Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Solze ne lažejo

    Dobro počutjejunij '10

    Solze ne lažejo

    Včasih nam po licih polzijo solze sreče, drugič spet solze žalosti, presenečenja, veselja, strahu, solze zaradi telesne bolečine in še in še. Tudi z jokom »govorimo« in razodevamo svojo notranjo podobo. Solze pomirjajo, sproščajo. Še več, zatrjujejo psihologi, solze imajo tudi terapevtsko moč.

    Pred nedavnim sem bila v zanimivi družbi. Obujali smo prijetne in tudi neprijetne spomine. Marsikomu so se orosile oči, čeprav je minilo že toliko let.

    90-leten zdravnik je dejal: »Ne morem verjeti, da je minilo že toliko let. Najbolj srečen sem bil v življenju, ko sem se leta 1945 vrnil iz nemškega taborišča, sicer bolehen, izčrpan, vendar živ. Ko sem stopil na domačo zemljo, sem od začudenja in veselja na glas zajokal. V joku sem občutil srečo.«

  • ''Župca'' za poskočne kosti

    Dobro počutjejunij '10

    <strong>''Župca'' za poskočne kosti</strong>

    Hrana ima velik vpliv na naše kosti. Statistike kažejo, da je med ljudmi vse več poškodb kosti in gibal ter avtoimunih bolezni, kamor sodijo nekatere vrste atritisov, denimo osteoartritis in revmatoidni artritis. To lahko v pretežni meri pripišemo napačnemu prehranjevanju.

    Skupno, poenostavljeno ime za artritis bi bilo – vnetje sklepov, vezi in kit. S hrano lahko zdravimo ali preprečimo vnetja, za katera smo pogosto krivi sami. Dopuščamo namreč, da nam presežek odpadnih kislin povzroča vnetja. Če je teh preveč, da bi jih lahko telo izločilo po normalni poti, odpadne kisline napadejo sklepe, mišice in organe. Če napadejo sklepe, nastanejo artritisi, če napadejo mišice, se pojavijo mišične fibroze in podobno. Tipičen primer je putika ali kristalčni artritis, ki ga povzroča presežna sečna kislina v krvi ali tkivih. Kristali sečne kisline se nabirajo v medsklepnih prostorih ter pri hoji drgnejo sklepe in povzročajo bolečino.

  • Šipek blaži bolečine v sklepih

    Dobro počutjejunij '10


    Bolečine zaradi obrabe sklepov ali vnetij (osteoartroza in revmatoidni artritis) pomaga blažiti tudi šipek. Naravno prehransko dopolnilo iz stoodstotnega šipka Litozin vsebuje kompleks galaktolipidov-GOPO, bioflavonoidov, vitamina C in E ter mineralov, ki klinično dokazano v sklepih in hrbtenici deluje protivnetno, varuje in obnavlja hrustanec in lajša bolečino.

    Po dosedanjih raziskavah redno jemanje prehranskega dopolnila s šipkom, ki je brez kemičnih ali bioloških dodatkov. zmanjša porabo analgetikov za 40 do 50 odstotkov. Na voljo je v obliki kapsul, ki jih vzamete z vodo ali odprete in potresete po hrani.

  • Epidemija debelosti

    Dobro počutjejunij '10


    Debelost dobiva v razvitem svetu že razsežnosti epidemije in postaja velik zdravstveni in družbenoekonomski problem. Za kajenjem je na drugem mestu med dejavniki tveganja za bolezni srca in ožilja, ki so glavni vzrok umrljivosti. Debelost je kronična bolezen, za katero je značilno čezmerno kopičenje maščevja v telesu. Povzroča motnje v telesnih funkcijah in presnovnih procesih, zmanjšuje kakovost življenja, povečuje možnost obolevanja za številnimi boleznimi in krajša življenjsko dobo.

  • Kadi vse več žensk

    Dobro počutjejunij '10


    V svetu se povečuje delež žensk, ki kadijo, medtem ko v marsikateri državi kajenje med moškimi že upada. Pri nas med prebivalci, starimi 15 let in več, kadi sicer manj žensk kot moških, vendar pa delež kadilcev med moškimi že dlje časa upada, število kadilk pa že nekaj let ostaja nespremenjeno (blizu 22 odstotkov).

    Letošnji svetovni dan brez tobaka (31. maj) je minil pod geslom ''Ženske in tobak - Vpliv kajenja in trženja tobačnih izdelkov na ženske''.

    Svetovna zdravstvena organizacija namreč opozarja na vpliv marketinških prijemov tobačne industrije, predvsem tistih, ki so namenjeni dekletom in ženskam in zlasti mladostnicam. Prav mladostniki in mladostnice so za tobačno industrijo še posebej pomembna ciljna skupina, saj se kadilske navade praviloma utrjujejo do 19. leta starosti.

  • Ohrovtova juha

    Dobro počutjejunij '10


    (Caldo verde, Portugalska)

    Za 4 osebe potrebujemo:

    1/2 kg olupljenega moknatega krompirja

    1 l vode

    3 žlice oljčnega olja

    1 drobno čebulo

    25 dag zelenega ohrovta

    manjši strok česna (po želji)

    sol, sveže mlet črni poper

    4 tanke rezine pekoče salame (po želji)

    Krompir skuhamo v slani vodi. Nato ga odcedimo (tekočine ne zavržemo), pretlačimo in stresemo nazaj v vodo. Dodamo olje, sesekljano čebulo, česen in na tanke rezance narezan ohrovt ter zavremo. Juha naj vre od tri do štiri minute (pazimo, da ne razkuhamo ohrovta). Začinimo. Juho nalijemo v skodelice in po želji dodamo rezine salame.

  • Govedina s pirejem iz korenja, čebule in krompirja

    Dobro počutjejunij '10


    (Hutspot met klapstuk, Nizozemska)

    Za 4 osebe potrebujemo:

    80 dag govejega mesa

    10 dag masla

    70 dag korenja

    1 kg krompirja

    70 dag čebule

    jušno zelenjavo in začimbe

    muškatni orešček, sol, poper,

    3 l vode

    V lonec damo meso, prilijemo vodo ter dodamo zelenjavo in začimbe za juho. Solimo in popramo. Ko zavre, kuhamo še dve uri. Korenje, čebulo in krompir operemo, olupimo, narežemo in skuhamo. Ko je zelenjava skuhana, jo odcedimo in pretlačimo. Zelenjavni pire razredčimo z govejo juho in ga začinimo z muškatnim oreščkom, poprom, soljo in maslom. Kuhano meso narežemo na rezine in postrežemo z zelenjavnim pirejem.

  • V mleku kuhana riba (s krompirjem)

    Dobro počutjejunij '10


    (Piena cepta zivs (ar varitiem kartupeliem, Latvija)

    Za 4 do 6 oseb potrebujemo:

    1/2 kg ribe (skuša, ostriž, sardon ...)

    14 dag zelenjave za okus (čebula, peteršilj, korenje)

    260 g mleka

    2 žlici olja

    2 žlici kisle smetane

    peteršilj ali koper

    sol, poper

    lovorov list

    Ribo narežemo na kose. Čebulo narežemo na kolobarje, na grobo nastrgamo korenje in sesekljamo peteršilj. V ponev položimo plast ribe in nanjo plast zelenjave. Vsako plast pokapamo z oljem, solimo ter popramo. Prelijemo z vročim mlekom. Dodamo lovorov list in na majhnem ognju kuhamo od 10 do 15 minut. Ob koncu kuhanja dodamo kislo smetano. Ribo postrežemo s tekočino, nastalo pri kuhi in kuhanim krompirjem, posujemo jo s sesekljanim peteršiljem ali koprom.

  • Artičoke po napolitansko

    Dobro počutjejunij '10


    (Carciofi alla napoletana, Italija)

    Za 4 osebe potrebujemo:

    8 artičok

    2 stroka česna

    10 dag izkoščičenih zelenih oljk

    2 žlici slanih kaper

    2 žlici svežega peteršilja

    16 žlic oljčnega olja

    sol, čili v prahu, limonin sok

    Artičoke, ki smo jim odstranili zunanje liste, narežemo na kose in namočimo v vodi, okisani z limoninim sokom (da ne porjavijo).

    V kozici segrejemo olje, dodamo česen in odcejene artičoke ter dušimo pet minut, da se artičoke zmehčajo. Odstranimo česen in artičokam dodamo oljke, sol, čili, kapre ter malo vode. V napol pokriti kozici na zmernem ognju kuhamo približno 20 minut. Če je treba, dolijemo še malo vode. Potresemo s peteršiljem. Pustimo, da se jed malo ohladi in postrežemo.

  • Bavarska krema

    Dobro počutjejunij '10


    (Bayerische Creme, Nemčija)

    Za 4 osebe potrebujemo:

    2 jajci

    10 dag sladkorja v prahu

    0,25 l mleka

    25 dag sladke smetane

    30 dag malin

    3 liste bele želatine

    vanilijev sladkor

    Iz rumenjakov, polovice sladkorja v prahu, mleka in vanilijevega sladkorja pripravimo kremo, jo vlijemo v lonec in segrejemo. Želatino namočimo po navodilih na embalaži in jo dodamo vroči kremi. Pustimo, da se krema ohladi in strdi. Beljake in smetano ločeno stepemo in primešamo kremi. Maline skupaj s preostalim sladkorjem v prahu pretlačimo in precedimo. Polovico kreme položimo na dno sklede, čez naložimo pretlačene maline in prekrijemo s preostalo kremo.

  • 1
  • …
  • 218
  • 219
  • 220
  • 221
  • 222
  • …
  • 232
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 6, junij 2025

    Št. 6, junij 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Sprememb se ne smemo bati, saj prinašajo večjo varnost v starosti Zakon o dolgotrajni oskrbi se postopno uveljavlja - z glavnimi novostmi od 1. julija dalje - in zagotavlja, da bodo ljudje z enakimi potrebami imeli enake pravice,...

    Robotske operacije so kirurgija prihodnosti Kar je bilo še pred nekaj desetletji nepredstavljivo, je danes vsakodnevna praksa v dveh slovenskih bolnišnicah. Večino tovrstnih operacij naredijo urologi,...

    Hrana kot pomoč pred škodljivim vplivom sonca Poletje je pred vrati in na žgoče sonce se moramo pripraviti, saj stara modrost pravi, da sonce daje življenje in ga hkrati uničuje. Koža je največji organ in...

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

    Razigrano, pisano in veselo29. september 2023

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Kdaj je ugodnejša upokojitev - letos ali prihodnje leto?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Adria nam je dala krila

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov