Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Življenje je treba vzeti v svoje roke

    Dobro počutjeapril '13

    Življenje je treba vzeti v svoje roke

    Razum nas pelje v stres, čutenje pa k sreči, pravi Mariborčan Franjo Trojnar. Kar 33 let je bila strojni inženir v Tamu, ko pa je izgubil službo, se je intenzivneje posvetil sebi in duhovnosti ter začel pisati knjige za duhovno rast. Ljudi tudi na predavanjih in delavnicah predvsem spodbuja, da vzamejo življenje v svoje roke in da se družijo. Kot pravi Franjo, ki je zdaj pri sedeminšestdesetih, je dokazano, da je sreča v 50 odstotkih odvisna od prirojenih sposobnosti, v 30 odstotkih od našega dela in ustvarjanja ter v 20 do 30 odstotkih od...

  • Pravilni gibi so zakon!

    Dobro počutjeapril '13

    Pravilni gibi so zakon!

    Na to ob začetni navdušenosti in dokaj hitrem napredku pri gibanju pogosto pozabljamo. Napačno naučeni začetni gibi pa lahko v nadaljevanju povzročijo precej preglavic v obliki zakrčenosti in tudi bolečin. Da bi se temu izognili, se bomo posvetili pravilni drži in razgibavanju gornjega dela hrbta in vratu, ki sta tudi sicer močno obremenjena. Še prej pa preberite članek iz prejšnje številke. Odpravite se na sprehod in v miru - tudi med hojo - ponovite vse podrobnosti pravilnega dihanja.

  • Shranjevanje živil ima svoja pravila

    Dobro počutjeapril '13

    Shranjevanje živil ima svoja pravila

    Praviloma so živila v nakupovalni košarici odvisna od tega, ali imamo svoj zelenjavni vrt, pa tudi od naših potreb in spretnosti pri kuhanju. Pa znamo živila ustrezno shraniti, da nam bodo koristila za zdravje? In najpomembnejše vprašanje, kdaj jih zavreči? Brez vsaj malega zalog ni pametno biti in vsakdo se počuti bolje, če so polne police v kuhinji ali shrambi. To je res, nekaj zalog nas reši pred nenadnimi nevšečnostmi, pa naj bodo vremenske ujme ali nepričakovani obiski.

    Kje in kako dolgo shranjujemo živila Na zalogo kupujemo samo izdelke, ki imajo skoraj neomejen rok trajanja - sterilizirana živila (denimo sadje v kompotu, zelenjava, paštete, konzervirano meso in ribe), ki nam rešijo marsikatero zadrego, drugo kupujemo po potrebi ali vsak teden. Na zalogi je modro imeti tudi malo sadja, zelenjave, kruha, mesa in rib; živila zamrznemo, zlasti če se ne moremo vedno zanesti na potujočega prodajalca rib. Konzervirana hrana.

  • Da nam bodo jetra in ledvice hvaležni

    Dobro počutjeapril '13

    Da nam bodo jetra in ledvice hvaležni

    Ljudje se premalo zavedamo, da moramo za organe skrbeti podobno kot za svoj videz. Tako kot čistimo, denimo kožo, moramo čistiti tudi vitalne organe. Bolje rečeno: pomagajmo okrepiti razstrupljevalni proces, ki je sicer nezavedni, samodejni del normalnega delovanja telesa.

    Proces razstrupljanja je temeljni varovalni mehanizem v telesu; pri tem imajo odločilno vlogo jetra in ledvice. Če ta mehanizem deluje normalno, se procesov sploh ne zavedamo. Če pa se toksini v telesu kopičijo hitreje, kot jih je telo sposobno izločiti, se sčasoma okvarijo imunski sistem, živčevje, mišice in sklepi, poruši se hormonsko ravnotežje v telesu.
    Jetra odločilno sodelujejo tudi pri prebavi, čeprav je njihova najpomembnejša naloga razgradnja in odstranjevanje strupenih snovi. Drugi čistilni organ so ledvice, ki kri očistijo vseh strupenih in škodljivih snovi.

  • Recepti april 2013

    Dobro počutjeapril '13

    Linške rezine z malinovim džemom 
    Iz 275 g bele ali temnejše moke, 275 g mletih mandljev, 200 g hladnega masla, treh jajc, ščepca soli, 150 g sladkorja, za noževo konico mletih klinčkov in cimeta ter soka pol limone zgnetemo testo, ga zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro.
    Manjši pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 160 – 170 stopinj.
    Testo prepolovimo. Eno polovico med dvema plastema prozorne folije razvaljamo na velikost pekača in jo položimo na dno pekača. Malinov džem malenkost segrejemo in enakomerno premažemo po testu.
    Drugo polovico testa na tanko razvaljamo, z nazobčanim kolescem razrežemo na trakove in poševno kot mrežo porazdelimo po džemu. Premažemo z rumenjakom, ki smo ga pred tem zmešali z dvema žlicama vode, ter postavimo v segreto pečico za 20 do 25 minut. Ohlajeno pecivo z ostrim nožem previdno razrežemo.

  • Kratke zdravstvene novičke marec 2013

    Dobro počutjemarec '13

    Nacionalna mreža nevladnih organizacij Kronične in nenalezljive bolezni (srčno-žilne bolezni, rak ipd …) povzročajo v razvitem svetu največ smrti, bistveno znižujejo kakovost življenja obolelih in njihovih najbližjih, da o ekonomskih učinkih sploh ne govorimo. Da bi do leta 2025 za 25 odstotkov zmanjšali umrljivost zavoljo kroničnih nenalezljivih bolezni, je Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ustanovilo Mrežo nevladnih organizacij 25 x 25.

    Koencim Q10 za boljše počutje
    Koencim Q10, imenovan tudi ubidekarenon, je vitaminu podobna spojina, ki v telesu sodeluje pri nastanku energije. Deluje kot antioksidant in tako varuje telo pred prostimi radikali. Med najbolj učinkovitimi je Fidi koencim 10® , ki krepi telesno zmogljivost in izboljša počutje, kombinacija Q 10 in vitamina E pa povečuje antioksidativni učinek.

  • Začnimo telovaditi!

    Dobro počutjemarec '13

    Začnimo telovaditi!

    Prvi pomladni mesec pomeni začetek nečesa novega. Vse, kar vzbrsti, tudi rodi. In v uredništvu smo se, tudi na vašo pobudo, odločili vnovič vzbrsteti - začeti migati čisto od začetka, spodbuditi tiste, ki bi radi začeli migati, a tega zavoljo najrazličnejših vzrokov doslej še niste storili. Hkrati z začetniki pa boste že razgibani lahko preizkusili, ali so vaši temelji dovolj dobri. Od prvega vdiha po rojstvu se večina ljudi ne zaveda več dihanja. Vsaj do tistega trenutka ne, ko lahko dihajo tekoče in brez vsakršnih težav.

  • Čim manj bele moke in sladkorja

    Dobro počutjemarec '13

    Čim manj bele moke in sladkorja

    Moka, sladkor in sol so tri pomembna živila, brez katerih v življenju ne moremo. To nam pove že preprosta zdrava pamet. Zapleten pogled pa nam razkrije velik pomen kakovosti teh živil. Ni vseeno, ali moki, sladkorju in soli dodamo pridevnik ''bela'' ali ''beli'' in zapišemo bela moka, beli sladkor in bela sol. Pri tem pridevnik pomeni določeno stopnjo rafiniranja teh živil, kar pa s stališča koristi za naše telo pravzaprav pomeni – osiromašenje.
    Bela moka, zmleta na valje, je nekaj povsem drugega kot polnovredna moka, zmleta na mlinske kamne. Rjav nerafinirani sladkor in melasni sladkor sta po vsebnosti koristnih snovi za telo nekaj povsem drugega kot rafiniran, prečiščen beli sladkor. Enako velja za sol, o kateri bomo več govorili v prihodnji številki: bela, prečiščena se po kakovosti za zdravje ne more primerjati z grobo, naravno morsko soljo z vsemi primesmi.

  • Mlečni izdelki – vir beljakovin

    Dobro počutjemarec '13

    Mlečni izdelki – vir beljakovin

    Mleko je nasprotno od mesa veliko cenejši vir beljakovin. Je tudi surovina za številne prehrambene izdelke, brez katerih si že težko predstavljamo naš vsakdan. Da se bomo med njimi laže znašli, jih predstavljamo pobliže. Jogurt, skuta, sir, kislo mleko, kefir, smetana, maslo nastanejo z delovanjem mlečno kislinskih bakterij, zato jim pravimo fermentirani mlečni izdelki. V drugo skupino uvrščamo pinjenec in sirotko, ki ju dobimo v postopku predelave smetane v maslo ali mleka v sir ter ju po želji spremenimo v fermentirane mlečne izdelke,...

  • Recepti marec 2013

    Dobro počutjemarec '13

    Oslič v paradižnikovi omaki
    500 g filejev zamrznjenega osliča ali škarpine delno odtajamo in narežemo na kose, debele štiri centimetre. Vsak kos povaljamo v moki, v ponvi na malo olja popečemo in prestavimo na krožnik.
    Dve čebuli narežemo na kolobarje in hitro popražimo. Dodamo paradižnik iz pločevinke, premešamo, bogato začinimo s timijanom, solimo in pokrito kuhamo nekaj minut. Zatem v omako naložimo kose rib, prilijemo še kozarec vina in pokrito kuhamo še pet minut. Čim manj mešamo, posodo raje stresamo, da nežno ribje meso ostane v celih kosih. Nazadnje dodamo še malo črnih oljk in omako ponudimo s kuhanimi njoki in solato.

  • 1
  • …
  • 186
  • 187
  • 188
  • 189
  • 190
  • …
  • 240
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 12, december 2025

    Št. 12, december 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    S hitrim posredovanjem krepimo zaupanje ljudi Idealen bo svet, v katerem humanitarne organizacije ne bomo več potrebne, se pa bojim, da do tega ne bo prišlo, poudarja mag. Ana Žerjal, predsednica Rdečega križa...

    Z oranžnimi jedmi preženemo otožnost  Sama z otožnostjo mračnih dni nimam težav. A jo poznam od blizu, ker daje mojega moža. Ko smo jeseni premaknili uro nazaj, se je začelo.

    Vse manj zlata v zobeh Če starejša oseba pred ogledalom odpre usta, bo verjetno v saniranih zobeh odkrila kakšno temno zalivko ali z zlatom preoblečen zob. Amalgam se je za plombiranje...

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov