Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Staranje lahko upočasnimo s hormonsko terapijo

    Dobro počutjemaj '12

    Staranje lahko upočasnimo s hormonsko terapijo

    Vsa živa bitja se starajo od rojstva naprej, čeprav človek bije bitko s sovražnikom, ki mu je ime »staranje«. Ta bitka pa zahteva zavezništvo med psiho in telesom, da se izognemo boleznim in odložimo svoj konec, kolikor je le mogoče daleč. Strategijo moramo osredotočiti na primerno prehrano (beljakovine!) in na redno vsakodnevno gibanje v kombinaciji s hormonsko korektivno terapijo. Veliko ljudi ne naredi nič za svoje zdravje ali si celo škodi; ne zazna prvih opozorilnih bolezenskih znakov in ne ukrepa, dokler se ne sooči s hudo boleznijo.

  • Nabiranje, shranjevanje in priprava zdravilnih rastlin

    Dobro počutjemaj '12

    Za uporabo rastlin v zdravilne namene vedno nabiramo cvetove, liste, korenine, plodove in skorjo le v čistem okolju. Najbolje v gozdu ali tam, kjer ni velikih prometnih poti in prebivalci ne uporabljajo umetnih gnojil ter sredstev za zatiranje plevelov. Najboljši čas za nabiranje je v začetku cvetenja. Izjema so plodovi in korenine. Plodove pobiramo, ko dozorijo; korenine pa v času mirovanja, najbolje pozimi. Lubje je najlaže ločiti od lesa takrat, ko se začnejo po rastlini pretakati sokovi. Pravimo, da je skorja »muževna«.

  • Imejmo rad sebe

    Dobro počutjemaj '12

    Imejmo rad sebe

    »Zaupajmo življenju, ki je v nas. Vse preveč razmišljamo o tem, kaj drugi mislijo o nas, kakšen vtis bomo z določenim vedenjem naredili nanje.« Anselm Grün Rada sem v družbi starejšim od sebe. Vedno znova me česa naučijo, predvsem pa mi krepijo zavedanje, da je staranje nujen in smiseln razvojni pojav. Ob tem si vedno prikličem v zavest nadvse pomembno misel psihologa C. G. Junga, ki človekovo življenje primerja s potjo sonca. Seveda pa mora vsak izmed nas najti svojo pot.

  • Pisanje tudi zdravi

    Dobro počutjemaj '12

    Pisanje tudi zdravi

    »Komunikacija s samim seboj je vedno dobrodošla; če jo zmoremo izliti na papir, pa ima še toliko večje pozitivne učinke. Pisanje je lahko namenjeno nam samim; včasih pa se lahko nadaljuje tudi do umetnosti, ki jo želimo deliti. Vedno pa izhaja iz misli, čustev, spominov, globin, kar vse človeka razbremenjuje in odpira nova vrata v razumevanje sebe in življenja.« Tako je v knjigi Pisanje kot terapija zapisal Smiljan Trobiš, avtor 22 knjig; večina je pesniških zbirk, tri pa sodijo v sklop kreativnega pisanja, poleg omenjene še Kako naj povem...

  • Za vse, ki prisilno sedijo

    Dobro počutjemaj '12

    Za vse, ki prisilno sedijo

    V vseh življenjskih obdobjih nas kdaj doleti, da smo prisiljeni nekaj časa večinoma sedeti ali celo ležati. Zato se zahvaljujem bralki Ivani, ki se je oglasila z željo, da bi predstavila vadbo za vse njej podobne. Najmanj, kar lahko storimo, je to, da pravilno dihamo, s čimer si povrnemo zelo veliko moči in energije. Popolno mirovanje je priporočljivo le v izjemnih primerih. Zato so tokratne vaje koristne za tiste, ki morajo le sedeti, pa tudi za babice in dedke, ki lahko vadijo z vnuki, saj so ti od težkih bremen vse prekmalu zviti kot...

  • Z vadbo Feldenkrais do boljšega počutja

    Dobro počutjemaj '12

    Z vadbo Feldenkrais do boljšega počutja

    Da smo si zagotovili biološko in socialno preživetje, smo v otroštvu privzeli določene vzorce vedenja in gibanja. Te navade so globoko zakoreninjene v našem živčnem sistemu in pogosto postanejo nefunkcionalne in neuporabne. Končni rezultat pa so moteni vzorci dihanja, omejena gibčnost sklepov in neprožna hrbtenica. Zato naše telo potrebuje temeljito prevzgojo. Tako je trdil dr. Moshe Feldenkrais, dr. fizike, inženir in znanstvenik, po katerem se imenuje vadba. Bil je aktiven atlet in inštruktor juda.

  • Pekoče, a zdravo

    Dobro počutjemaj '12

    Pekoče, a zdravo

    Čemaž, kopriva in redkev. Zanje velja rek iz naslova: bolj ko so pekoči, bolj so zdravi. Bržčas bi to veljalo še za druge pekoče rastline; za pekoče paprike, feferone ali čili to velja zagotovo. Toda veliko ljudi je prepričanih nasprotno in doslej, žal, marsikomu nisem mogla dopovedati, da so pekoče snovi dobre in zdrave za prebavo. Seveda se moramo vprašati, zakaj so pekoče rastline zdrave. Že nekaj zdravnikov mi je reklo, da bi morali koprive vedno nabirati z golo roko, saj pekoča snov, ki je v njih, histamin z acetilholinom, izboljšuje...

  • Obedovanje v naravi

    Dobro počutjemaj '12

    Obedovanje v naravi

    Slovenci povezujemo besedo piknik s peko mesa na žaru. Napak! Piknik pomeni družabno prireditev na prostem, pa tudi kosilo ali malico na prostem, in to s hrano, ki smo jo prinesli s seboj. Tako pravi Slovar slovenskega knjižnega jezika in z zapisanim povsem soglašam. Piknika nikoli ne povezujem le s peko mesa na žaru ter s krožniki in priborom za enkratno rabo, ampak veliko bolj romantično - s košaro, prtički, krožniki in kozarci v njej, pa s hlebcem še toplega kruha, kako salamo ali sirom, z malo redkvic in domačim jabolčnim sokom ali s...

  • Eksotični sadeži

    Dobro počutjemaj '12

    Eksotični sadeži

    Predstavljamo še nekaj sadežev iz jugovzhodne Azije, ki so za naš evropski okus dokaj eksotični, so pa odličen vir antioksidantov in drugih organizmu koristnih snovi. Durian ne zaide prav pogosto na police evropskih trgovin. Zato si ga vsekakor privoščite, če se vam kdaj ponudi priložnost! Nekatere sicer odvračata njegov močan vonj in nenavaden okus, doda če se ga navadite, vam ga ne bo nikoli dovolj. Durian je velik kot srednje velika lubenica, je rumeno-zelene barve, debela lupina pa je bodičasta, tako da ga je treba kar previdno prijeti.

  • RECEPTI – maj 2012

    Dobro počutjemaj '12

    RECEPTI – maj 2012

    Sadne košarice V skledo stresemo 250 g masla, 200 g sladkorja v prahu, 500 g moke, štiri rumenjake, dodamo štiri žlice mleka ali kisle smetane in hitro zgnetemo krhko testo. Oblikujemo hlebček, ga zavijemo v folijo in pustimo eno uro počivati na hladnem. Spočito testo razvaljamo med dvema plastema folije ali razrežemo na tanke rezine in z njimi obložimo majhne, namaščene modelčke za pito. Testo nekajkrat prebodemo z vilicami in pečemo približno 12 minut pri 180 stopinjah, da zlato porjavijo. Iz modelčkov jih vzamemo šele ohlajene.

  • 1
  • …
  • 198
  • 199
  • 200
  • 201
  • 202
  • …
  • 238
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 11, november 2025

    Št. 11, november 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Hospic je prostor za žive Sočutje, solidarnost, spoštovanje, strpnost, sodelovanje, strokovnost, enakopravnost in enake možnosti za vse so vrednote, ki jih že tri desetletja zagovarjajo v...

    Cepljenje lahko prepreči zaplete Še ne dolgo nazaj, v začetku 20. stoletja so ljudje v povprečju umirali pri petdesetih. Ob koncu 20. in začetku 21. stoletja pa se življenjska doba hitro daljša.

    Za martinovo naj zadiši po domačem Za praznike mora dišati po domačem kruhu, potici, po pečenki... V moji mladostni zagnanosti, vsevednosti in navdušenju nad vsem novim sprva tega nisem znala ceni.

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov