-
Neumno si je beliti glavo zaradi staranja, saj ga ne morete preprečiti. Od kod torej pravilo, ki veleva: ostani mlad? Ostati mlad pomeni spreminjati pogled na svet, se zanimati za dogajanje okrog sebe, biti motiviran in pustolovski. Telesno staranje je nekaj, kar čaka vse; z lepotnimi operacijami ga samo prestavljamo na kasnejši čas, zato pravzaprav v njih ni pravega smisla. Bolje je ostati mlad umsko in čustveno. Škotski komik Billy Conolly se je na eni od svojih predstav sklonil in pri tem zastokal kot kak starček ter s skremženim obrazom...
Psihološka svetovalnica – april 2014
Pomoč vnuku V svetovalnico je poklicala naročnica naše revije in iskala pomoč za vnuka. Sedemnajstletnik je imel hude vedenjske težave; bala se je, da ga bodo napotili v prevzgojni zavod. Vnukov oče je zelo nasilen človek in odvisnež od alkohola, mama pa vdano prenaša moževe izbruhe slabe volje in nasilnosti. Ko je bil vnuk še mlajši, je bil vedno tiho in se je raje umaknil, zdaj pa se postavlja zase ter ščiti mamo in sestro pred agresivnim možem in očetom.
-
Ledvice čistijo kri, iz organizma odstranjujejo odvečne snovi, ohranjajo ustrezno količine vode in elektrolitov v telesu in skrbijo za normalen krvni tlak. Zaradi staranja in sodobnega načina življenja pa njihovo delovanje slabi. S preslabotnim delovanjem ledvic se sooča četrtina starejših od 65 let, pa večina starejših od 75 let. Pri starejših sicer redko pride do popolne odpovedi ledvic, vendar pa njihovo oslabljeno delovanje povečuje tveganje za nastanek srčno-žilnih zapletov in drugih bolezni.
-
Zaradi periferne arterijske bolezni, napredovale oblike ateroskleroze ali poapnenja žil, pri nas vsako leto zboli od 2000 do 3000 bolnikov. Ker se v notranje stene arterij odlagajo holesterol ali maščobe, kalcij in vnetne celice, se arterija začne ožiti in skozi njo se pretaka čedalje manj sveže krvi, obogatene s kisikom, zato postaja žilna stena trša in neelastična. Lahko se žila tudi povsem zapre, pretok krvi pa ustavi. Tipični znaki periferne arterijske bolezni so: stiskajoča bolečina v nogi (v mečih ali stegnih), ki se pojavi med hojo,...
Pri jajcih pozabimo na holesterol
Za jajca velja kot za vsako drugo hrano: nikoli ne uživajmo samo ene vrste živil, pa čeprav še tako zdravih. V tem primeru bomo telo spravili iz ravnovesja, zato je nujno uživati raznovrstno hrano, iz različnih skupin in različnega izvora. Pomembno je, da jajca kombiniramo z drugo hrano, bogato z vlakninami in z vitaminom C. Vsi imamo iz otroštva vsaj kak lep spomin na jajca. Moj mož je iz mestne delavske družine in pri njih je bilo jajce dragocenost, saj je mama ocvrla eno samo jajce za vse tri otroke.
Spoznajmo začimbe: hren in pelin
Hren in pelin v naših krajih povezujemo z veliko nočjo, ki jo praznujemo v teh pomladnih dneh. Ker imata med velikonočnimi jedili simbolen pomen, ju spoznajmo natančneje. Hren so sprva gojili zgolj v zdravilne namene, zdaj pa ga cenimo predvsem kot začimbnico. Najbolj poznamo hrenovo omako ob goveji pečenki ali kuhani govedini ter nariban hren s kislo smetano ob velikonočni šunki. Celo klobasice imenujemo hrenovke, saj so jih sprva ponujali le s hrenovo omako in šele kasneje z gorčico ali majonezo.
-
Zelena solata z rdečo peso in hrenovo polivko Potrebujemo: 2 manjša kuhana gomolja rdeče pese manjšo sezonsko zeleno solato 2 žlici kisle smetane sol, oljčno olje, kis žlico sveže naribanega hrena Ohlajeno rdečo peso olupimo in narežemo na trakove ali manjše kocke in stresemo v solatno skledo. Zeleno solato očistimo in narežemo/natrgamo na primerne kose. Damo v skledo k pesi. Posebej v skodelici pripravimo polivko iz olja, kisa, kisle smetane, soli in sveže naribanega hrena. Prelijemo solato, previdno pomešamo in ponudimo.
Za večjo gibkost, moč in dobro voljo
Za večjo gibkost, moč in dobro voljo Na sprehod ali na tek se ljudje pogosto odpravijo v paru ali v manjši skupini. Nekateri zato, da jim čas hitreje mine, drugi spet zato, da pri aktivnostih spodbujajo drug drugega. tokrat vadite v paru; poleg koristi za telo boste razvijali tudi občutek za drugega, morda se boste nasmejali ob medsebojnem prilagajanju in popravljanju napak pri drži. Glede na vaše odzive mi je jasno, da vas (vsaj tiste, ki redno prebirate naše prispevke) ni treba opozarjati na ogrevanje s hojo. Zato kar začnimo s prvo vajo.
-
S posebno naklonjenostjo se spominjamo jedi, ki nam jih je pripravljala mama. Na marsikatero teh jedi pa smo, priznajmo, skorajda pozabili. Toda s tem smo zanemarili pomembno sestavino naše identitete – prenos kulturne dediščine, katere del so tudi slovenske jedi, tako bogate v svoji pisani različnosti, ki se spreminja od pokrajine do pokrajine, od vasi do vasi in od družine do družine. V uredništvu revije Vzajemnost smo se zato odločili, da bomo k sodelovanju povabili vas, bralke in bralce.
Kako prepoznamo in zdravimo granulom?
Polnitev zoba po zdravljenju mora segati vse do konca korenine. Če končni del kanalčka v korenini ostane neobdelan, to prestavlja nišo za bakterije, v njej se "skrivajo" in od tam neprestano dražijo kost, v katero je vsajen zob. To lahko zaznate kot priložnostno bolečino na ugriz, ki si jo pojasnimo z mnenjem: "Malo sem si prehladil čeljust!" Vendar je dobro, da stanje preveri zobozdravnik, saj se tak kroničen proces pogosto bliskovito aktivira in vas sredi noči zbudi hudo, utripajočo bolečino, pojavi se lahko tudi oteklina.