PERESNIKI ZA SLADKORNE BOLNIKE
M. K.
Sladkorna bolezen je ena najpogostejših kroničnih bolezni. Leta 1995 je bilo na svetu 130 milijonov bolnikov s sladkorno boleznijo, lani jih je bilo že 246 milijonov, njihovo število pa še kar narašča. Največ ljudi prizadene sladkorna bolezen tipa 2.
Sladkorna bolezen tipa 2 se večinoma pojavi v zrelih letih. Čeprav diabetes sam po sebi ni deden, pa je dedna nagnjenost k tej bolezni. Zelo verjetno je, da bo nekdo, čigar mati ali oče sta imela sladkorno bolezen, v starosti tudi sam zbolel. To je v dobršni meri odvisno tudi od življenjskega sloga, prehrane in gibanja, pravzaprav pomanjkanja gibanja. Človek lahko zboli za sladkorno boleznijo veliko pozneje, če upošteva pravila zdravega življenja. Enako velja za napredovanje bolezni in nastanek zapletov. Zdrav življenjski slog pomeni primerno telesno težo, zdravo hrano (sadje, zelenjava, malo maščob in sladkorja, malo rdečega mesa, več rib, za pijačo pa voda) in redno telovadbo vsaj pol ure na dan.
MENOPAVZA IN TEŽAVE V SPOLNOSTI
P. G.
Menopavza je tema, o kateri v zadnjih letih govorimo vse več. Večina žensk bo obdobje menopavze preživela še v aktivni delovni dobi, zato je pomembno vedeti, kaj se v tem času dogaja z našim telesom. Boljša obveščenost tudi pomeni, da znamo ženske poiskati pomoč, če se pojavijo resnejše težave. Vemo namreč, da gre za normalne pojave, ki jih je mogoče v marsičem olajšati.
-
Rdeča kaša z vaniljino omakoZa 4 - 6 oseb potrebujemo:
800 g mešanega svežega jagodičja (robide, maline, ribez, jagode, borovnice)
¼ l rdečega vina (ali nesladkani sok, npr. iz črnega ribeza)
50 g sladkorja
dolg kos lupine neškropljene limone
3 žlice jedilnega škroba
-
Andreja Širca Čamp
V tokratnem prispevku se bomo osredotočili na posamezne obroke v dopustniških dneh, da zaradi »težke« hrane ne bomo še teže prenašali vročino.
Prihaja poletje, čas dopustov in čas visokih temperatur. Še dobro, da se naša prehrana spreminja tudi z letnimi časi. Spomladi smo komaj čakali, da iz zemlje pokukata prvi regrat in motovilec, ki sta nadomestila neskončno dolgočasen zimski radič. Prve poletne temperature so z miz pregnale govejo juho, ki nas je prijetno grela v zimskih dneh. Zdaj, na pragu poletja se sladkamo z jagodami, pred tednom smo dočakali prve češnje in borovnice, ki so na tržnici še pregrešno drage. Tudi pri zelenjavi se ponuja pestrejši izbor, bučke v omaki lahko zamenjajo mlada nadzemna kolerabica, korenček in pri nekaterih že prvi grah.
-
Azra Kristančič
Povsod dobimo veliko nasvetov, kako svoji zunanjosti - barvi las, tenu, barvi obleke oblikovati še »make up«. Pogosto pa zanemarjamo našo čustveno lepoto in lepoto naših osebnih, intimnih misli - vse tisto pač, kar sestavlja samopodobo vsakega človeka.
Podobo si gradimo od rojstva do smrti. Seveda ta proces rasti in zorenja spremljajo vzponi in padci - tako kot spremljajo življenje slehernega med nami. Pravzaprav so vzponi in padci življenjski izzivi. Od naše samopodobe, samozaznave, samospoštovanja in samocenitve je odvisno, kako se bomo odzivali nanje. Med temi življenjskimi izzivi je proces staranja »rdeča nit« življenja, ki se začne z rojstvom in konča s smrtjo.
-
Slavica Pogačnik-Toličič
Ste že kdaj pozorno prisluhnili svojemu dihanju? Poskusite to takoj, v tem trenutku. Ne mislite na nič drugega, opazujte zgolj sebe in se pri tem predajte svojim občutkom. Čez nekaj časa boste presenečeno odkrili, kaj pomeni vdih in izdih za vaše telesno in duševno počutje.
-
Neva Železnik
Če bi Slovenke in Slovenci jedli bolj zdravo in če bi opustili kajenje, bi bilo v naši državi v nekaj letih kar za 30 odstotkov manj rakavih in drugih, tudi kroničnih - obolenj. Če bi opustili še pretirano uživanje alkohola in se več gibali, bi se ta odstotek zmanjšal še za 5 do 10 odstotkov.
-
Ladko Korošec
Zaprtje je ena od najpogostejših težav s prebavili in skoraj ni človeka, ki se v življenju ne bi srečal s to nadlogo, ki pa je lahko tudi nevarna. Če poznamo vzroke, preventivo in pravilne ukrepe, si lahko sami ali s pomočjo zdravnika kar kmalu olajšamo težave.
O normalnem iztrebljanje blata govorimo, če moramo na stranišče od trikrat na dan pa do trikrat na teden. Kot zaprtje štejemo odvajanja blata manj kot trikrat na teden, blato pa je ponavadi trdo, suho in v majhnih količinah (bobki), zato je iztrebljanje naporno in boleče. Prizadeti tožijo o napetosti, bolečinah, napihnjenosti, občutku polnega črevesa ter o bolečih krčih. Zaprtje je pogostejši pojav pri ženskah in starostnikih, starejših od 65 let.
Ušesno maslo je (tudi) nadloga
Pri vsakodnevni higieni ne smemo pozabiti na ušesa. Če jih namreč ne čistimo redno, lahko iz ušesnega masla nastanejo čepki, zaradi katerih slabše slišimo, otežena je uporaba slušnega aparata, povzročijo pa lahko tudi šumenje, glavobole in vrtoglavico.
Ušesno maslo ali cerumen nastane iz izločkov žlez in oluščenih celic v notranjosti sluhovoda. Cerumen je sicer koristen, saj varuje uho pred okužbami, prahom in tujki, poleg tega čisti in vlaži ušesno votlino ter maže kožo zunanjega sluhovoda ter tako omogoča dober prenos zvoka. Izloča se sam, tako da se ob žvečenju pomika proti zunanjemu delu sluhovoda in izteka v obliki goste rumenkaste tekočine.