Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Kaj bo za kosilo?

    Dobro počutjemarec '15

    Sladka hrenova omaka

    Potrebujemo: 1 žlico masla, 2 žlici drobtin, 2 žlici sladkorja, 2 pesti sveže naribanega hrena, 1 do 2 zajemalki goveje juhe

    Priprava: Hren naribamo. V kozici na maslu zarumenimo drobtine, jih sladkamo in dodamo hren. Premešamo in počasi prilivamo govejo juho. Dobro premešamo in kuhamo še največ dve minuti. Omaka naj bo gosta.

    Ponudimo jo kot prilogo h kuhanemu govejemu mesu in pireju iz krompirja in zelenjave (npr. korenja, pora, zelene itd.). Zraven ponudimo regrat ali radič s trdo kuhanim jajcem.

  • Kaj bo za kosilo?

    Dobro počutjefebruar '15

    Zelena leča z zimsko zelenjavo

     Potrebujemo:

    1 večjo svežo repo

    2 rdeča korenčka, 1 rumeni korenček, pol zelene, pol kolerabe, peteršiljevo korenino

    150 g zelene leče

    sol, poper, vejico šetraja, lovorov list

    1 manjšo čebulo

    50 g slanine

    2–4 pare hrenovk

    vodo ali jušno osnovo

    Priprava:

    Čebulo narežemo in stresemo v lonec. Drugo zelenjavo (korenje, zeleno, kolerabo, peteršiljevo korenino in repo) očistimo, po potrebi olupimo, narežemo na kocke in prav tako stresemo v lonec. Na kocke narežemo še slanino, stresemo v lonec, pristavimo in vse skupaj popražimo.

  • Mastno, a ne preveč

    Dobro počutjefebruar '15

    Postopki priprave hrane s toplotno obdelavo so kuhanje v vodi ali sopari, praženje, dušenje, cvrtje, peka v pečici, v foliji, na žaru, nad žerjavico in nekateri novejši, npr. uporaba mikrovalovne pečice, kuhanje v voku itd. Vsak izmed teh načinov ima svoje posebnosti, prednosti in slabosti. Ker je februar mesec pustnih dobrot, se posvetimo cvrtju.

    Cvrtje pravimo postopku, ko je živilo potopljeno v olje pri višjih temperaturah. Živilo lahko prej še pomokamo, povaljamo v jajcu in potem še v drobtinah, čemur pravimo pogovorno pohanje oziroma strokovno cvrtje z dunajsko panado. Ta plast predvsem ohranja sočnost, saj deluje kot nekakšen plašč. Tako bo meso piščančjega bedra, ki že samo po sebi vsebuje več maščob in več vode, še sočnejše in tudi okusnejše.

  • Kaj bo za kosilo?

    Dobro počutjejanuar '15

    Jajce na oko s poli salamo in sirom za žar

    Za 4 osebe potrebujemo:

    200 g poli salame

    250 g sira za žar

    2 čebuli

    timijan

    sol

    6 do 8 jajc

    Priprava: Poli salamo narežemo na manjše koščke, sir za žar na kocke, čebulo pa na tanke rezine. Vse skupaj stresemo v ponev in pražimo, da zadiši in se vse skupaj malce zapeče. Če je res potrebno, dodamo malce maščobe. Na koncu v ponev previdno ubijemo jajca, da ostane rumenjak cel, in pustimo, da beljak zakrkne. Solimo in začinimo s timijanom.

    Po brokolijevi juhi ponudimo to jed s kruhom in sezonsko solato, ki smo jo obogatili s kuhano zeleno lečo. Za posladek naj bo kompot iz suhega sadja.

  • Recepti

    Dobro počutjedecember '14

     Jetrna pašteta - Koprivni fritati - Vanilijeva krema

    Jetrna pašteta

    Za 2 kozarčka po 300 g potrebujemo:

    350g piščančjih (ali kunčjih) jeter

    150 g masla (75 g za pašteto, 75 g za preliv)

    1 manjšo čebulo

    2 vejici timijana, majaron

    75 ml žgane pijače ali aromatičnega posladkega/sladkega belega vina

    75 ml sladke smetane

    pol žličke soli, poper

    po želji strok česna, ingver, muškatni orešček, klinčke in pehtran

  • Recepti november 2014

    Dobro počutjenovember '14

    Jušni cmočki z bučnimi semeni in bučnim oljem, piščanec v smetanovi omaki s šampinjoni, domači mlinci.

    Jušni cmočki z bučnimi semeni in bučnim oljem

    Potrebujemo:
    60 g bučnih semen
    60 g masla
    jajce
    50 g moke
    50 g krušnih drobtin
    3 žlice mleka
    2 žlici bučnega olja
    sol, poper

    Priprava:
    Maslo vzamemo iz hladilnika, da se zmehča. Bučna semena drobno sesekljamo.
    V posodo damo razmehčano maslo, jajce, bučna semena, moko, drobtine, mleko, sol, poper in bučno olje ter vse z mešalnikom gladko premešamo. Zmes pustimo počivati na hladnem 20 minut.
    Iz spočite zmesi oblikujemo majhne cmočke in jih zakuhamo v juho. Kuhamo nad šibkim ognjem 10 do 15 minut.
    Različica: Z nekaj bučnih semen in kakšno žlico bučnega olja lahko odišavimo tudi preprosto testo za palačinke, ki jih narežemo na trakove za fritate.
    Koristen nasvet: Cmočke brez težav zamrznemo.

  • Krepke začimbe za krepke jedi

    Dobro počutjeoktober '14

    Z mrzlimi jesenskimi dnevi se v naše kuhinje vrača fižol, vrnejo se krepke mineštre iz zelja in ohrovta ter mastnejše jedi. Vse te jedi ne morejo brez močnejših začimb, ki pospešujejo prebavo in lajšajo presnovo.

    Šetraj: Na tankih stebelcih se v vetru zibljejo drobni, ozki listki močnega in znanega vonja – le od kod nam je znan? Seveda, obara ni prava, če v njej ni vsaj malo šetraja. Zelišče je zelo aromatično in predvsem medonosno, med cvetenjem od julija do septembra ga rade obiskujejo čebele in metulji. Šetraj je tudi močan antiseptik, dobrodejno deluje na ves prebavni trakt, zlasti ga cenimo, ker umirja drisko, črevesne krče in omili napenjanje. Iz zakladnice domače ljudske lekarne velja za šetraj, da odpravlja črevesne zajedavce, priporočajo...

  • Recepti – oktober 2014

    Dobro počutjeoktober '14

    Ajdovi krapi s skuto in proseno kašo

    Za testo potrebujemo: 400 g ajdove moke 5 – 6 dl kropa pol žličke soli malo ostre pšenične moke Za nadev potrebujemo: 200 g skute 1 - 2 jajci 1 - 2 žlice kisle ali sladke smetane 100 g prosene kaše 2 ščepca soli po potrebi žlico drobtin zabela: ocvirki, maslene drobtine, kisla smetana Priprava: Ajdovo moko presejemo v skledo. Vodo v loncu solimo in zavremo, nato moko s kropom poparimo. Dodamo le toliko vode, da je mogoče zamesiti testo; upoštevamo, da kaj več (bele) moke ne bomo dodali. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

  • Bazilika, dobra misel in majaron

    Dobro počutjeseptember '14

    Bazilika, dobra misel in majaron

    Tri začimbe, ki se razumejo s paradižnikom - kolikor ga je še ostalo na vrtu. Bazilik poznamo več vrst in podvrst, celo take z rdečkastimi listi, vse pa imajo zelo podoben vonj. Dobra misel je lepo slovensko ime za zelišče, ki ga največkrat uporabljamo posušenega, bolj pa ga poznamo pod tujim imenom origano. Po ljudskem verovanju šop navadne dobre misli v hiši odganja zle duhove, čarovnice in uroke. Vejico navadne dobre misli so ponekod dekleta pripela fantom, ki so odhajali v vojsko, in jih tako pospremile „z dobrimi mislimi“ -...

  • 1
  • …
  • 11
  • 12
  • 13
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 5, maj 2025

    Št. 5, maj 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Včasih je treba biti tudi malo korajžen Predlog reforme pokojninske in invalidskega sistema, ki so ga v začetku aprila podpisali socialni partnerji zagotovo ni idealen, vendar tudi ni slab, meni...

    Različne možnosti zdravljenja raka prostate Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Sloveniji in zahodnem svetu. Pri nas živi več kot sedemnajst tisoč moškihs to diagnozo, vsako leto jih na novo zboli...

    Zdravilna moč čebulnic Vse čebulnice, čebula, česen, por, drobnjak in čemaž, so hrana, ki preprečuje strjevanje krvi. To so tisočletna ljudska spoznanja o njihovem zdravilnem delovanju.

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

    Razigrano, pisano in veselo29. september 2023

    Starejši niso breme družbe28. september 2023

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Kdaj je ugodnejša upokojitev - letos ali prihodnje leto?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Adria nam je dala krila

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov