-
Kadar se decembra večerno nebo obarva rožnato, pravijo, da Miklavž piškote peče. Te potem angelčki natresejo v peharčke na tisti težko pričakovani večer. Velikokrat se v njih poleg piškotov znajdejo še medeni ali kvašeni parklji, ki jih imamo vsi zelo radi. Ker smo po malem vsi Miklavževi pomočniki, ni narobe, če se dela lotimo doma.
Za kvašene sladke parklje potrebujemo sladko in masleno kvašeno testo. Več kot je masla ali druge maščobe, dalj časa bodo vragci obstojni. Maščoba tudi otežuje vzhajanje, kar je v takem primeru zelo zaželeno, da počasi vzhaja, se ne napihne preveč in parkeljček kolikor toliko obdrži obliko. Izberemo lahko katero koli kvašeno testo, na primer tisto za potico, vendar ga moramo krepkeje sladkati in vanj vmešati več maščobe.
-
Bučna juha s karijem in bučnim oljem
Potrebujemo: 750 g buče hokaido (polovico večje buče)
1 zvrhano žličko karija, sol, bučno olje po okusu
Priprava: bučo operemo, odstranimo semena (najlažje gre kar z žlico za sladoled) in narežemo. Ker se zelo hitro zmehča, je dovolj, če jo narežemo na 6 kosov. Stresemo v lonec, prilijemo dva kozarca vode, začinimo s karijem in pristavimo. Ko zavre, kuhamo 10 do 15 minut, da se bučno meso in lupina povsem zmehčata. Prilijemo kozarec vode in bučo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Solimo, po potrebi razredčimo, čeprav naj bo juha vseeno malo gostejša kot katera druga, in ponudimo z nekaj kapljicami bučnega olja. Po juhi postrežemo s krompirjevimi ali zdrobovimi svaljki z omako z osličem in endivijo s česnom in koruzo.
-
Sladoled z bučnim oljem in slivovo omako
Za 2 osebi potrebujete:
pol litra vaniljevega sladoleda
4 žlice bučnega olja
2 žlici bučnih semen
250 g zrelih svežih sliv
2 žlici sladkorja
1 žlico ruma
Priprava:
Slive izkoščičite in narežite na četrtine. Naložite jih v kozico, potresite s sladkorjem, odišavite z rumom in pristavite. Na šibkem ognju jih kuhljajte 5 do največ 10 minut. V tem času spustijo vodo, da postane gost sladek sirup. Po potrebi prilijte malce vode.
Kuhano slivovo omako odstavite, napol ohladite in po želji pretlačite. Bučna semena grobo nasekljajte in prav na hitro popražite v ponvi, da le malo zadišijo. Ohlajena premešajte z bučnim oljem. V nizke skodelice ali širok kozarec naložite slivovo omako, dodajte kepico sladoleda in potresite z naoljenimi bučnimi semeni. Takoj ponudite kot posladek po enolončnici z govejim mesom in sezonsko zelenjavo.
-
Primorski stročji fižol s paradižnikom
Potrebujemo: pol kg stročjega fižola, 6 strokov česna, šopek peteršilja, sol, 3 sveže paradižnike ali pločevinko vloženih.
Priprava: stročji fižol narežemo na 4-centimetrske kose in jih v manjši količini slane vode skuhamo do mehkega. Medtem narežemo paradižnik, česen pa stremo ali sesekljamo in vse skupaj dodamo fižolu v kozici. Kuhamo največ 5 minut, po potrebi odkrito, da odvečna voda izpari.
Nazadnje jed obilno začinimo z narezanim peteršiljem. Odlično in osvežilno prilogo ponudimo ob kuhanem maslenem krompirju in kosu pečenih puranjih prsi. Zraven se prileže zelena solata.
-
Solata ni le skodelica zelenih listkov za shujšane mladenke, ki v enem dnevu ne pojedo nič drugega. Je lahko tudi povsem uravnotežen obrok za vsakogar, posebej v vročem poletju. V tem primeru pa samo zelenjava ni dovolj. Dodati ji je treba še nekaj beljakovin in predvsem enostavnejše ogljikove hidrate.
Paradižnikova solata s kumarami v hipu postane lahkoten obrok, če dodamo omenjenima sestavinama papriko ali mlado čebulo, malce sira (dimljenega ali sira feta, kroglice mocarele), prgišče oreškov in semen, zraven pa ponudimo kos kruha, na primer rženega. Oreške, kot so pinjole, lešniki, mandlji, sezam ter bučna in sončnična semena, za krepkejši okus po želji narahlo in vedno le previdno popražimo, po potrebi oluščimo in ohlajene potresemo po preostalih sestavinah. Če solati dodamo slane pražene arašide, jo solimo manj. Lahko pa uporabimo presne: orehi na popečenih bučkah so prav mikavni.
-
Mesni ragu
Potrebujemo:
500 g svežih svinjskih rebrc
500 g govedine (pleče, vrat, bočnik)
2 para svinjskih klobas (pečenice, klobase za kuhanje)
3 pločevinke vloženega paradižnika
1 čebulo
sol, poper, baziliko
1 dl rdečega vina
olje po potrebi
Priprava:
Čebulo drobno nasekljamo in stresemo v lonec. Dodamo malo olja in čebulo svetlo popražimo. Medtem narežemo meso na manjše kose, klobase pustimo kar cele, ter naložimo v lonec k čebuli. Pražimo toliko časa, da meso posivi. Prilijemo paradižnik, vino in malo vode, solimo, popramo, zmanjšamo ogenj in pokrito dušimo dve uri, da postane omaka gosta in svilnata. Po potrebi prilijemo še malo vode ali vina. Pogosto premešamo.
-
Peka kruha ni zapletena – kvašeno testo je mnogo bolj vodljivo in veliko manj občutljivo, kot so nas učili. Če pa smo malenkost čarobni: pri gnetenju testo za kruh ogrevamo s svojim rokami, mu podarimo svojo energijo, misli, ki se kasneje prenesejo na vsakogar, ki ga zaužije.
Za prve poskuse peke kruha je najprimernejša bela pšenična moka, z drugimi vrstami moke je sprva potrebno nekaj vaje. Ržena moka, recimo, ima precej topnih vlaknin, zato se testo ves čas lepi na delovno površino. Tak kruh tudi pečemo dalj časa kot pšenični kruh. Podobno je s koruzno in ajdovo moko; ti dve za nameček nimata niti glutena, tako kot ječmenova in kvinojina, zato je testo težko oblikovati, kruh tudi ni prav visok in rahel. Te moke vedno zmešamo s pšenično moko – z belo ali polbelo bo kruh rahlejši kot s polnozrnato (razen v primeru celiakije).
-
Za veliko skledo solate potrebujemo:
250 g pisanih testenin
večjo papriko
kozarček črnih oliv
manjšo pločevinko koruze
olivno olje, kis, sol
Priprava:
Najprej skuhamo testenine. Ne izberemo prevelikih, pa tudi premajhnih ne. In pisane so privlačnejše.
Papriko narežemo na kocke, olive izkoščičimo in po potrebi prepolovimo. Povsem ohlajenim testeninam dodamo narezano papriko, olive, koruzo, vse pa bogato začinimo z oljem in kisom ter solimo in popramo.
Ponudimo kot osvežilno solato ob pečeni pleskavici ali drugem mesu z žara. Je imenitna ideja za piknik ali pogostitev na domačem vrtu.
-
Cvetačna solata z jajci in mlado čebulo
Potrebujemo: večjo cvetačo, 2 stebli mlade čebule, 2 žlici gorčice, olje, sol, poper, kis, 4 trdo kuhana jajca.
Priprava: Cvetačo očistimo, razdelimo na manjša socvetja in v slanem kropu blanširamo, da še ostane čvrsta – približno 5 minut. Odcedimo in pustimo, da se povsem ohladi, nato dodamo mlado čebulo, narezano na kolesca. Jajca olupimo in narežemo na koščke. Stresemo v posodico in dodamo gorčico, kis in olje. Dobro premešamo in po potrebi prilijemo malo vode. S tem prelijemo cvetačo, premešamo in solato pustimo počivati na hladnem pol ure, da se okusi okrepijo. Ponudimo po blitvini juhi ob pečenem puranjem zrezku. Solata se v hladilniku obdrži tudi tri dni.
-
Pred desetletjem ali dvema nihče ni niti pomislil, da bi bila moka drugačna kot bela pšenična. Danes poznamo pšenično, pirino, rženo, ajdovo in koruzno moko. V specializiranih trgovinah dobimo še ovseno, ječmenovo, kamutovo, riževo, proseno in moko iz kvinoje, amaranta. Ne gre za modo, kaj šele izbirčnost, pač pa za način prehranjevanja na pameten način, z raznovrstnimi hranili.
Kupila sem tudi že laneno moko, v kateri so bila zmleta lanena semena za obogatitev kruha, podobno konopljino, čičerikino in sojino moko. Zadnji dve sta pomembni predvsem za tiste, ki so alergični na jajca, saj žlica takšne moke nadomesti jajce.