Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Iz svetovalnice februar 2013

    Dobro počutjefebruar '13

    Čustvena nestabilnost V posvetovalnici je pomoč poiskala hčerka našega naročnika. Stara je 37 let, visoko izobražena, občasno zaposlena, v nestabilnem razmerju z zdajšnjim partnerjem. Nezadovoljna je s svojim življenjem, rada bi se odselila na svoje in si uredila družino, vendar se partner izogiba temu, češ da je preveč posesivna, da »visi na njem«, da je užaljena za vsako najmanjšo stvar, zato ima občutek, da ga razmerje duši. Večkrat mu je že zagrozila s samomorom, če bi jo zapustil. Velikokrat jo popade zelo močna jeza, ki jo stežka kroti.

  • Predihanost, spretnost in moč

    Dobro počutjefebruar '13

    Predihanost, spretnost in moč

    Prejšnje mesece smo se utrjevali v moči in ravnotežju, danes pa so na vrsti vaje za boljšo predihanost ter predvsem spretnost. Po nekajminutni hoji za ogrevanje se ustavite na ravnem in varnem terenu in začnite vaditi. Tokrat potrebujete palici. Najnujnejša stvar je pravilno in povezano dihanje skozi nos. Ob vdihu se namreč zrak segreje in prečisti. Tako se organizem osveži in tudi okrepi. Pri prvi vaji palici, ki jih sicer uporabljate pri hoji, položite za vrat. Nogi sta rahlo narazen, telo pa sučite v levo in desno stran.

  • Pust mastnih ust … potem pa post

    Dobro počutjefebruar '13

    Pust mastnih ust … potem pa post

    Po sodobnih merilih pustna pojedina ni zdrava, toda le, če gledate posamezne jedi ločeno in ne kot celoto. Že stare mame so znale kombinirati pustne jedi z obilico vlaknin, z zelišči, s stročnicami, z zeljem, s fižolom, z lečo, s čebulo in česnom, pa z brinjem, s timijanom, še zlasti pa z rožmarinom in z jabolki. Čeprav je letos pust zgodaj, bo post natanko tako dolg kot vsako leto in bo dovolj časa za razbremenitev organizma po (pre)dobri hrani. Tradicionalnih pustnih jedi je na Slovenskem veliko. V Istri so, denimo, znane kroštole.

  • Vemo dovolj o mleku?

    Dobro počutjefebruar '13

    Vemo dovolj o mleku?

    Razmerje med hranili v posameznih vrstah mleka je različno, a vseeno lahko rečemo, da je mleko hranilno zelo bogato in skupaj z jajci ter z rastlinskimi beljakovinami nadomešča meso v človekovi vsakdanji prehrani. Pa vemo o njem dovolj? Posamezne vrste mleka (kravje, kozje, ovčje ali kobilje) se med seboj razlikujejo po sestavi hranilnih snovi. Razumljivo, kravje mleko je prvenstveno namenjeno teličku, kobilje mleku žrebetu, mleko koz ali ovac pa kozličkom in jagenjčkom.

    Katero mleko je bolj zdravo? Odgovor ni preprost, zato poglejmo nekaj najpomembnejših dejstev, ki nam bodo pomagala pri odločitvi. Surovo mleko ima pristen vonj, ki ga cenimo; alpsko mleko je pusto, zaradi toplotne obdelave z nedoločljivim vonjem in okusom, vendar je nekaterim všeč prav takšno. Surovo mleko vsebuje beljakovine v povsem naravni obliki, pri toplotni obdelavi se jim spremeni kemična oblika in nekateri raziskovalci trdijo, da so zato teže dostopne prebavnim proteolitičnim encimom.

  • Zdravilne rastline iz tujih logov

    Dobro počutjefebruar '13

    Zdravilne rastline iz tujih logov

    V času prehladov in gripe lahko lajšamo težave tudi z manj znanimi zdravilnimi rastlinami ali njihovimi pripravki. Limonina trava izvira iz Indije, trava z dolgimi suličastimi listi in ostrimi robovi na prostem raste v šopih s premerom do dveh metrov in visokih do enega metra. Zadnja leta pa je mogoče semena in rastline kupiti tudi pri nas, je tudi privlačna lončnica. Najlaže jo razmnožujemo z delitvijo korenin, liste lahko potrgamo večkrat na leto. Ime je dobila zaradi vonja po limoni, ki ji ga daje eterično olje.

  • Recepti februar 2013

    Dobro počutjefebruar '13

    Recepti februar 2013

    Fižolova enolončnica
    250 g suhega fižola namočimo preko noči. Naslednji dan vodo odlijemo, nalijemo novo in skuhamo s ščepcem soli in šetrajem ter prihranimo. V loncu na povišan pritisk je namočen suh fižol skuhan v 15 do 20 minutah.
    Dva večja krompirja ter en rdeč in en rumen korenček narežemo, stresemo v nov lonec, prilijemo vodo, da je zelenjava pokrita, zavremo in na šibkem ognju kuhamo 15 minut. Zatem dodamo kuhan fižol z vodo vred, začinimo z lovorjem, strtim strokom česna, dosolimo, popramo ter kuhamo še pet minut. Okrasimo s peteršiljem, za krepkejši okus pa še s tanko narezanim steblom belušne zelene.

  • Ženskost je skrivnost dolgoživosti

    Dobro počutjejanuar '13

    Ženskost je skrivnost dolgoživosti

    Skoraj povsod po svetu ženske v povprečju živijo dlje od moških. Med stoletniki je devetkrat več žensk kot moških. Znanost si prizadeva pojasniti, zakaj tolikšna razlika, da bi s tem morda pomagala moškim do daljšega življenja. Ko medicina ugotovi vzrok, največkrat rešitev ni več daleč.

    Večina dosedanjih raziskav ne dokazuje vzročne povezanosti, pač pa sklepa na podlagi statističnih podatkov. V reviji Time je bila leta 2008 objavljena raziskava, ki jo je s svojimi sodelavci opravil verjetno eden najbolj znanih strokovnjakov za to področje dr. Thomas T. Perls s harvardske univerze. Ugotovil je, da ženske zbolijo za srčno-žilnimi boleznimi pozneje kot moški. Pozneje doživljajo srčne infarkte in možgansko kap. Medtem ko ženske te bolezni napadejo v starosti od 70 do 80 let, moške doletijo v povprečju 20 let prej. Vendar pa je treba hkrati povedati, da zaradi posledic srčno-žilnih bolezni še vedno umre več žensk kot moških.

  • Nordijska hoja in zdrave maščobe

    Dobro počutjejanuar '13

    Nordijska hoja in zdrave maščobe

    Z zdravim načinom življenja lahko procese staranja upočasnimo in ohranimo dobro zdravje in vitalnost še v pozno starost. Nikoli ni prepozno za spremembo načina življenja z uživanjem dobrih maščob ter veliko sadja in zelenjave, z redno vadbo vsaj trikrat na teden in sproščanjem. Telesu koristijo nenasičene maščobne kisline. Oljčno olje denimo zmanjšuje lepljivost krvnih ploščic. Med zelo koristna olja sodijo tudi laneno, repično, arganovo, bučno, sezamovo in konopljino olje.

    Vitkost preprečuje bolezni sodobnega časa Z naraščanjem telesne teže se hitro pojavi presnovni sindrom, s čimer se poveča tveganje za bolezni srca in ožilja ter nekatere vrste raka. Zato je pomembno zniževanje ali ohranjanje primerne telesne teže. Osvojimo navado petih obrokov na dan, od katerih je zajtrk obilen, večerja pa lažja. Zdrava prehrana vsebuje malo enostavnih ogljikovih hidratov, le do 5 odstotkov. Zelenjavo kuhamo na sopari ali v majhni količini vode, nikoli je ne razkuhamo, temveč mora ostati čvrsta na ugriz.

  • Problem ni starost, ampak pomanjkanje vitamina B12

    Dobro počutjejanuar '13

    Problem ni starost, ampak pomanjkanje vitamina B12

    Po šestdesetem letu življenja, ko se v telesu pojavi pomanjkanje želodčne kisline, ostanemo tudi brez potrebnih količin vitamina B-12. Pomanjkanje tega vitamina tako neposredno, kot tudi posredno prizadene metabolizem maščob, vpliva na delovanje ščitnice, jeter, živčevja, vsekakor pa pomembno vpliva na razvoj ateroskleroze. Znaki pomanjkanja vitamina B-12 so anemija, utrujenost, mravljinčenje, drevenenje in mrtvenje po zgornjih ali spodnjih udih, pekoč in pogosto vnet jezik, občutek šibkih mišic in nemoči, razdražljivost, motnje v...

  • Nasveti patra Ašiča - za lajšanje prebavnih težav

    Dobro počutjejanuar '13

    Naloga prebavnih organov - želodca, črevesja, jeter in žolča - je, da zaužito hrano presnovijo tako, da jo telo lahko vsrka in prebavi kot energijo za pravilno delovanje organizma. Ob pretiranem uživanju določene hrane ali pijače lahko pride do resnih težav. V želodcu se hrana začne razkrajati s pomočjo solne kisline in fermenta pepsina. Pri želodčnih obolenjih je ta proces oviran, zato jih je treba zdraviti. Bolečine v trebuhu so posledica preobremenjenega želodca, zaužitja pokvarjenega živila, zgage ali drugih dejavnikov.

  • 1
  • …
  • 187
  • 188
  • 189
  • 190
  • 191
  • …
  • 238
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 11, november 2025

    Št. 11, november 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Hospic je prostor za žive Sočutje, solidarnost, spoštovanje, strpnost, sodelovanje, strokovnost, enakopravnost in enake možnosti za vse so vrednote, ki jih že tri desetletja zagovarjajo v...

    Cepljenje lahko prepreči zaplete Še ne dolgo nazaj, v začetku 20. stoletja so ljudje v povprečju umirali pri petdesetih. Ob koncu 20. in začetku 21. stoletja pa se življenjska doba hitro daljša.

    Za martinovo naj zadiši po domačem Za praznike mora dišati po domačem kruhu, potici, po pečenki... V moji mladostni zagnanosti, vsevednosti in navdušenju nad vsem novim sprva tega nisem znala ceni.

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov