Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Eksotična zelenjava

    Dobro počutjeapril '12

    Eksotična zelenjava

    Zakaj ne bi kdaj poskusili katero od vrst zelenjave, ki v naših krajih (še) velja za eksotično, na drugih koncih sveta pa je tako rekoč vsak dan na krožniku ...

    Čajota Nekateri čajoto (sechium edule), imenovano tudi krištofina (po Kolumbu) - njen plod je na prvi pogled videti kot bodičasta bučka - pridelujejo celo pri nas! Rastlina pravzaprav res sodi v rod bučevk, izvira pa iz Srednje Amerike. Čajote lahko uživamo presne v solati, dušene, ocvrte, pečene, v juhah ali celo v pitah in kompotih. Užitni so vsi deli rastline, predvsem pa listi, ki imajo diuretični in protivnetni učinek. Uživamo jih lahko sveže kot solato ali namesto špinače, iz listov pa lahko pripravljamo tudi zdravilen čaj.

  • Okretnost in moč

    Dobro počutjeapril '12

    Okretnost in moč

    Pomladno sveži odtenki drezajo tudi v naše razpoloženje in počutje. Spričo odzivov, ki jih dobivam, sem se odločila, da v pomlad vstopimo z vajami, ki vas bodo naredile še bolj okretne in krepke. Primerne so za vsakogar. V njih bodo našli izziv tudi tisti zahtevnejši rekreativci, ki bodo ob redni vadbi presenečeni nad lahkotnostjo telesa in povečano močjo. Po ogrevanju s hojo, nekateri tudi s tekom, si najprej privoščimo nežne zasuke s telesom.

  • Vsakdanja hoja za čilost in ravnovesje

    Dobro počutjeapril '12

    Vsakdanja hoja za čilost in ravnovesje

    Dandanes vemo, kako pomembno je, da je človek v poznejših letih gibalno aktiven in da vsak dan posebej skrbi za svoje zdravje in dobro počutje. Če redni športno-razvedrilni dejavnosti doda še prijateljsko druženje, pri katerem se lahko čustveno in socialno odžeja, je res veliko storil za svoje celovito ravnovesje. Vsakdanja aktivnost ohranja človeka čilega, delovno sposobnega, ustvarjalnega in zadovoljnega v pozno starost. Pridobivanje in ohranjanje vsesplošne kondicije je možno tudi v starejšem obdobju, če le dovolj zaposlujemo svoje...

  • Srcu prijazno gorčično olje

    Dobro počutjefebruar '12

    Srcu prijazno gorčično olje

    Gorčično olje je pri nas še dokaj neznano, medtem ko ga redno uporabljajo v kulinariki Indije in Bangladeša. Pa tudi v zahodnem svetu vse bolj pridobiva na veljavi. Zaradi številnih koristnih sestavin, ki varujejo organizem pred boleznim. Zdravniki še posebej priporočajo uživanje gorčičnega olja ljudem s srčno - žilnimi obolenji. Gorčično olje pridobivajo s hladnim stiskanjem semen. Najboljša so semena rjave indijske gorčice (Brassica juncea), ki jo pridelujejo v Avstraliji.

  • Prehladna obolenja

    Dobro počutjefebruar '12

    V hladnejših dnevih se pogosto pojavljajo prehladna obolenja. Pod pojmom prehlad razumemo slabo počutje, ki ga povzročajo virusi, zlasti takrat, ko je naš organizem manj odporen. Znaki prehlada so nahod, kihanje, bolečine v vratu, solzenje oči in kašelj. Ob zapletih se kašelj razvije v bronhitis in zlasti pri otrocih se nekoliko dvigne temperatura. Najboljša obramba pred prehladnimi obolenji je preventiva. To pomeni: - zdrava prehrana z veliko vitaminov - A, B, C, E ter sulfidov (česen, čemaž, zelje, brokoli, čebula, drobnjak); - zdravilne...

  • Eksotični posebneži

    Dobro počutjefebruar '12

    Eksotični posebneži

    Med tropskimi sadeži lahko tudi v naših trgovinah občudujemo prave posebneže. Pa spoznajmo tri manj znane.

    Privlačna karambola Sadež zvezdaste oblike in svetleče zunanjosti je privlačen že na prvi pogled. Vodeni sladko-kisli okus ni pravzaprav nič posebnega, toda hrustljavo sočno meso je zelo osvežilno. Vsebuje veliko vitamina C in A ter kalija in železa. Tanka, svetleča lupina je užitna, tako je dovolj, da sadež pred zaužitjem le operemo. Drobna rjava semena lahko brez skrbi pojemo, ali pa jih odstranimo. Sadeži so vsestransko uporabni. Iz njih je mogoče skuhati kompote, marmelado, sokove.

  • Lahki obroki za bolj zdravo življenje

    Dobro počutjefebruar '12

    Veliko ljudi danes je mimo vseh meja. Znake prenajedanja ponavadi zaznamo med prazniki in na slavnostnih pogostitvah. V samopostrežni restavraciji, kjer si jedi naložimo sami, se bo naš krožnik zelo verjetno šibil pod težo hrane. Ravnanje ni le neokusno, pravzaprav je celo nespametno, če vemo, da preveč „dobre hrane“ ne koristi organizmu. Če opazimo prah v stanovanju, koliko bolj bi morali opaziti očitne telesne znake „nesnage“, s katero nas organizem opozarja na nujno potrebno temeljito očiščenje.

  • Manj mesnin, a tiste dobre!

    Dobro počutjefebruar '12

    Manj mesnin, a tiste dobre!

    »Klobase so bile za orače, kosce in gozdarje, šunka pa je bila namenjena za veliko noč, jajca smo ocvrli ali stepli v šoto, če je koga lovila bolezen,« mi je rekla gospa, ki jih šteje nekaj več kot jaz, a priznati moram, da tudi pri nas doma ni bilo nič drugače. Mesnine smo spoštovali kot kruh. Ni jih bilo veliko, zato je bil vselej ''praznik'', ko smo jih jedli in – jedli smo jih res samo za praznike. Danes je vsega preveč in prepogosto na krožnikih, tudi mesnin, suhih in vseh drugih, zato jih ne znamo ceniti in jim dati ustreznega pomena v...

  • Recepti marec 2012

    Dobro počutjefebruar '12

    Recepti marec 2012

    Popečen radič s sirom in oljčnim oljem
    Treviški radič operemo, posušimo v kuhinjski krpi, po potrebi razrežemo in razdelimo na posamezne liste. Liste stresemo v segreto ponev s premazom proti prijemanju, na hitro popečemo, da radič nekoliko oveni, in ga preložimo na krožnik. Pokapljamo ga z oljčnim oljem in obložimo z rezinami sira. Ponudimo s kruhom za malico, večerjo ali kot prilogo.
    Različica: namesto oljčnega olja izberemo orehovo ali laneno olje.

    Kvinoja s koromačem
    Za 4 osebe vzamemo 2 skodelici kvinoje (približno 200 g), jo v rešetu operemo, stresemo v lonec, dodamo dvojno količino vode (4 skodelice), pristavimo in zavremo. Medtem očistimo in narežemo koromač, ga stresemo h kvinoji in ko voda vnovič zavre, vse skupaj kuhamo še 10 minut. Zatem dodamo paradižnik iz pločevinke, začinimo s soljo, česnom, rožmarinom in timijanom ter kuhamo še 5 minut. Kuhano kvinojo po želji ponudimo z žličko kisle smetane ali sira feta.

  • Terapija, ki blaži bolečine

    Dobro počutjefebruar '12

    Elektromagnetna terapija je neagresivna metoda brez stranskih učinkov, deluje pa na osnovi magnetnega polja in uspešno lajša težave pri osteoporozi, artritisu, revmatizmu, bolečinskem sindromu, multipli sklerozi, bolečinah v sklepih in v hrbtenici. Pospeši okrevanje pri zlomih kosti  in izboljša delovanje imunskega sistema! Elektromagnetna pulzirajoča terapija električni tok skozi tuljave spreminja v magnetno polje nizkih frekvenc, ki prodre v vsako celico telesa.

    Nasveti pri odločitvi za uporabo elektromagnetne terapije:
    • Preden se odločite za najem ali nakup, se prepričajte ali je bil pripomoček znanstveno ali klinično raziskan; preden se odločite, ga testirajte.
    • Izdelek naj ima certifikat medicinskega pripomočka IIA in CE izjavo o skladnosti.
    • Prodajalec naj vam nudi usposobljene svetovalce, na katere se lahko obrnete po pomoč.
    • Prepričajte se, da je izdelek namenjen tudi domači rabi.

  • 1
  • …
  • 200
  • 201
  • 202
  • 203
  • 204
  • …
  • 238
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 11, november 2025

    Št. 11, november 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Hospic je prostor za žive Sočutje, solidarnost, spoštovanje, strpnost, sodelovanje, strokovnost, enakopravnost in enake možnosti za vse so vrednote, ki jih že tri desetletja zagovarjajo v...

    Cepljenje lahko prepreči zaplete Še ne dolgo nazaj, v začetku 20. stoletja so ljudje v povprečju umirali pri petdesetih. Ob koncu 20. in začetku 21. stoletja pa se življenjska doba hitro daljša.

    Za martinovo naj zadiši po domačem Za praznike mora dišati po domačem kruhu, potici, po pečenki... V moji mladostni zagnanosti, vsevednosti in navdušenju nad vsem novim sprva tega nisem znala ceni.

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov