Pogovor in zdravilne rastline preganjajo depresijo
Depresija je stara toliko kot človeštvo, v razvitem svetu pa se je povzpela v sam vrh zdravstvenih problemov, saj kar pet odstotkov prebivalcev trpi za to boleznijo. Žal pa bolezen težko prepoznajo oboleli; pogosto je ne zaznajo niti najbližji svojci. Bolezen se kaže kot žalostno razpoloženje, otožnost, pobitost, črnogledost, melanholičnost. Po navadi se temu pridružijo še fizične motnje, glavoboli, vrtoglavice, tiščanje v prsih, razbijanje srca, pogosto tiščanje na vodo in splošno pomanjkanje energije.
-
Vsi poznamo pregovor, da je navada železna srajca. To drži tako v dobrem, kot v slabem. In česar se navadimo – tudi če to postane razvada - se le stežka odvadimo. Navada je oblika pridobljenega vedenja, ki poteka brez zavestnega napora ali z malo takega napora. Razvija se s ponavljanjem in jo je težko spremeniti. Vsak med nami pozna slabe navade. Nekdo uživa pretirano veliko slaščic, kdo drug spet poje preveč mastnega mesa; mnogi veliko kadijo, se zaradi prekomerne teže premalo gibljejo, premalo jim je kozarček dobrega vina po kosilu in se...
-
Kako iz nezdravega odnosa? Poklicala me je petinsedemdesetletna gospa, ki je za svojo vnukinjo želela pomoč. Omenila je, da že dalj časa opazuje vnukinjin partnerski odnos. Ne želi se vmešavati, vendar ji je hudo, ko vidi, kaj se dogaja. Prosila je, ali lahko dekle pride v svetovalnico na pogovor in na morebitno svetovanje, če se bo odločila, da želi spremeniti svoje življenje. Med srečanjem se je izkazalo, da vnukinja že šest let živi s partnerjem, ki je do nje nasilen, žaljiv, ljubosumen, tudi fizično agresiven.
Skrb za ostarelega starša zadeva vso družino
Njene oči so se zvedavo zazrle v ljubljeno hčer, ki je z vso svojo pozornostjo nalivala čaj v lepo oblikovane starinske skodelice. Misli so se nekontrolirano podile po glavi in mamino srce je divje utripalo, ko je nebogljeno spregovorila:»Nataša, moj spomin vse bolj peša in vedno teže se spomnim stvari. Le kaj se bo zgodilo z mano, strah me je.« Roka je za trenutek zastala in hčerka se je ljubeče nagnila k svoji starajoči materi: »Mama, ne skrbi, pešanje spomina je del naravnega staranja, vse bo v redu.
-
Med pomembne elemente spodbujanja mentalnih zmožnosti in sposobnosti znanstveniki (zdravniki, psihologi, sociologi) uvrščajo številne dejavnosti. Posebno pomembno vlogo pa pripisujejo sprostitvi ali preprečevanju in premagovanju napetosti, preobremenjenosti in stresa ter odpravljanju ali vsaj lajšanju njihovih posledic.
Upoštevati je treba tako pozitivno (eustres), kot tudi negativno (distres) komponento stresa. Prva organizem spodbuja in krepi, pripravi na akcijo in poveča njegovo funkcionalno učinkovitost, druga pa ga ovira, hromi, bremeni, slabi ali celo onemogoča njegov optimalen razvoj, rast in delovanje.
Znanstveniki poudarjajo, da je stres v majhnih količinah ugoden in koristen za telo in dušo. Kadar pa je prehud in ko je človek pod stresom dalj časa, se v telesu poveča koncentracija hormona kortizola, ki v večjih količinah ogroža in uničuje možganske celice, slabi in zavira delovanje osrednjega živčevja. -
Velikokrat govorimo o različnih popolnostih. Naše popolno gibanje telesa je vedno takšno: z dobro voljo, ki nam sije z obraza in je v lahkotnosti našega telesa vidna navzven. Naše počutje in tudi zdravje pa se ob rednem (lahko zelo enostavnem) gibanju nenehno izboljšuje. Vse omenjeno vam bodo potrdili tudi medicinski strokovnjaki različnih specializacij. Zakaj ta uvod? Ker sem pred nedavnim spet srečala gospoda častitljive starosti, ki dolga leta odlično obvladuje hudo obolenje hrbtenice.
-
Pečen fižol s suho klobaso po mehiško
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Suho klobaso narežemo na manjše kocke.
Čebulo grobo narežemo, stresemo v kozico in na hitro svetlo rjavo popražimo. Dodamo še dva stroka česna in sesekljan feferon po okusu, pražimo dalje, da česen zadiši, vmešamo dve žlici paradižnikove mezge, solimo in popramo. Nazadnje dodamo vložen ali kuhan fižol s fižolovko vred, na šibkem ognju kuhamo eno minuto, nato odstavimo. Tako pripravljen fižol preložimo v model in postavimo v segreto pečico za 40 minut. Ponudimo s kosom kruha ali krompirjevim pirejem in solato. Vitamini in minerali proti pozabljivosti
Vse več je dokazov, da s pravilno izbranimi hranili varujemo telo pred boleznimi, možgane pa pred propadanjem. To pa pomeni, da moramo vse življenje uživati čim bolj raznovrstno hrano, bogato z antioksidanti, vitamini in minerali... Možgani so zelo občutljivi za proste radikale, ker so poleg vode sestavljeni iz večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki zlahka in hitro oksidirajo. Ameriški znanstveniki so s poskusi dokazali, da se prosti radikali v možganih vežejo na celični protein in na maščobne kislinske molekule.
-
Poleg mrzlih temperatur in jutranje megle prinaša jesen tudi marsikaj dobrega. Buče nikakor niso zgolj hrana za prašiče in hladnih večerov si brez pečenega ali kuhanega kostanja sploh ne moremo predstavljati. Iz kuhanega kostanja so nekoč pripravljali priloge (pireje), kuhali enolončnice, iz kostanjeve moke pekli kruh. Nekoč so ga uporabljali kot dandanes krompir. Da je kostanj zdrav, so vedeli že menihi v 12. stoletju, saj so marone (to je najkakovostnejši kostanj, ki ima v bodičastem ovoju le en velik plod) priporočali za moč in krepitev po...
-
Na Primorskem je še pozno jeseni mogoče v naravi najti marsikaj užitnega. Kapre imenujemo cvetne popke do meter visokega grma kaprovca. Kaprovci najbolje uspevajo v bližini morja, predvsem na območju Sredozemlja in Azije. Pri nas jih zanesljivo najdete na kamnitih obzidjih okoli piranske cerkve sv. Jurija, kjer kot zelena preproga visijo iz majhnih razpok. Vse poletje jih krasijo lepi vijolično beli cvetovi. Plodovi po videzu spominjajo na kumarice in jih tudi podobno pripravljajo. Užitni so kuhani ali surovi.