Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Z vajami za moč preprečujemo padce

    Dobro počutjeseptember '13

    Z vajami za moč preprečujemo padce

    Vaje za moč so se pri vadbi, namenjeni preprečevanju padcev starejših ljudi, pokazale za posebej učinkovite. Vadili naj bi dvakrat na teden z intenzivnostjo od zmerne (5-6) do intenzivne (7-8) na lestvici od 0 do 10.

    Med vajami dihamo sproščeno in ne zadržujemo diha. Obremenitev povečamo šele takrat, ko imamo dovolj moči za10 do 12 zaporednih in lepo povezanih ponovitev. Vsako vajo naredimo v dveh zaporednih sklopih, obsega pa naj 8 do 12 ponovitev, če smo telesno slabše pripravljeni, pa manjkrat. Med sklopi se spočijemo.
    Najpomembnejša vaja pa je hoja. Pomembno je, da hodimo po celotnih stopalih - od pete do prstov, vsak dan in kolikor dolgo zmoremo.

  • Skupaj gre vse laže

    Dobro počutjeseptember '13

    Skupaj gre vse laže

    Tokratno pisanje in slika sta namenjena predvsem spodbudi za nadaljevanje načrtnega in rednega gibanja, saj z njim ohranjamo osnovne telesne in duševne funkcije na optimalni ravni. Vse to je tudi vodilo petdnevnega programa v zdravilišču v Banji Vručici (več o njem preberite v reportaži v majski Vzajemnosti.), kjer bom vodila vaje. Vsakdo, ki bo voljan vaditi z menoj, se bo lahko naučil pravilnega dihanja v različnih telesnih položajih, ki jih tudi sicer uporabljamo v vsakdanjem življenju.

  • Napolnimo shrambo

    Dobro počutjeseptember '13

    Napolnimo shrambo

    Predelava presežkov vrtnin v kompote, marmelade, sokove ali številne kislo – slane shranke, je hvalevredno početje. Vendar le tedaj, če je delo opravljeno strokovno in z veseljem. Tokrat se bomo posvetili vlaganju, prihodnjič pa zamrzovanju in sušenju.
    Za vse postopke predelave pridelkov je odločilnega pomena, da onemogočimo rast in razmnoževanje mikroorganizmov. V živilski stroki uporabljamo tehnologijo ovir, kar pomeni, da izberemo več dejavnikov, ki ovirajo življenje mikroorganizmov, to pa so toplota ali mraz, nižanje vsebnosti vode, dodatek soli, sladkorja, kisa, maščobe, alkohola, dima. Če pri delu nismo bili preveč skrbni, kar zadeva čistočo (uporabljali smo umazane kuhinjske krpe, roke brisali v umazan predpasnik namesto v čiste papirnate brisače, morda z njim obrisali celo rob kozarca pred zapiranjem, pomešali z žlico, ki smo jo malo prej polizali, itd.), shranek ne bo trajen, še manj zdrav.

  • Kunčje meso za ožilje in kosti

    Dobro počutjeseptember '13

    Pred meseci, ko sem pisala o mesu, me je pozoren bralec opozoril, češ da sem izpustila meso domačih zajcev ali kuncev, ki pa je po njegovem mnenju najboljše. Pravzaprav nobenemu mesu ne moremo pripisati tega, da je najboljše. Meso seveda lahko primerjamo med seboj po vsebnosti in prav ta primerjava nam lahko določa, še bolje priporoča namen uporabe.

    Glavna značilnost zajčjega mesa je, da vsebnost hranilnih snovi zelo niha, odvisno pač od načina reje ali prehrane, okolja, sezone in nihanja temperature, pa tudi od morebitnega transporta in načina omamljanja pred zakolom. Močneje kot na druge vrste mesa na kunčje vplivajo genetski dejavniki, to je razlika med posameznimi pasmami, pa tudi biološki dejavniki, kot so starost in telesna masa. Vse zapisano temelji na raziskavah, ki so jih opravili raziskovalci Biotehniške fakultete v Ljubljani.

  • Obilje dobrega v ovčjem mleku in siru

    Dobro počutjeseptember '13

    Obilje dobrega v ovčjem mleku in siru

    V uravnoteženi prehrani ne smejo manjkati tudi ovčje mleko in sir.
    Pomembno pa je, da se ovce pasejo, saj jedo nizke rastline, v katerih je razmeroma veliko dušika, kar je prvi pogoj za bogato beljakovinsko sestavo ovčjega mleka in mlečnih proizvodov. V primerjavi s kozjim mlekom ima ovčje mleko v povprečju za dobrih 42 odstotkov več beljakovin, v primerjavi s kravjim mlekom pa za skoraj 60 odstotkov več beljakovin. V povprečju je ovčje mleko za skoraj 60 odstotkov bolj mastno kot kozje in za več kot 65 odstotkov bolj mastno kot kravje mleko.

  • Sladke fige nas crkljajo

    Dobro počutjeseptember '13

    Fige ali smokve so dobre, sladke in zdrave. In Primorci se še danes radi figotamo za razliko od drugih Slovencev, ki se crkljajo...Če ne pretiravamo z njimi, tudi ne redijo, sto gramov svežih fig ima v povprečju 40 do 45 kilokalorij, medtem ko ima sto gramov suhih fig v povprečju 250 kilokalorij. Vsebujejo pa hrano za možgane - glukozo in fruktozo. Fige hitro pomirijo, saj imajo kar 14 mineralov, med njimi kalij, kalcij, magnezij, fosfor, železo... Poleg sladkorjev imajo tudi vitamine skupine B, ki pospešujejo izgorevanje in porabo energije.

  • Recepti september 2013

    Dobro počutjeseptember '13

    Francoska solata s pirino kašo
    150 g pirine kaše oplaknemo na rešetu, stresemo v lonec, prilijemo vodo, rahlo solimo in pristavimo za deset minut. Dva korenčka narežemo na kocke in dodamo kaši. Kuhamo dalje pet minut, nato odstavimo in pustimo pokrito še pet minut. Kaša in korenček naj bosta še malce čvrsta na ugriz, nato ju odcedimo (vodo prihranimo za juho naslednji dan), preložimo v solatno skledo in ohladimo. Dodamo šest narezanih kislih kumaric. Solato okisamo z majonezo, kisom od kislih kumaric, dobro popramo, solimo in po želji okus okrepimo z mlado čebulico. Premešamo in pustimo pol ure v hladilniku, da se okusi okrepijo.

  • Obleke za vroče poletje

    Dobro počutjejulij '13

    Obleke za vroče poletje

    Obleka je še vedno najbolj ženstveni del oblačila. V petdesetih in šestdesetih letih so jo ženske tudi najraje nosile. Kasnejša modna obdobja obleke niso preveč poudarjala, občasno se sicer pojavljala v kolekcijah, vendar takega poudarka, kot ga ima danes, res že dolgo ni bilo mogoče opaziti. Modeli sicer niso več taki, kot so bili takrat, tudi tkanine so drugačne, pa tudi vaša postava se je v teh letih spremenila in vse te spremembe vam pri izbiri predstavljajo velik izziv.

  • Domače marmelade so najslajše

    Dobro počutjejulij '13

    Domače marmelade so najslajše

    Domače marmelade so bržkone tudi najboljše, a kaj, ko slišim govoriti gospodinje, da se jih ne splača kuhati doma, saj so marmelade najrazličnejših okusov poceni in dosegljive v vsaki trgovini z živili. Vendar pa te ne morejo nadomestiti doma narejene marmelade iz ustrezno dozorelega sadja. Samo dozorelo sadje lahko dá marmeladi polnost okusa in arome. V hlepenju po dobičku industrija pač kupuje sadje na poceni trgih, daleč od nas. Da se sadje ne pokvari, ga oberejo še nezrelega in potem dozoreva med dolgim transportom v posebnih komorah.

  • Morske dobrote varujejo zdravje

    Dobro počutjejulij '13

    Morske dobrote varujejo zdravje

    Hrana iz morja, zlasti ribe in mehkužci, školjke in tudi alge, je v načelu izredno dobra in zdrava. S prehranskega stališča je to bogat vir lahkó prebavljivih beljakovin, nenasičenih maščobnih kislin, zlasti omega 3, ter vitaminov in mineralov. Ribe so nenadomestljiv vir esencialnih aminokislin, saj imajo prav vse, ki jih telo samo ne more narediti. Večina rib ima zelo malo holesterola, nekatere školjke in raki sicer nekoliko več, vendar ne toliko, da bi se lahko vznemirjali.

  • 1
  • …
  • 178
  • 179
  • 180
  • 181
  • 182
  • …
  • 237
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 10, oktober 2025

    Št. 10, oktober 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo Pokojninska reforma, ki je ena najpomembnejših te vlade, je prejšnji mesec začela zakonodajno pot. Socialni partnerji so se dve leti pogajali, da so dosegli...

    Ni smrtno nevarna, a povzroča zaplete Približno osemdeset odstotkov bolnikov z osteoporozo je žensk in le dvajset odstotkov moških. Ali drugače povedano: vsaka druga do tretja ženska po menopavzi in...

    Brez maščob ni življenja Maščobe so nujne za normalno delovanje telesa in brez njih ni zdravega življenja. So del človekove prehrane že od pračloveka lovca, s čemer je dobil maščobe...

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Adria nam je dala krila

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov