Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Recepti november 2014

    Dobro počutjenovember '14

    Jušni cmočki z bučnimi semeni in bučnim oljem, piščanec v smetanovi omaki s šampinjoni, domači mlinci.

    Jušni cmočki z bučnimi semeni in bučnim oljem

    Potrebujemo:
    60 g bučnih semen
    60 g masla
    jajce
    50 g moke
    50 g krušnih drobtin
    3 žlice mleka
    2 žlici bučnega olja
    sol, poper

    Priprava:
    Maslo vzamemo iz hladilnika, da se zmehča. Bučna semena drobno sesekljamo.
    V posodo damo razmehčano maslo, jajce, bučna semena, moko, drobtine, mleko, sol, poper in bučno olje ter vse z mešalnikom gladko premešamo. Zmes pustimo počivati na hladnem 20 minut.
    Iz spočite zmesi oblikujemo majhne cmočke in jih zakuhamo v juho. Kuhamo nad šibkim ognjem 10 do 15 minut.
    Različica: Z nekaj bučnih semen in kakšno žlico bučnega olja lahko odišavimo tudi preprosto testo za palačinke, ki jih narežemo na trakove za fritate.
    Koristen nasvet: Cmočke brez težav zamrznemo.

  • Vse v enem zamahu

    Dobro počutjenovember '14

    Izkušnje tistih, ki vadijo že dolgo, potrjujejo, da so najbolj učinkovite tiste vaje, pri katerih z lastnim občutkom in poznavanjem svojih sposobnosti delujemo kot celota, torej s telesom in umom. Vaditi je treba postopoma, sledi pa neizogiben, prav tako, postopen napredek. V skrajnem primeru le zgolj ohranjanje gibalnih in umskih sposobnosti. 

    Pri vadbi se je treba izogniti vsakemu pretiravanju. Seveda pa je najpomembnejša vaša volja in vztrajnost. Pa začnimo! Danes boste vadili v paru. Za uvod se sprehodite in pošteno nadihajte ter pretegnite. S hrbtoma se naslonite drug na drugega. Vzravnajte hrbtenico, udobno naslonite glavo nazaj na ramo, kot je prikazano na sliki, začutite blag razteg vratu spredaj in razširjenost prsnega koša ter čim bolj naravno dihajte. Ostanite v tem položaju kako minuto, nato zamenjajte stran in se naslonite še na drugo ramo.

  • Starost ni ovira za tek

    Dobro počutjenovember '14

    Ljubljanski maraton, že devetnajsti po vrsti, je za nami. Na različno dolgih progah je tudi letos teklo precej starejših tekačev in tekačic. Veliko ljudi zmotno misli, da je tek športno-rekreacijska dejavnost, ki ni primerna za starejše. Nasprotno! Tek ohranja mladostnost, krepi dušo in telo tudi ljudem, ki so že zakoračili v tretje življenjsko obdobje.

    O prednostih teka smo se pogovarjali s priznanim slovenskim športnim trenerjem, profesorjem Urbanom Praprotnikom. Tek postaja vse bolj popularen. Zakaj? No, ne vem, ali je to čisto res. Preden so postala popularna kolesa, tramvaji, avtobusi in avtomobili, so bile noge zagotovo najbolj ljudsko"prevozno" sredstvo. Takrat je tekel skoraj vsak, ki je le lahko. Dandanes pa teče zgolj tisti, ki se za to posebej odloči. Res pa se v zadnjih dvajsetih letih priljubljenost teka strmo povečuje.

  • Še lepše z Vzajemnostjo

    Dobro počutjeoktober '14

    Vrisk zadovoljstva — Kot smo napovedali v prejšnji Vzajemnosti smo eni od bralk omogočili brezplačno friziranje in ličenje. Prva srečna izžrebanka je Gorenjka Cirila Šimon iz Hraš pri Smledniku.

    Gospa Cirila je že nekaj let je naša zadovoljna naročnica, sicer pa Vzajemnost že dolgo pozna, saj je bila nanjo naročena tudi njena mama. Prebere skoraj vse, najraje pa ima članke o modi in vrtu; revija pa ji je všeč tudi zato, ker v njej ni politike. Povedala je, da je bila vso delovno dobo prodajalka z dušo in srcem, zadnjih 15 let pred upokojitvijo je delala v trgovini Mass v ljubljanskem BTC. S sodelavkami se občasno še vedno družijo.

  • Iz mamine kuhinje še diši

    Dobro počutjeoktober '14

    V Zasipu pri Bledu pravijo moki iz hrušk tepka prga. Uporabljajo jo za slane in sladke jedi. Tepke imajo veliko bora, ki izboljšuje kratkoročni spomin in preprečuje izgubo kalcija v telesu. 

    Nekaj že skoraj pozabljenih receptov sta nam posredovala Bojana Pipan in Marjana Kraigher.

    Prgin narastek:

    Sestavine za testo:350 g pšenične moke, voda, sol;
    Sestavine za krompirjev nadev: 5 velikih, manj kuhanih in naribanih krompirjev, ena čebula, prepražena na maščobi, eno jajce; začimbe - sol, timijan, peteršilj in majaron.
    Sestavina za prgin nadev: tepke ali prge, in sicer 12 žlic kuhanih in zmletih tepk prg; 2 žlici zmletih orehov, dve žlici medu, ščepec cimeta in zmletih klinčkov.
    Pripravimo po plasteh: prva plast je testo, druga krompirjev nadev, tretja prgin nadev, nato se vsi trije nadevi ponovijo, na vrhu posujemo ocvirke, damo še eno plast testa, na koncu pa premažemo s kislo smetano.

  • Krepke začimbe za krepke jedi

    Dobro počutjeoktober '14

    Z mrzlimi jesenskimi dnevi se v naše kuhinje vrača fižol, vrnejo se krepke mineštre iz zelja in ohrovta ter mastnejše jedi. Vse te jedi ne morejo brez močnejših začimb, ki pospešujejo prebavo in lajšajo presnovo.

    Šetraj: Na tankih stebelcih se v vetru zibljejo drobni, ozki listki močnega in znanega vonja – le od kod nam je znan? Seveda, obara ni prava, če v njej ni vsaj malo šetraja. Zelišče je zelo aromatično in predvsem medonosno, med cvetenjem od julija do septembra ga rade obiskujejo čebele in metulji. Šetraj je tudi močan antiseptik, dobrodejno deluje na ves prebavni trakt, zlasti ga cenimo, ker umirja drisko, črevesne krče in omili napenjanje. Iz zakladnice domače ljudske lekarne velja za šetraj, da odpravlja črevesne zajedavce, priporočajo...

  • Slive za prebavo, hruške za veselje

    Dobro počutjeoktober '14

    Jesen je čas sladkih sadežev, kamor sodijo tudi slive, češplje, cimberji, ringloji. Hruške so poleg številnih domačih sort jabolk, kakršne pridno gojijo predvsem na Kozjanskem, pravcato zdravilo za slabo voljo. Za hruške velja rek: kdo se kislo drži, naj brž poje - eno hruško!

    Ste vedeli, da je sliv kakih dva tisoč vrst; med seboj se nekoliko razlikujejo po barvi, velikosti in sladkosti v polni dozorelosti, medtem ko so češplje samo ene – domače češplje. Zgodovinski pogled razkrije, da so bile slive (latinsko: Prunus domestica) kot divji plodovi sprva doma v Perziji, Armeniji in na Kavkazu. Prvi so jih začeli načrtno gojiti Sirci, za njimi pa tudi Rimljani. Križarji so potem sladke sadeže prinesli v Evropo. Po vsebini hranilnih snovi ni bistvenih razlik med slivami, češpljami, cimberji in ringloji ali...

  • Psihološka svetovalnica – oktober 2014

    Dobro počutjeoktober '14

    Spremenila te bom!

    Naročnica je bila poročena dvajset let. Njena partnerska zveza pa ni bila uspešna, saj sta se z možem ves čas prepirala, ker skoraj o nobeni stvari nista imela enakega mnenja. Ženi se je zdelo, da skoraj nikoli ni bila upoštevana, sumila je tudi, da ima mož druge ženske. Tudi sama si je poiskala drugega moškega, takega, ki ji izkazoval tako želeno pozornost. Po petih letih pa se je izkazalo, da je prišla z dežja pod kap, zaradi česar je hudo razočarana. Tudi v novem razmerju namreč ni pravega razumevanja, miru in prijaznega sobivanja.

  • Recepti – oktober 2014

    Dobro počutjeoktober '14

    Ajdovi krapi s skuto in proseno kašo

    Za testo potrebujemo: 400 g ajdove moke 5 – 6 dl kropa pol žličke soli malo ostre pšenične moke Za nadev potrebujemo: 200 g skute 1 - 2 jajci 1 - 2 žlice kisle ali sladke smetane 100 g prosene kaše 2 ščepca soli po potrebi žlico drobtin zabela: ocvirki, maslene drobtine, kisla smetana Priprava: Ajdovo moko presejemo v skledo. Vodo v loncu solimo in zavremo, nato moko s kropom poparimo. Dodamo le toliko vode, da je mogoče zamesiti testo; upoštevamo, da kaj več (bele) moke ne bomo dodali. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

  • Kratke zdravstvene novice – oktober 2014

    Dobro počutjeoktober '14

    Medexovih 60 let

    Medexovi izdelki že 60 let navdušujejo generacije uporabnikov doma in po svetu. Njihova zgodba se je začela leta 1954, ko je Zadružna zveza Slovenije ustanovila Trgovsko podjetje Medex Export-Import. Prvih pet let je podjetje vodil Miran Goslar, takrat je bilo v njem zaposlenih 30 ljudi, danes pa jih je kakih 100. Med so zbirali po vsej Jugoslaviji in v sedemdesetih letih so postali največji prodajalec medu in drugih čebeljih izdelkov. Leta 1961 je vodenje Medexa prevzel Aleš Mižigoj, ki je dejavnost v podjetju razširil, ustanovil je...

  • 1
  • …
  • 159
  • 160
  • 161
  • 162
  • 163
  • …
  • 234
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 7-8, julij/avgust 2025

    Št. 7-8, julij/avgust 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Domoljubje človek pokaže z dejanji, ne z besedami O morju, o iskanju univerzalne ljubezni, o pomorskem pravu in politiki, katere del je bil nekoč, pa o žlahtnih ljudeh, ki mu poleg družine veliko pomenijo in o...

    Naravne rešitve za miren spanec Nespečnost je zdravstveni problem, ki prizadene na milijone ljudi po svetu. Najbolj skrbi podatek, da slabo spijo že otroci v osnovni šoli.

    Dobre bakterije v fermentiranih izdelkih Ob besedi bakterija se marsikdo zgrozi. Pri tem ima seveda v mislih tiste, ki povzročajo hude bolezni, tudi kužne. Toda bakterije so kot del mikroorganizmov in jih...

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

    Razigrano, pisano in veselo29. september 2023

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Kdaj je ugodnejša upokojitev - letos ali prihodnje leto?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Adria nam je dala krila

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov