Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Kaj bo za kosilo?

    Dobro počutjejunij '15

    Mesni ragu

    Potrebujemo: 

    500 g svežih svinjskih rebrc

    500 g govedine (pleče, vrat, bočnik)

    2 para svinjskih klobas (pečenice, klobase za kuhanje)

    3 pločevinke vloženega paradižnika

    1 čebulo

    sol, poper, baziliko

    1 dl rdečega vina

    olje po potrebi

    Priprava:

    Čebulo drobno nasekljamo in stresemo v lonec. Dodamo malo olja in čebulo svetlo popražimo. Medtem narežemo meso na manjše kose, klobase pustimo kar cele, ter naložimo v lonec k čebuli. Pražimo toliko časa, da meso posivi. Prilijemo paradižnik, vino in malo vode, solimo, popramo, zmanjšamo ogenj in pokrito dušimo dve uri, da postane omaka gosta in svilnata. Po potrebi prilijemo še malo vode ali vina. Pogosto premešamo.

  • Peka kruha sprošča

    Dobro počutjemaj '15

     Peka kruha ni zapletena – kvašeno testo je mnogo bolj vodljivo in veliko manj občutljivo, kot so nas učili. Če pa smo malenkost čarobni: pri gnetenju testo za kruh ogrevamo s svojim rokami, mu podarimo svojo energijo, misli, ki se kasneje prenesejo na vsakogar, ki ga zaužije.

    Za prve poskuse peke kruha je najprimernejša bela pšenična moka, z drugimi vrstami moke je sprva potrebno nekaj vaje. Ržena moka, recimo, ima precej topnih vlaknin, zato se testo ves čas lepi na delovno površino. Tak kruh tudi pečemo dalj časa kot pšenični kruh. Podobno je s koruzno in ajdovo moko; ti dve za nameček nimata niti glutena, tako kot ječmenova in kvinojina, zato je testo težko oblikovati, kruh tudi ni prav visok in rahel. Te moke vedno zmešamo s pšenično moko – z belo ali polbelo bo kruh rahlejši kot s polnozrnato (razen v primeru celiakije).

  • Testeninska solata z olivami

    Dobro počutjemaj '15

     Za veliko skledo solate potrebujemo:

    250 g pisanih testenin

    večjo papriko

    kozarček črnih oliv

    manjšo pločevinko koruze

    olivno olje, kis, sol

    Priprava:

    Najprej skuhamo testenine. Ne izberemo prevelikih, pa tudi premajhnih ne. In pisane so privlačnejše.

    Papriko narežemo na kocke, olive izkoščičimo in po potrebi prepolovimo. Povsem ohlajenim testeninam dodamo narezano papriko, olive, koruzo, vse pa bogato začinimo z oljem in kisom ter solimo in popramo.

    Ponudimo kot osvežilno solato ob pečeni pleskavici ali drugem mesu z žara. Je imenitna ideja za piknik ali pogostitev na domačem vrtu.

  • Kaj bo za kosilo?

    Dobro počutjeapril '15

    Cvetačna solata z jajci in mlado čebulo

    Potrebujemo: večjo cvetačo, 2 stebli mlade čebule, 2 žlici gorčice, olje, sol, poper, kis, 4 trdo kuhana jajca.

    Priprava: Cvetačo očistimo, razdelimo na manjša socvetja in v slanem kropu blanširamo, da še ostane čvrsta – približno 5 minut. Odcedimo in pustimo, da se povsem ohladi, nato dodamo mlado čebulo, narezano na kolesca. Jajca olupimo in narežemo na koščke. Stresemo v posodico in dodamo gorčico, kis in olje. Dobro premešamo in po potrebi prilijemo malo vode. S tem prelijemo cvetačo, premešamo in solato pustimo počivati na hladnem pol ure, da se okusi okrepijo. Ponudimo po blitvini juhi ob pečenem puranjem zrezku. Solata se v hladilniku obdrži tudi tri dni.

  • Moka še zdaleč ni samo bela

    Dobro počutjeapril '15

    Pred desetletjem ali dvema nihče ni niti pomislil, da bi bila moka drugačna kot bela pšenična. Danes poznamo pšenično, pirino, rženo, ajdovo in koruzno moko. V specializiranih trgovinah dobimo še ovseno, ječmenovo, kamutovo, riževo, proseno in moko iz kvinoje, amaranta. Ne gre za modo, kaj šele izbirčnost, pač pa za način prehranjevanja na pameten način, z raznovrstnimi hranili.

    Kupila sem tudi že laneno moko, v kateri so bila zmleta lanena semena za obogatitev kruha, podobno konopljino, čičerikino in sojino moko. Zadnji dve sta pomembni predvsem za tiste, ki so alergični na jajca, saj žlica takšne moke nadomesti jajce.

  • Kaj bo za kosilo?

    Dobro počutjemarec '15

    Sladka hrenova omaka

    Potrebujemo: 1 žlico masla, 2 žlici drobtin, 2 žlici sladkorja, 2 pesti sveže naribanega hrena, 1 do 2 zajemalki goveje juhe

    Priprava: Hren naribamo. V kozici na maslu zarumenimo drobtine, jih sladkamo in dodamo hren. Premešamo in počasi prilivamo govejo juho. Dobro premešamo in kuhamo še največ dve minuti. Omaka naj bo gosta.

    Ponudimo jo kot prilogo h kuhanemu govejemu mesu in pireju iz krompirja in zelenjave (npr. korenja, pora, zelene itd.). Zraven ponudimo regrat ali radič s trdo kuhanim jajcem.

  • Kaj bo za kosilo?

    Dobro počutjefebruar '15

    Zelena leča z zimsko zelenjavo

     Potrebujemo:

    1 večjo svežo repo

    2 rdeča korenčka, 1 rumeni korenček, pol zelene, pol kolerabe, peteršiljevo korenino

    150 g zelene leče

    sol, poper, vejico šetraja, lovorov list

    1 manjšo čebulo

    50 g slanine

    2–4 pare hrenovk

    vodo ali jušno osnovo

    Priprava:

    Čebulo narežemo in stresemo v lonec. Drugo zelenjavo (korenje, zeleno, kolerabo, peteršiljevo korenino in repo) očistimo, po potrebi olupimo, narežemo na kocke in prav tako stresemo v lonec. Na kocke narežemo še slanino, stresemo v lonec, pristavimo in vse skupaj popražimo.

  • Mastno, a ne preveč

    Dobro počutjefebruar '15

    Postopki priprave hrane s toplotno obdelavo so kuhanje v vodi ali sopari, praženje, dušenje, cvrtje, peka v pečici, v foliji, na žaru, nad žerjavico in nekateri novejši, npr. uporaba mikrovalovne pečice, kuhanje v voku itd. Vsak izmed teh načinov ima svoje posebnosti, prednosti in slabosti. Ker je februar mesec pustnih dobrot, se posvetimo cvrtju.

    Cvrtje pravimo postopku, ko je živilo potopljeno v olje pri višjih temperaturah. Živilo lahko prej še pomokamo, povaljamo v jajcu in potem še v drobtinah, čemur pravimo pogovorno pohanje oziroma strokovno cvrtje z dunajsko panado. Ta plast predvsem ohranja sočnost, saj deluje kot nekakšen plašč. Tako bo meso piščančjega bedra, ki že samo po sebi vsebuje več maščob in več vode, še sočnejše in tudi okusnejše.

  • Kaj bo za kosilo?

    Dobro počutjejanuar '15

    Jajce na oko s poli salamo in sirom za žar

    Za 4 osebe potrebujemo:

    200 g poli salame

    250 g sira za žar

    2 čebuli

    timijan

    sol

    6 do 8 jajc

    Priprava: Poli salamo narežemo na manjše koščke, sir za žar na kocke, čebulo pa na tanke rezine. Vse skupaj stresemo v ponev in pražimo, da zadiši in se vse skupaj malce zapeče. Če je res potrebno, dodamo malce maščobe. Na koncu v ponev previdno ubijemo jajca, da ostane rumenjak cel, in pustimo, da beljak zakrkne. Solimo in začinimo s timijanom.

    Po brokolijevi juhi ponudimo to jed s kruhom in sezonsko solato, ki smo jo obogatili s kuhano zeleno lečo. Za posladek naj bo kompot iz suhega sadja.

  • Recepti

    Dobro počutjedecember '14

     Jetrna pašteta - Koprivni fritati - Vanilijeva krema

    Jetrna pašteta

    Za 2 kozarčka po 300 g potrebujemo:

    350g piščančjih (ali kunčjih) jeter

    150 g masla (75 g za pašteto, 75 g za preliv)

    1 manjšo čebulo

    2 vejici timijana, majaron

    75 ml žgane pijače ali aromatičnega posladkega/sladkega belega vina

    75 ml sladke smetane

    pol žličke soli, poper

    po želji strok česna, ingver, muškatni orešček, klinčke in pehtran

  • 1
  • …
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 11, november 2025

    Št. 11, november 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Hospic je prostor za žive Sočutje, solidarnost, spoštovanje, strpnost, sodelovanje, strokovnost, enakopravnost in enake možnosti za vse so vrednote, ki jih že tri desetletja zagovarjajo v...

    Cepljenje lahko prepreči zaplete Še ne dolgo nazaj, v začetku 20. stoletja so ljudje v povprečju umirali pri petdesetih. Ob koncu 20. in začetku 21. stoletja pa se življenjska doba hitro daljša.

    Za martinovo naj zadiši po domačem Za praznike mora dišati po domačem kruhu, potici, po pečenki... V moji mladostni zagnanosti, vsevednosti in navdušenju nad vsem novim sprva tega nisem znala ceni.

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov