-

Francoska dokumentarna oddaja Holesterol – velika prevara?, ki so jo pred kratkim predvajali na nacionalni televiziji, je vzbudila nemalo pozornosti. Zdravniki, po večini evropski, a tudi kakšen ameriški, so dokazovali, da je bila teza o škodljivosti holesterola, ki jo je pred desetletji lansiral ameriški fiziolog Ancel Keys in jo je pozneje sprejela tudi evropska uradna medicina, plod manipulacij. Zniževanje holesterola z zdravili naj bi bilo pogosto nesmiselno. Škodljivejši za žile naj bi bil kalcij, od živil pa naj bi bil nevarnejši sladkor kot maščobe.
Številne prednosti hormonskega zdravljenja
Pred stotimi leti so ženske povprečno dočakale okrog štirideset let, danes jih več kot osemdeset, zato niso poznale menopavznih težav, ki pestijo sodobne ženske. Pri 50 letih so sredi delovnega ustvarjanja in pred njimi je še več kot tretjina življenja, zato lahko ob morebitnih težavah, ki jih povzroča usihanje hormonov, poiščejo strokovno pomoč. Slovensko menopavzno društvo, ki deluje od leta 1997, dolga leta ga je vodila prof. dr. Helena Meden Vrtovec, od leta 2014 pa prim. dr. Lucija Vrabič, spremlja svetovno znanje in trende ter širi in razvija znanje o varni uporabi nadomestnega hormonskega zdravljenja pri nas. Vodilni strokovnjaki s področja ginekologije so pred kratkim opozorili na polresnice in mite o premagovanju menopavznih težav s hormoni in poudarili prednosti hormonskega zdravljenja, saj učinkovito preprečuje številne bolezni, podaljšuje življenje in izboljša njegovo kakovost.
-

Leto začenjamo z intenzivnim dvigovanjem telesne temperature, povečevanjem gibljivosti, moči in ravnotežja. Predstavljene vaje lahko naredimo tudi z navadnimi palicami, brez njih, ob opori drevesa, stola ali mize, če ste dobro trenirani, lahko tudi v paru. Pri tem upoštevajte svoje telesne zmogljivosti in jim prilagodite vaje.
V hladnejših mesecih se je treba do toplega ogreti pred vsako delovno ali rekreativno dejavnostjo in se po zaključku gibanja takoj zelo toplo obleči, da vsa toplota ostane v telesu. Še posebej je to pomembno za vse s težavami s hrbtenico in sklepi.
Siri za močne kosti in dobro prebavo

O sirih težko pišem brez čustev. Vedno mi misli zaplavajo v zgodnjo mladost, ko nam je sir pomenil bogastvo; pa ne v finančnem pomenu, marveč zaradi razkošja okusov, ki so bili v njem, ter vzajemno neizrečenih čustev hvaležnosti in darovanja, kar je bil sir moje tete Zofe. Danes vem, da so sirarji in sirarke prav posebni ljudje. In moja teta je to še danes v svoji visoki starosti tam sredi pašnikov in košenih trat v Gozdu nad Colom. Leta ji ne dopuščajo več, da bi sirarila, zato je spomin na njen sir iz svežega polnega mleka še toliko žlahtnejši.
-
Pri bolečinah je prvo, kar nam pade na misel, naravna pomoč. Najbolj od vsega pomagajo redna in zmerna telesna dejavnost, sprememba prehranjevanja in samomasaža. Ljudje, ki jih mučijo bolečine v sklepih, naj ne mirujejo, ampak naj se čim več gibajo in tako ohranjajo mišično maso. Obliko in intenzivnost gibanja je treba prilagoditi svojim zmožnostim in se pred izvajanjem kakršnih koli dejavnosti prej posvetovati z zdravnikom specialistom. Redno gibanje pomaga zmanjšati bolečine v sklepih in vpliva na posameznikovo dobro telesno pripravljenost.
Antioksidanti pomlajujejo tkiva
Zdrave življenjske navade in prehranjevanje ter izogibanje dejavnikom tveganja v vseh starostnih obdobjih so najboljša naložba za kakovostno življenje v starosti. Ko govorimo o zdravem prehranjevanju, mislimo tudi na vnos antioksidantov v telo. To so snovi, ki nevtralizirajo proste radikale, nevarne za celice.
Naše telo je sestavljeno iz celic, ki potrebujejo kisik. Če pride do oksidacije in se v celicah pojavijo prosti radikali, jo lahko uničijo. Prosti radikali niso naši prijatelji, so pa zato antioksidanti, ki to reakcijo preprečijo, saj imajo lastnost, da prevzamejo nase proces oksidacije. Tako kot goba jo vsrkajo vase in preprečijo verižno reakcijo. Za večji nastanek prostih radikalov so krivi še posebej cigaretni dim, alkohol, onesnaževalci zraka, različna sevanja, konzervansi ipd. Zavedati se moramo, da človeku prinaša zdravje predvsem naravna hrana rastlinskega izvora, bogata s svežim sadjem, zelenjavo, neoluščenimi žiti, semeni, oreški …
-
Darovalci matičnih celic rešujejo življenja
Z velikim navdušenjem so v začetku lanskega decembra na Zavodu za transfuzijo proslavili 25. obletnico obstoja registra nesorodnih darovalcev krvotvornih matičnih celic Slovenia Donor. Za bolnike s krvnim rakom je presaditev matičnih celic velikokrat edina možnost za preživetje. Na leto jih opravijo okoli 130. Le pri tretjini presaditev je primeren darovalec sorojenec. Sicer pa ustreznega darovalca najprej iščejo med 20.000 darovalci v domačem registru. Če ga ne najdejo, pa v mednarodnem registru, v katerem je kar 30 milijonov darovalcev.
Skupinske meditacije in zdravljenje

Marinka Mikelj z Milj pri Kranju je lansko jesen že četrtič obiskala svetovno znanega brazilskega zdravilca Joãa Teixeira de Faria, ki ga imenujejo tudi João de Deus. Slovenci, ki že leta prihajajo k njemu, pa so to ime prevedli v Božji Janez. Na svojem posestvu zdravi skupinsko in s pomočjo mnogih entitet, saj se skozenj prelivajo energije številnih duhovnih mojstrov, tudi Kristusa.
Prvič je prišla k njemu skupaj z zdaj že pokojno Vido Vidmar, ki je živela v Braziliji. Marinko, ki je tudi sama zdravilka, je zanimalo, kdo je ta čudodelnik. Bila je zelo presenečena, ko jo je med veliko množico opazil in jo povabil k sebi. »Ob najinem prvem osebnem srečanju so se mi kar vlile solze, pol ure sem nepretrgoma jokala. Vprašal me je, ali se zavedam svojih sposobnosti, in pritrdila sem mu. Povedal je, da je moja naloga zdravljenje, da bom delala z entitetami tako, kot dela on, da imam velik potencial.
-

Pred kratkim sem vstopila v mesnico, kjer je vrvelo od govorjenja, cmokanja, mlaskanja in pritrjevanja. Mesar in kupec, možakar zrelih let, sta pokušala hrenovke iz vitrine, jih komentirala, kimala drug drugemu. Kmalu za menoj je v mesnico vstopila gospa in se razburila, češ, surovih hrenovk pa vendar ne smemo jesti. Pa je res tako?
Klobase so izdelek iz mesa in mastnine različnih kakovosti in vrst, napolnjene v umetno ali naravno črevo (ovitek). Meso je vedno začinjeno, včasih tudi razsoljeno z nitritom, da ohrani privlačno rožnato barvo. Mešanici soli in nitrita pravimo razsol. Razsoljene so recimo barjene klobase, kot so hrenovke, pivske klobase ali posebna klobasa. Naredijo jih tako, da z zmesjo iz mesa, vode, razsola in emulgatorjev napolnijo ovitke, jih zaprejo in nato vlažno prekajujejo s paro in dimom določen čas, da je sredica toplotno obdelana.
-

Pita iz listnatega testa s kranjsko klobaso, skuto in stročjim fižolom
Za velik nizek pekač potrebujemo:
500 g listnatega testa
250 g zamrznjenega stročjega fižola
par kuhanih kranjskih klobas
500 g skute
3 jajca
sol, poper, šetraj, timijan
Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj. Listnato testo odtalimo in vsak kos razvaljamo. Stročji fižol stresemo v rahlo slan krop in ga kuhamo 10 minut.
Nizek pekač iz pečice obložimo s papirjem za peko in vanj položimo oba razvaljana lista testa drug poleg drugega, da povsem zapolnita pekač. Testo prepikamo z vilicami na več mestih in damo v segreto pečico za 15 minut, da se slepo speče, torej napol.



