Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Veselje do življenja

    Dobro počutjefebruar '12

    Veselje do življenja

    Življenje zdajšnje tretje generacije se močno razlikuje od prejšnjih generacij, k čemur so pripomogli boljše zdravstveno varstvo in boljše življenjske razmere. Materialna preskrbljenost daje človeku občutek varnosti, socialna vključenost pa določa njegovo naravnanost do sebe in ljudi okoli sebe. Vzdrževanje komunikacij s prijatelji in družinskimi člani skozi proces staranja ali vzdrževanje alternativnega sistema opore človeku omogoča zdravo staranje.

  • Hrana za dobrobit srca

    Dobro počutjefebruar '12

    Hrana za dobrobit srca

    Srce je resnično motor življenja - nenehno delujoča mišica. A dobro deluje le, ko zanj dobro skrbimo. To pomeni, da ga ne utrujamo s hrano, ki mu ni naklonjena. Prehranske navade narodov z manj srčno-žilnih obolenj so nam pri tem lahko v poduk, da bomo lahko živeli dlje in bolj zdravo. Taki kot vse naše telo je tudi srce sestavljeno iz celic. In v vsaki celici je kar blizu tisoč mitohondrijev, zgorevalnih komor, kjer se nastaja telesna energija.

  • Pust mora biti mastnih ust

    Dobro počutjefebruar '12

    Pust mora biti mastnih ust

    Kakor v naših krajih ni božiča brez potice, tako tudi pusta ni brez mastnih, sladkih ocvrtih dobrot, če seveda sledimo tradiciji. Zato bomo v pustnih dneh zagotovo pojedli kak krof ali flancat in si pod nos narisali vsaj mačje brke ali pege na lička in se veselili v dobri družbi. Smeh je vendarle pol zdravja in slovenski pregovor pravi, da le veseli ljudje najdejo srečo. Pomislimo pa, kako bi pust preživeli na vesel in najbolj zdrav način. Nekoč se je reklo, da morajo biti za pusta siti vsi: ljudje, živina in duhovi.

  • Omamni svet začimb

    Dobro počutjefebruar '12

    Omamni svet začimb

    Eksotične in nekoč neznansko drage začimbe so že dolgo nepogrešljive spremljevalke kuharskih mojstrov po vsem svetu.

    Cimet Še zlasti v zimskem času pri pripravi različnih sladic in kot dodatek kuhanemu vinu ali kompotom in čajem kar ne moremo brez cimeta. Uporaben pa je tudi kot dodatek različnim mesnim in zelenjavnim jedem, kar s pridom izkoriščajo v tropskih deželah. Cimet je najpogosteje naprodaj zmlet v prah. Tako je uporaba enostavnejša, toda kadar je le mogoče, je bolje uporabiti cimet v skorji, saj vsebuje več koristnih učinkovin, poleg tega pa je ponavadi označeno, za katero vrsto cimeta gre.

  • Iz svetovalnice

    Dobro počutjefebruar '12

    Po nasvet je prišla dvainsedemdesetletna gospa, sicer bralka Vzajemnosti, ki ima velike težave s sinom alkoholikom. Pet let je že vdova in zelo je osamljena. Sin ne živi z njo, jo pa pokliče, kadar kaj potrebuje; marsikaj ji očita, včasih ji celo grozi, da si bo kaj naredil. Zaradi tega je ves čas v skrbeh zanj in tudi za svoje slabo zdravje, ki je posledica teh razmer. Hudo ji je, ker si sin življenja ni uredil tako, da bi bil srečen, in očita si, da z možem nista bila dovolj dobra starša.

  • RECEPTI februar 2012

    Dobro počutjefebruar '12

    RECEPTI februar 2012

    Pustne miške s skuto V posodi penasto zmešamo štiri jajca s tremi žlicami sladkorja in vanilijevim sladkorjem, dodamo 500 g pretlačene skute, lupinico limone ali limonin sladkor, ščep soli, prilijemo 250 ml mleka in premešamo. Pol kilograma moke pomešamo z zavitkom pecilnega praška in presejemo, stresemo v mešanico in premešamo v gostejše testo. V širšo posodo vlijemo za dobra dva prsta olja in ga segrejemo. Z manjšo (kavno ali čajno) žličko, ki jo sproti pomakamo v vroče olje, zajemamo testo in ga s pomočjo druge žličke polagamo v vroče...

  • Tropski sadeži, (2.)

    Dobro počutjejanuar '12

    Tropski sadeži, (2.)

    Nadaljujemo s predstavljanjem manj znanih sadežev, ki na police naših trgovin prihajajo večinoma iz tropskih krajev. Kumkvat ni citrus Rumeno-zlati sadeži izvirajo iz južne Kitajske, kjer ime pomeni "zlata pomaranča", čeprav kumkvat uvrščamo v drug botanični rod - fortunella margarita. Znanih je več vrst, v grobem pa se razlikujejo po obliki sadežev, ki so ovalni ali okrogli. Dosegajo velikost do 4 centimetre, njihova pomarančam podobna lupina pa je lahko tudi rumena ali rdečkasta.

  • Kuhamo le zase

    Dobro počutjejanuar '12

    Kuhamo le zase

    Če živimo sami, se lahko hitro zalotimo, da kuhamo enolične in dolgočasne jedi. Pa to ni prav. Tudi za enega je vredno pripraviti kaj slastnega in dan začeti s kraljevskim zajtrkom. V teh letih so potrebe po posameznih hranilih zelo velike, vse manjše pa so potrebe po energiji. Pomanjkanje hranil, celo prava podhranjenost se kaj kmalu pokaže kot zdravstvena težava. Pogosto se pojavijo artritis (in druga vnetja okostja), zlomi, zvini, osteoporoza, težave s povrhnjico, uvelo mišičje, težave s spominom ipd.

  • Jejmo rdeče, rumeno in oranžno!

    Dobro počutjejanuar '12

    Jejmo rdeče, rumeno in oranžno!

    Določene jedi nam pozimi bolj prijajo kot v toplem letnem času. In nasprotno. Lahko bi rekli: vsaka jed je dobra ob svojem času, saj tudi v naravi vse zraste ob pravem času, nekako z določenim namenom. O tem govori tudi stara modrost – ajurveda. Znana je že devet tisoč let in je bila podlaga medicinskih dognanj starih Kitajcev, Egipčanov in Grkov. Toda o tem so veliko vedeli tudi naši predniki, čeprav z eksotiko niso imeli veliko stikov. Človek podobno kot druga živa bitja vse za življenje črpa iz narave, pa naj bo to zrak za dihanje in...

  • Možnost izbire je velik dar

    Dobro počutjejanuar '12

    Ljudje si želimo dolgega življenja, vendar nočemo biti stari in nebogljeni. V svoji želji po ohranjanju mladosti smo pripravljeni slediti avtoritetam in usmeritvam, ki nam ponujajo večno mladost. Magično razmišljanje ljudi pogosto zavaja, da jim bo prava izbira življenjskega sloga odgnala nezaželeno bolezen in zavrla procese staranja, a je človeško življenje v resnici veliko bolj skrivnostno. Hrana je dejavnik zdravja, nad katerim imamo ljudje verjetno največ kontrole, zato veliko ljudi pripisuje hrani večji pomen, kot ga ima v resnici.

  • 1
  • …
  • 204
  • 205
  • 206
  • 207
  • 208
  • …
  • 240
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 12, december 2025

    Št. 12, december 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    S hitrim posredovanjem krepimo zaupanje ljudi Idealen bo svet, v katerem humanitarne organizacije ne bomo več potrebne, se pa bojim, da do tega ne bo prišlo, poudarja mag. Ana Žerjal, predsednica Rdečega križa...

    Z oranžnimi jedmi preženemo otožnost  Sama z otožnostjo mračnih dni nimam težav. A jo poznam od blizu, ker daje mojega moža. Ko smo jeseni premaknili uro nazaj, se je začelo.

    Vse manj zlata v zobeh Če starejša oseba pred ogledalom odpre usta, bo verjetno v saniranih zobeh odkrila kakšno temno zalivko ali z zlatom preoblečen zob. Amalgam se je za plombiranje...

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov