Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Ko nas ljubljena oseba ne prepozna več

    Dobro počutjeoktober '11

    Ko nas ljubljena oseba ne prepozna več

    Pozabljivost je v starosti povsem normalen in pričakovan pojav, vendar gre včasih za znak resne bolezni. Alzhajmerjeva demenca se začne z odmiranjem možganskih celic, lahko pa traja tudi do dvajset let. Bolezenske spremembe prizadenejo spomin in intelektualne sposobnosti do te mere, da resno posežejo v bolnikovo vsakodnevno življenje. Vzroki bolezni ostajajo neznani in zaenkrat zanjo ni zdravila. Ustrezna obravnava bolnikovih simptomov, kombinirana s podporo strokovnih služb pa v veliki meri olajša življenje bolnika in njegovih najbližjih.

  • Moten spanec

    Dobro počutjeoktober '11

    Spanje ima zelo pomembno fiziološko in psihološko vlogo pri ohranjanju našega telesnega in duševnega ravnovesja. Nekateri ga potrebujejo več, drugi manj, zato je bolj kot količina spanja pomembna njegova kakovost. Obstajajo pa tudi metode, ki človeku lajšajo težave z nespečnostjo. Zaradi nespečnosti se pritožuje čedalje več ljudi ne glede na starost. Zelo hudo je, če nas prizadene, zato je razumljivo, da iz te zagate iščemo različne izhode - tudi neustrezne. S tem pa nespečnost samo še poglabljamo.

  • RECEPTI OKTOBER 2011

    Dobro počutjeoktober '11

    Zdrobovi cmočki s čebulo in česnom V lonec nalijemo dva decilitra bistre juhe, jo zavremo, vanjo stresemo štiri žlice pšeničnega zdroba, dobro premešamo in kuhamo dve minuti. Odstavimo in malo ohladimo. Medtem drobno sesekljamo pol manjše čebule, dva stroka česna in peteršilj ter na malo olja hitro popražimo, da zadiši, nato primešamo kuhanemu zdrobu. Dodamo še jajce in dobro premešamo. Z vlažnimi rokami oblikujemo cmočke, jih previdno vstavimo v vrelo juho in na majhnem ognju kuhamo še pet minut.

  • Gleženjski indeks napoveduje srčno-žilno ogroženost

    Dobro počutjeoktober '11

    Gleženjski indeks napoveduje srčno-žilno ogroženost

    Meritev gleženjskega indeksa je osnovna presejalna preiskava, s katero zdravniki odkrivajo aterosklerozo oziroma poapnenje žil spodnjih okončin. Tako odkrijejo spremembe na ožilju, še preden se pojavijo prvi znaki bolezni. V procesu ateroskleroze se v notranje stene arterij odlagajo holesterol ali maščobe, kalcij in vnetne celice. Arterija se prične ožiti in skozi njo se pretaka čedalje manj sveže krvi, obogatene s kisikom. Žilna stena postaja trša in neelastična. Na koncu tega procesa se arterija povsem zamaši, pretok krvi pa ustavi.

  • Za izgubo mišic je kriva sarkopenija

    Dobro počutjeoktober '11

    Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z raziskovanjem procesa staranja, so ugotovili, da so nekateri od navedenih znakov posledica bolezni, ki ji pravimo sarkopenija. To predvsem velja za zgrbljeno postavo in za počasne, nezanesljive gibe okončin.

    Sarkopenija je bolezen, pri kateri izgubljamo mišično maso in sposobnost za koordinacijo gibov, kar je posledica staranja. Znanost je bila dolgo časa prepričana, da se v tem primeru ne da nič storiti, z razvojem medicine pa se je pokazalo, da vendarle ni tako. Raziskava za raziskavo je namreč dokazovala, da izguba mišične mase ni nujna posledica staranja. Vzrokov za sarkopenijo je več Beljakovine. Kar zadeva proces staranja, je bolezen povezana s tremi dejavniki: spreminjanje strukture motoričnih nevronov, pomanjkanje beljakovin in...

  • Ste kaj »vremenski«?

    Dobro počutjeoktober '11

    Podobno kot na vso živo in neživo naravo vreme pogosto in intenzivno vpliva tudi na človeka. Za jesen in zimo je značilno pomanjkanje sončne svetlobe in toplote, kar mnogim povzroča telesne in duševne težave. A prav v teh mesecih, ko se procesi v organizmu upočasnijo, bi si morali spočiti, si oddahniti in si nabrati novih moči. Ženske so praviloma bolj občutljive na vremenske spremembe kot moški. Ameriški psihiatri in psihologi ugotavljajo, da so ženske v času slabega vremena pogosteje slabe volje, nerazpoložene, razdražljive, brezvoljne in...

  • Atletski veterani za vzor

    Dobro počutjeoktober '11

    Atletski veterani za vzor

    Pod pokroviteljstvom občine Domžale so bile med 2. in 4. septembrom v Športnem parku Domžale 21. balkanske atletske igre veteranov - BAVI 2011, na katerih je sodelovalo kar 694 atletov in atletinj iz Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Grčije, Hrvaške, Kosova, Romunije, Srbije, Turčije in Slovenije, med gosti pa so bili tudi atleti veterani iz Italije, Avstrije in Madžarske. Tekmovalci so bili vseh starosti, od 30 do skoraj 90 let, vsi z enako željo, da postanejo balkanski prvaki v svoji kategoriji.

  • Pretegovanje je nujno, krepitev pa tudi

    Dobro počutjeoktober '11

    Pretegovanje je nujno, krepitev pa tudi

    In to po jutranjem vstajanju in še posebej po napornejšem delu. Tokratne vaje lahko jemljete kot nadaljevanje vaj iz prejšnje številke, lahko pa jih obravnavate tudi povsem samostojno, kot del sprehoda ali kake druge rekreacije. Dobro jih je narediti na začetku in na koncu večje obremenitve telesa, tudi po delu. Jesen je vstopila s čudovito toplim prehodom iz poletja in kar zahteva, da ohranjamo toploto in mehkobo tudi v telesu. Na začetku naj poudarim, da s tokratnimi vajami ob povezanem, neprekinjenem dihanju skozi nos izginejo iz telesa...

  • Telovadba s Šolo zdravja

    Dobro počutjeoktober '11

    Telovadba s Šolo zdravja

    Že tretje leto zapored, tokrat pod pokroviteljstvom predsednika države dr. Danila Türka in občine Piran, je bilo na Tartinijevem trgu vseslovensko srečanje Šole zdravja. Predsednica Zdenka Katkič je povedala, da društvo šteje že 670 članov, ki se združujejo v 30 skupin, te pa delujejo od Primorske do Prekmurja. Polurno jutranjo telovadbo, z vajami, imenovanimi 1.000 gibov, ki se je začela že ob 8. uri, je z dobro mero humorja vodil ustanovitelj gibanja dr. Nykolaj Grishin.

  • Izberimo ustrezne načine priprave

    Dobro počutjeavgust '11

    Izberimo ustrezne načine priprave

    Cilj priprave hrane ni le pripraviti jed lepega videza in odličnega okusa, temveč tudi v kar največji meri ohraniti hranilne snovi posameznih živil. Vsak tehnološki postopek priprave hrane spremeni živilo, da sploh postane užitno (denimo stročnice) ali varno za uživanje (meso, ribe, jajca, razen skrbno nadzorovano in v posebnih jedeh), v večji meri pa z njimi izgubljamo hranilne snovi. S toplotno obdelavo živilo izgubi tudi sočnost (denimo pri pripravi mesa).

  • 1
  • …
  • 203
  • 204
  • 205
  • 206
  • 207
  • …
  • 234
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 7-8, julij/avgust 2025

    Št. 7-8, julij/avgust 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Domoljubje človek pokaže z dejanji, ne z besedami O morju, o iskanju univerzalne ljubezni, o pomorskem pravu in politiki, katere del je bil nekoč, pa o žlahtnih ljudeh, ki mu poleg družine veliko pomenijo in o...

    Naravne rešitve za miren spanec Nespečnost je zdravstveni problem, ki prizadene na milijone ljudi po svetu. Najbolj skrbi podatek, da slabo spijo že otroci v osnovni šoli.

    Dobre bakterije v fermentiranih izdelkih Ob besedi bakterija se marsikdo zgrozi. Pri tem ima seveda v mislih tiste, ki povzročajo hude bolezni, tudi kužne. Toda bakterije so kot del mikroorganizmov in jih...

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

    Razigrano, pisano in veselo29. september 2023

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Kdaj je ugodnejša upokojitev - letos ali prihodnje leto?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Adria nam je dala krila

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov