Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Iz svetovalnice junij 2013

    Dobro počutjejunij '13

    Nenehen strah izčrpava Triinštiridesetletni sin našega naročnika je prišel na pogovor, da bi mu pomagala razrešiti težavo, ki traja že nekaj let in se še stopnjuje. Njegova diagnoza je depresija in obsesivno kompulzivna motnja. Ves čas je prestrašen, da se mu ne bi kaj hudega zgodilo ali da bi sam komu drugemu storil kaj slabega. Zato se, denimo, izogiba številki trinajst, ker ima tako občutek kontrole. Ne naredi trinajstega koraka, temveč po dvanajstem začne šteti od začetka; rok si pri umivanju ne podrgne tolikokrat, ne poje trinajst...

  • Občutki krivde so težko breme, odložimo ga!

    Dobro počutjejunij '13

    Občutki krivde so težko breme, odložimo ga!

    » Vsi potrebujemo občutek, da smo drugim koristni. To je nujna hrana za dušo in če ta potreba ni zadovoljena, nam to povzroča bolečino. Spominjam se svojega očeta, ki je bratu, pri katerem je preživel svoja zadnja leta, položil na srce: Pusti mi dela, ki jih še zmorem, pusti mi občutek, da sem koristen«, pravi zdravnik psihiater in psihoterapevt dr. Miran Možina, direktor Slovenskega inštituta za psihoterapijo, ki je bil 15 let psihiater v dveh domovih za starostnike.

    Svoje življenje lahko osmislimo tudi v zadnjih trenutkih življenja »Poslednje dejanje mojega prijatelja, človeka s kriminalno preteklostjo je bilo, da je smrtno ranjen v prometni nesreči z galantno kretnjo dal prednost poškodovani potnici v drugem avtomobilu, da so njo najprej odpeljali v bolnišnico. Sam je zatem umrl. Veliko slavnejši je literarni primer: v noveli Gospodar in hlapec Lev N. Tolstoj pripoveduje o preobrazbi trgovca, obsedenega z željo po dobičku, ki se odloči, da bo kupil gozd, za katerega se je s sosednjim že dolgo pogajal.

  • Pripravljeni na poletje

    Dobro počutjejunij '13

    Pripravljeni na poletje

    S tokratnimi vajami končujemo prvi in najpomembnejši del priprav pred vsako resnejšo aktivnostjo, to pa je usklajenost dihanja. Seveda se je treba zavedati, da so se z osvojenimi vajami okrepile tudi vse mišice, ki se samodejno prilagajajo pravilnemu dihanju skozi nos. Kot ogrevanje si tudi tokrat privoščite zmerno hojo. Hodite pokončno, z rahlo pokrčenimi komolci in sproščenimi zapestji, pogled usmerite naprej in po možnosti opazujte okolico. Ko začutite ogretost telesa in dihate globlje, vam predlagam, da se ustavite za kratek čas in...

  • Le pogumno med ljudi

    Dobro počutjejunij '13

    Le pogumno med ljudi

    Pomlad se preveša v poletje in lepo vreme vabi v naravo. Da pa bodo dnevi še lepši, si poiščimo družbo. Ljudje smo socialna bitja in druženje je nekaj najlepšega, kar si lahko želimo. Pogovor s prijateljem po telefonu naj ne bo naš edini stik s sočlovekom. Možnosti je veliko in če je le nekaj volje, se najde tudi pot. Kaj nas zanima? Kaj znamo? V lokalnih okoljih delujejo različna društva. Če nam zdravje še dopušča, se lahko vključimo v različne dejavnosti, povezane s športom. Zelo priljubljen je trenutno prstomet, po starem balinčkanje.

  • V zmernih količinah moramo uživati tudi živalske maščobe

    Dobro počutjejunij '13

    V zmernih količinah moramo uživati tudi živalske maščobe

    Ali so svinjska mast in druge živalske maščobe škodljive? So ocvirki pregreha nad pregreho? Je maslo res tako škodljivo, da bi ga morali zamenjati z margarino? Se je maščobam res treba tako zelo izogibati, da potem režemo stran sledove maščobe z govejega in drugega mesa ali celo pršuta? Znanost je dokazala, da je uživanje živalskih maščob v zmernih količinah koristno za naše zdravje. Vprašanja, ki z odgovori največkrat razkrivajo neznanje močno zaskrbljenih, ki mečejo v isti koš vse maščobe, pa naj bodo nasičene ali nenasičene (esencialne).

  • Primerna hrana za dober spanec

    Dobro počutjejunij '13

    Primerna hrana za dober spanec

    Človek potrebuje različno veliko spanja; nekateri prisegajo, da jim zadošča le pet ur, čeprav menim, da je takih le peščica. Velja, da vsak odrasel organizem najbolj učinkovito deluje, če spanje predstavlja tretjino dneva, torej osem ur. K dobremu spancu pa pomaga ustrezna hrana.

    Organizem je sicer sposoben krajši čas ohranjati zadovoljivo stanje tudi z manj spanja, a kmalu zahteva svoje: utrujenost, brezvoljnost, pešanje moči, nezbranost, motne in skeleče oči so jasen znak, da je telo utrujeno.
    Nočni počitek je namreč namenjen predvsem regeneraciji organizma, kar pomeni, da se telo postavi v stanje bazalne presnove (opravlja le naloge, ki ohranjajo življenje), obenem na celični ravni potekajo procesi rasti pri otrocih, pri vseh drugih pa procesi obnove tkiv, imunske odpornosti in tvorbe energije za zalogo. Spanje naj bi imelo pomembno vlogo še pri učenju ter organizaciji in arhiviranju spominov.

  • Eksotično sadje kot priloga

    Dobro počutjejunij '13

    Eksotično sadje kot priloga

    Nekatere vrste pri nas manj znanega sadja domačini v tropskih krajih uporabljajo predvsem za prilogo, in to podobno kot krompir. V ta namen pogosto uporabljajo zelene jedilne banane (plantain), ki jih je mogoče kupiti tudi pri nas. Tako kot vse vrste banan tudi zelene izvirajo iz jugovzhodne Azije, dandanes pa jih gojijo v vseh dovolj toplih območjih sveta. Plodovi so po navadi večji od banan, kot jih poznamo mi, in so zelene barve. Dozorele zelene banane se ne obarvajo rumeno, temveč hitro potemnijo.

  • Recepti Junij 2013

    Dobro počutjejunij '13

    Recepti Junij 2013

    Losos na posteljici mlade špinače in krompirja
    Pečico segrejemo na 200 stopinj. Štiri večje krompirje olupimo in narežemo na majhne kocke ali na tanjše rezine. V manjši količini slane vode jih skuhamo na pol.
    Pol kilograma mlade sveže špinače čistimo in temeljito operemo, 500 g fileja lososa očistimo kože, prečno narežemo na štiri kose in jih v ponvi na vsaki strani opečemo, le toliko, da se ogrejejo.
    V pekač naložimo špinačo, jo posolimo in bogato začinimo z muškatnim oreščkom ter strtim česnom. Na špinačo razporedimo kose lososa, ki jih obdamo z na pol skuhanim krompirjem. Losos rahlo posolimo in prilijemo deciliter vina, da bo omaka okusnejša.
    Pekač pokrijemo s pokrovom, s papirjem za peko ali z aluminijevo folijo in postavimo v segreto pečico za 20 minut.

  • Od noric do pasovca

    Dobro počutjeapril '13

    Herpes zoster praviloma ni nevarna, a je skrajno nadležna bolezen, pri kateri se bolj bojimo dolgotrajnih bolečin kot bolezni same. Nastane zaradi reaktivacije spečega virusa v živčnih vozličih, z njim pa smo se okužili že v otroštvu. Učinkovito lahko ukrepamo s pravočasnim obiskom zdravnika in s primernim zdravljenjem. Slovensko ime pasovec opisuje tipičen videz bolezenskih kožnih sprememb, ki se pojavljajo v obliki pasu. Povzročitelj bolezni je virus varicella – zoster, ki povzroča tudi pogosto otroško bolezen norice (vodene koze, latinsko...

  • Krvavenje dlesni moramo vzeti resno

    Dobro počutjeapril '13

    Krvavenje dlesni moramo vzeti resno

    Vneto, pordelo in nabreklo dlesen, ki ob ščetkanju zob tudi krvavi, moramo upoštevati resno kot katerokoli drugo zdravstveno težavo. Tudi če ne boli, obiščimo zobozdravnika, ki bo ukrepal in nas tako obvaroval pred posledicami - izgubo zob. Parodontalna bolezen – vnetje mehkih in trdih tkiv ob zobu, ki ga pritrjujejo v kost - je najbolj pogosto kronično obolenje ljudi, starejših od 40 let. Ta vnetja so namreč tako pogosta, da ima po mnenju stomatologov po 75. letu starosti zdrava obzobna tkiva le še odstotek ljudi.

  • 1
  • …
  • 176
  • 177
  • 178
  • 179
  • 180
  • …
  • 232
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 6, junij 2025

    Št. 6, junij 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Sprememb se ne smemo bati, saj prinašajo večjo varnost v starosti Zakon o dolgotrajni oskrbi se postopno uveljavlja - z glavnimi novostmi od 1. julija dalje - in zagotavlja, da bodo ljudje z enakimi potrebami imeli enake pravice,...

    Robotske operacije so kirurgija prihodnosti Kar je bilo še pred nekaj desetletji nepredstavljivo, je danes vsakodnevna praksa v dveh slovenskih bolnišnicah. Večino tovrstnih operacij naredijo urologi,...

    Hrana kot pomoč pred škodljivim vplivom sonca Poletje je pred vrati in na žgoče sonce se moramo pripraviti, saj stara modrost pravi, da sonce daje življenje in ga hkrati uničuje. Koža je največji organ in...

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

    Razigrano, pisano in veselo29. september 2023

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Kdaj je ugodnejša upokojitev - letos ali prihodnje leto?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Adria nam je dala krila

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov