Za razvoj države so pomembne vse generacije

15. maj 2019

Z otvoritvene slovesnosti nove Zdusove prireditve Dnevi medgeneracijskega sožitja

Pomembno je, da v današnji potrošniško naravnani družbi še vedno znamo sodelovati in videti sočloveka, je v govoru na otvoritvi nove Zdusove prireditve Dnevi medgeneracijskega sožitja na Gospodarskem razstavišču včeraj poudaril predsednik vlade Marjan Šarec in pohvalil skupni nastop mlajših in starejših, saj so za razvoj države pomembne vse generacije.

Marjan Šarec, predsednik slovenske vlade

»Včasih so generacije znale živeti drug z drugim. Včasih je bil to normalen način življenja, ko so starejši prenašali svoje izkušnje na mlajše. Danes je svet veliko bolj individualen, veliko bolj si želi vsak živeti sam zase in včasih prezre sočloveka. To pa ne pomeni, da ni morda prav današnji dan tisti, ko si bomo rekli, da bo odslej nekaj drugače,« je dejal predsednik vlade Šarec, častni pokrovitelj tridnevnega medgeneracijskega dogodka.  Na spremenjene demografske razmere, ki so za države izziv in zahtevajo odgovore je opozorila tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer. Zveza društev upokojencev Slovenije se je skupaj z Medgeneracijsko koalicijo Slovenije (Mladinskim svetom Slovenije, Študentsko organizacijo Slovenije in Dijaško organizacijo Slovenije) odločila, da z znanjem in izkušnjami prispevajo k urejanju in izboljšanju medgeneracijske politike, zato so pripravili več aktualnih okroglih miz na temo trga dela in upokojevanja. 

Predsednik Zdus Janez Sušnik je povedal, da so dodali tudi nekatere druge aktualne teme s področja kmetijstva in infrastrukture. Na otvoritveni slovesnosti so člani pokrajinskih zvez s promenado predstavili oblačilno kulturo 19. in 20. stoletja po Sloveniji. V kulturnem nastopu so sodelovali še mladinski pevski zbor OŠ dr. Vita Kraigherja, oktet Filozofske fakultete iz Ljubljane, folklorna skupina Društva upokojencev Moravče in predšolska folklorna skupina Lilije iz moravškega vrtca.

Na Dnevih medgeneracijskega sožitja bo do četrtka bogat  strokovni, izobraževalni in kulturno-ustvarjalni program. Vsak dan bodo najmanj tri okrogle mize, na odru Sožitja bodo glasbeni, pevski in plesni nastopi društev upokojencev v sodelovanju z vrtci in šolami. Zelo množično je predstavljena rokodelska dejavnost, ki živi po društvih upokojencev, na ogled pa so tudi razstave likovnih del, voščilnic in čipk. Program spremlja še sejemska razstava, na kateri sodelujejo tudi številna ministrstva, nevladne organizacije in podjetja, ki želijo obiskovalce seznaniti s svojimi storitvami in izdelki.

Še je čas, da pridete na Gospodarsko razstavišče in občutite medgeneracijski utrip Slovenije.

V galeriji so posnetki z včerajšnjega prvega dne.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž

Oglejte si tudi

Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023

Starejši niso breme družbe
28. september 2023

Nova predsednica Zdusa je postala Zdenka Jan
19. junij 2023 Po dveh mandatih vodenja...

Ko se prijatelji spet srečajo …
2. junij 2023 Spomini z jesenskega srečanja...

Pokazali so bogastvo ustvarjanja po društvih
26. maj 2023 Včeraj so se na Gospodarskem...

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media