Spomin je odvisen od pozabljanja
Če vprašate starejše, kateri duševni procesi jim povzročajo največ preglavic, bodo verjetno odgovorili »spomin«. Nad slabim spominom se najbolj pritožujejo, kvečjemu še nad prepočasnimi reakcijami. Psiholog Michael Ramscar je predstavil teorijo, po kateri so možgani starejših ljudi počasnejši zato, ker vsebujejo preveč informacij in morajo izbirati med njimi. Podobno kot to velja za računalnik s preobiljem informacij, kar pomeni, da ni razlog starost, temveč prepolno skladišče spominov.
Vrat in poravnava zgornjega dela hrbta
Današnje vaje so stare več kot prvi človekovi zapisi, njihov učinek pa je neštetokrat preverjen. Vaj se lotite pravilno, z občutkom in po svojih sposobnostih, njihov učinek pa se bo pokazal praktično takoj. Primerne so za ljudi vseh starosti, poklicev in različnih sposobnosti. So pravzaprav osnovne vaje, s katerimi naj bi začenjali dan tudi manj gibljivi. Tokratne vaje razgibajo in okrepijo vrat in zgornji del telesa, s tem pa vsestransko ugodno vplivajo na vse telo.
-
Drage bralke in bralci, še naprej vas vabimo k sodelovanju. Pošljite nam katerega od čim bolj izvirnih receptov jedi, ki so jih kuhale vaše mame, tete in babice, na naslov: Uredništvo Vzajemnosti, Dunajska 109, 100 Ljubljana ali po elektronski pošti na urednica@vzajemnost.si. Če je le mogoče, dodajte fotografijo jedi. Ne pozabite pripisati svojega naslova in telefonske številke. Vsak mesec bomo izbrali in objavili po dva recepta, naša sodelavka za prehrano Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh. pa ju bo strokovno komentirala.
-
Strokovnjaki pravijo, da sta jutranji sprehod ali rekreacija na zraku najbolj krepčilna, poživljajoča za telo in za možgane. Ob tem se kaže spomniti reka, da je vreme vedno primerno za aktivnosti v naravi, le ustrezno moramo biti oblečeni in dobrovoljni. Toda načela so eno, stvarnost pa nekaj povsem drugega. Ali je mogoče s pravilno hrano doseči, da bo naš korak bolj gibljiv in poskočen? Seveda, če s hrano dobimo vse snovi, ki jih potrebujemo za življenje! Mladostnost in zdravje okostja sta odvisna od dveh vrst celic: od osteoklastov in...
-
Pečen krompir z zeliščno skuto Potrebujemo: 8 - 10 srednje velikih krompirjev, sol, 250 g skute, sveža zelišča (drobnjak, peteršilj, timijan ali pehtran). Priprava Krompirje enake velikosti temeljito umijemo in neolupljene prerežemo na polovice. Položimo jih na pekač s prerezano stranjo navzgor in postavimo v pečico, segreto na 200 do 220 stopinj. V posodici z vilicami pretlačimo skuto in ji dodamo narezana sveža zelišča (ali suha), solimo in premešamo. Če želimo nekoliko bolj tekočo omako, skuti dodamo jogurt ali kislo smetano.
Bazilika, dobra misel in majaron
Tri začimbe, ki se razumejo s paradižnikom - kolikor ga je še ostalo na vrtu. Bazilik poznamo več vrst in podvrst, celo take z rdečkastimi listi, vse pa imajo zelo podoben vonj. Dobra misel je lepo slovensko ime za zelišče, ki ga največkrat uporabljamo posušenega, bolj pa ga poznamo pod tujim imenom origano. Po ljudskem verovanju šop navadne dobre misli v hiši odganja zle duhove, čarovnice in uroke. Vejico navadne dobre misli so ponekod dekleta pripela fantom, ki so odhajali v vojsko, in jih tako pospremile „z dobrimi mislimi“ -...
-
… je bilo na delavnici o zdravi prehrani na srečanju naročnikov Vzajemnosti v Pulju. Odziv je bil zelo pozitiven. Nekaj udeležencev je predstavilo svoje izkušnje in zagotovo je tako aktivno sodelovanje največja potrditev pomena takih predavanj in delavnic! Vse, kar smo pojedli na delavnici, je bilo preverjeno dobro in zdravo, saj so živila podarili slovenski proizvajalci (navedeni so posebej), ki jih poznam, zato za njihove izdelke jamčim, da so resnično naravni, domači in zdravju koristni. Jedi sem izbrala premišljeno in z določenim namenom.
Iz mamine kuhinje še diši – julij 2014
Drage bralke in bralci, še naprej vas vabimo k sodelovanju. Pošljite nam katerega od čim bolj izvirnih receptov jedi, ki so jih kuhale vaše mame, tete in babice na naslov: Uredništvo Vzajemnosti, Dunajska 109, 100 Ljubljana ali po elektronski pošti na urednica@vzajemnost.si. Če je le mogoče, dodajte fotografijo jedi. Ne pozabite pripisati vašega naslova in telefonske številke. Vsak mesec bomo izbrali in objavili po dva recepta. Naša sodelavka za prehrano Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh. pa ju bo strokovno komentirala.
Izkoristimo obilje poletnih pridelkov
Poletni pridelki nam najbolj koristijo prav poleti. Velike izgube vode iz organizma zaradi žgočega sonca lahko hitro in učinkovito nadomestimo z uživanjem kumar ali lubenice, kožo si pred UV sevanjem zavarujemo s karotenoidi iz rdečega sadja, zelenjave in s flavonoidi iz jagodičja ali lupine jajčevcev. Zato največ naredimo, če jih porabimo sproti, konzerviramo pa le presežke. Porabimo sproti. Pridelkov ne lupimo, če to ni zares potrebno. Zagotovo ne lupimo jajčevcev in bučk - v lupini je namreč največ vlaknin in največ antioksidantov.
-
Pretirano potenje (hiperhidroza) je lahko zelo moteče, poleg tega pa predstavlja ugodne razmere za nastanek različnih okužb. Ljudje imajo najpogosteje težave s pretiranim potenjem dlani, podplatov, pazduh, čela in vratu. Znoj izločajo žleze znojnice, ki so razporejene po vsej površini telesa, njihova naloga pa je uravnavati telesno temperaturo in izločati odpadne produkte presnove in zdravil iz telesa. Potenje se poveča pri vročinskih boleznih (okužbah); pri fizični aktivnosti (pri športnih aktivnostih in fizičnem delu); pri visoki...