Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Pomladne osvežitve

    Dobro počutjemarec '11

    Pomladne osvežitve

    Pomlad je čas za spremembe, za osvežitve, radožive barve in pisano paleto energije. Privoščite si lepotne mini rituale in storite kaj zase. Današnji dan je kot nalašč ustvarjen za nekaj lepega. A najprej premislite, ali ste pripravljeni na spremembo. Če zamenjate barvo las, se lahko spremeni marsikaj: naenkrat vas bo opazil nekdo, ki je prej brezbrižno hodil mimo vas, povečala se vam bo samozavest in lahko si boste privoščili povsem nove kombinacije oblačil. Dobro je vedeti, kako delujejo posamezne barve.

  • Brez pudra ne gre

    Dobro počutjefebruar '11Ljudje Zdravje Oskrba Pravni nasvet Ročna dela Razvedrilo Prehrana Zgodovina Starejši Gibanje Vrt Pokojnine Kultura Medgeneracijsko Potovanja Dom Moda

    Brez pudra ne gre

    Pozimi moramo zaščititi kožo obraza pred mrazom in vetrom. Pri tem nam je v pomoč tudi puder. Po nanosu je ten enakomernejši, lepši, koža pa je z dodatnim slojem še bolj zaščitena. O tem, na kaj moramo biti ženske še posebej pozorne pri nakupu pudra, smo se pogovarjali z vizažistko Bojano Zmazek.

    Kako izberemo pravi puder?

    Pri nakupu moramo biti najbolj pozorne na barvo in teksturo, saj luči v trgovinah lahko zavajajo. Potrebno je imeti naravno svetlobo in puder nanesti na predel med vratom in obrazom, tako da se odtenek enakomerno ujame in da obraz po nanosu ni temnejši ali svetlejši od roba. Tekstura pa je pomembna zato, ker se težki pudri usedejo v gube in jih tako še poudarijo. Zato se je pri starejši koži bolje izogibati pudra v prahu in kamnu na predelu okoli oči in povsod, kjer je več gubic.

  • Veselo s snegom ali brez njega

    Dobro počutjefebruar '11

    Veselo s snegom ali brez njega


    Naši redni in zvesti razgibovalci se, kot mi je znano, veselo zabavajo z raznobarvnimi dežniki in se urijo v predstavljenih spretnostih iz prejšnjih dveh številk. Ker mi je zima povedala, da se bo še malo poigrala z vremenom, smo tudi tokrat rubriko popestrili s čudovito belino. V fotografirani naravi ni nikogar, ki ga sončna radost ne bi prevzela, dežnik pa se ob toplih žarkih prav hitro spremeni v sončnik.

  • Migamo raje kot drugi Evropejci

    Dobro počutjefebruar '11

    Vsak dan slišimo in beremo o koristnosti športne rekreacije za človeka ter kako z redno telesno dejavnostjo blažimo posledice nezdravega življenjskega sloga. Kako pa vsa ta dognanja doživljamo v resnici?

    Sodeč po raziskavah, kar dobro. Kot ugotavljajo na fakulteti za šport, kjer podatke o športno-rekreativni dejavnosti Slovencev iz raziskav Slovenskega javnega mnenja spremljajo že od leta 1973, delež športno aktivnega prebivalstva v Sloveniji zadnja tri desetletja vztrajno narašča. Po podatkih iz leta 2008 se vse več Slovencev redno ukvarja s športno dejavnostjo, in to ne glede na spol; manj kot tretjina prebivalcev pa je športno popolnoma neaktivna. In ne le to, aktivnost je tudi čedalje bolj redna in bolj kakovostna.

  • „Pregrešni“ topli napitki

    Dobro počutjefebruar '11

    „Pregrešni“ topli napitki

    V mrzlih dneh nas ogreje topel napitek, denimo skodelica čaja, o kateri ste lahko več prebrali v prejšnji številki revije, radi pa se pregrešimo tudi s skodelico kakava ali vroče čokolade.

    Kakav pridobivajo iz semen kakavovca, ki ga največ pridelajo v Afriki in v Južni Ameriki. Zrele plodove oberejo in jih z zrni vred posušijo na soncu. Med sušenjem plodovi fermentirajo in tako dobijo prijetno aromo. Nato jim odstranijo zunanjo lupino in očiščena zrna še naprej sušijo na soncu ali jih prepražijo. Na koncu jih oluščijo. Ostane notranje jedro, ki tega zmeljejo v gosto, napol tekočo kakavovo maso, iz katere iztisnejo kakavovo maslo, preostanek pa zmeljejo v grenak kakavov prah (kakav v prahu). Po posebnem postopku je pridobljen nizozemski kakav, ki je temnejši, močnega okusa in lepo topljiv, kar cenimo zlasti v toplih napitkih in slaščicah. Mešanico za instant napitke dobijo, če kakavovemu prahu primešajo sladkor in dišave.

  • Jesti meso ali ga ne jesti?

    Dobro počutjefebruar '11

    Jesti meso ali ga ne jesti?

    Meso je v zdajšnjem času skupaj s kruhom tisto živilo, ki sproža burne odzive, celo sovražne reakcije predvsem njegovih nasprotnikov. Pa vendar sodi med osnovna živila, brez katerih ne moremo sestaviti polnovrednega in uravnoteženega obroka.

    V moji mladosti je bilo meso priboljšek. Jedli smo ga le ob nedeljah in praznikih, našlo se je tudi za kosce, orače in gozdarje. Prašiči so bili pri hiši zlasti za zabelo, za mast in ocvirke. Ob kolinah so uporabili vse, tudi drobovino; tako so nastali številni proizvodi, ki so cenjeni še danes, denimo suhi želodec, kranjska klobasa, krvavice, mulce, da ne pozabimo pršuta.

  • Obvladovanje stresa?

    Dobro počutjefebruar '11

    »Največja zmaga ni v tem, da

    nikoli ne pademo,

    ampak je v tem, da se po

    vsakem padcu

    poberemo.«

    (Konfucij)

    Kar 84 odstotkov ljudi vseh starosti ugotavlja, da stres doživljajo kot posebno obremenitev. Ta podatek navaja ena izmed nemških poljudno-zdravstvenih revij, ki je nedavno tega opravila reprezentativen pogovor med svojimi bralci. Vprašani navajajo kot pomemben stresni dejavnik predvsem zdravstvene in finančne probleme, pa tudi posebne pritiske sodobnega časa.

  • Pikantna kremna bučna juha

    Dobro počutjefebruar '11

    Potrebujemo(za štiri osebe):

    2 žlički olivnega olja

    1 veliko čebulo

    4 rdeča jabolka

    900 g olupljene muškatne buče

    1 velik krompir

    2 žlički karijevega praška

    1 žličko mletega ingverja

    1 žličko soli

    1 žličke cimeta

    700 ml vode

    250 ml polposnetega mleka

    30 g praženih indijskih oreškov

    V veliki kozici segrejemo olje, dodamo drobno sesekljano čebulo in med mešanjem pražimo pet minut oziroma dokler čebula ne pozlati. Tri jabolka in polovico četrtega olupimo, narežemo na rezine in damo v kozico skupaj s tankimi rezinami buče in krompirja, dodamo kari, ingver, sol in cimet. Premešamo, zalijemo z vodo, pokrijemo in počasi kuhamo 30 minut, oziroma dokler se buča ne zmehča. Juho prelijemo v multipraktik in zmešamo v gladko zmes, jo vlijemo nazaj v kozico, dodamo mleko, dobro premešamo in na šibkem ognju pregrejemo.

  • Večja vloga medicinskih sester

    Dobro počutjefebruar '11

    Aprila naj bi v nekaterih ambulantah družinskih zdravnikov diplomirane medicinske sestre prevzele del obveznosti zdravnikov in jim tako omogočile, da se bodo laže posvečali huje bolnim pacientom.

    V tako imenovanih referenčnih ambulantah, ki jih bo po vsej Sloveniji zaenkrat 40, bo poleg srednje medicinske sestre delala še diplomirana medicinska sestra, ki bo posebej usposobljena za delo s kroničnimi bolniki z urejeno boleznijo. Med temi so bolniki s pljučnimi boleznimi (KOPB, astma), sladkorni bolniki, pa bolniki s srčnim popuščanjem, z bolečinami v križu, s kroničnimi ledvičnimi obolenji, sčasoma pa bodo sestre prevzele tudi onkološke in revmatološke bolnike, ki potrebujejo predvsem redne kontrole, stalno preverjanje zdravstvenega...

  • Zdravstvene novice

    Dobro počutjefebruar '11

    Ne izogibajte se mamografu

    Ženske med 50. in 69. letom so vsaki dve leti upravičene do brezplačne mamografije, torej rentgenskega slikanja dojk. Na mamografijo jo lahko napotita ginekolog ali osebni zdravnik, vendar pa jih to možnost izkoristi le malo, čeprav vsako leto za rakom dojk na novo zboli blizu 1100 žensk.

    K zmanjševanju obolevnosti, predvsem pa k odkrivanju zgodnjih oblik raka dokazano pomaga presejanje, zato smo v Sloveniji že pred časom uvedli državni presejalni program za rak dojk Dora. Rak dojk je najpogostejši pri ženskah po 50. letu, zato vabila na brezplačno rentgensko slikanje dojk pošiljajo navidezno zdravim ženskam med 50. in 69. letom. Postopek mamografije, pri kateri dojko stisnejo med dve rentgenski plošči in jo pregledajo v dveh smereh, ni boleč in tudi ne škoduje zdravju, lahko pa o preiskava odkrije sumljive spremembe dojk, še preden postanejo tolikšne, da bi jih lahko zatipale.

  • 1
  • …
  • 215
  • 216
  • 217
  • 218
  • 219
  • …
  • 238
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 11, november 2025

    Št. 11, november 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Hospic je prostor za žive Sočutje, solidarnost, spoštovanje, strpnost, sodelovanje, strokovnost, enakopravnost in enake možnosti za vse so vrednote, ki jih že tri desetletja zagovarjajo v...

    Cepljenje lahko prepreči zaplete Še ne dolgo nazaj, v začetku 20. stoletja so ljudje v povprečju umirali pri petdesetih. Ob koncu 20. in začetku 21. stoletja pa se življenjska doba hitro daljša.

    Za martinovo naj zadiši po domačem Za praznike mora dišati po domačem kruhu, potici, po pečenki... V moji mladostni zagnanosti, vsevednosti in navdušenju nad vsem novim sprva tega nisem znala ceni.

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov