-
Linške rezine z malinovim džemom
Iz 275 g bele ali temnejše moke, 275 g mletih mandljev, 200 g hladnega masla, treh jajc, ščepca soli, 150 g sladkorja, za noževo konico mletih klinčkov in cimeta ter soka pol limone zgnetemo testo, ga zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno uro.
Manjši pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 160 – 170 stopinj.
Testo prepolovimo. Eno polovico med dvema plastema prozorne folije razvaljamo na velikost pekača in jo položimo na dno pekača. Malinov džem malenkost segrejemo in enakomerno premažemo po testu.
Drugo polovico testa na tanko razvaljamo, z nazobčanim kolescem razrežemo na trakove in poševno kot mrežo porazdelimo po džemu. Premažemo z rumenjakom, ki smo ga pred tem zmešali z dvema žlicama vode, ter postavimo v segreto pečico za 20 do 25 minut. Ohlajeno pecivo z ostrim nožem previdno razrežemo. Kratke zdravstvene novičke marec 2013
Nacionalna mreža nevladnih organizacij Kronične in nenalezljive bolezni (srčno-žilne bolezni, rak ipd …) povzročajo v razvitem svetu največ smrti, bistveno znižujejo kakovost življenja obolelih in njihovih najbližjih, da o ekonomskih učinkih sploh ne govorimo. Da bi do leta 2025 za 25 odstotkov zmanjšali umrljivost zavoljo kroničnih nenalezljivih bolezni, je Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ustanovilo Mrežo nevladnih organizacij 25 x 25.
Koencim Q10 za boljše počutje
Koencim Q10, imenovan tudi ubidekarenon, je vitaminu podobna spojina, ki v telesu sodeluje pri nastanku energije. Deluje kot antioksidant in tako varuje telo pred prostimi radikali. Med najbolj učinkovitimi je Fidi koencim 10® , ki krepi telesno zmogljivost in izboljša počutje, kombinacija Q 10 in vitamina E pa povečuje antioksidativni učinek.-
Prvi pomladni mesec pomeni začetek nečesa novega. Vse, kar vzbrsti, tudi rodi. In v uredništvu smo se, tudi na vašo pobudo, odločili vnovič vzbrsteti - začeti migati čisto od začetka, spodbuditi tiste, ki bi radi začeli migati, a tega zavoljo najrazličnejših vzrokov doslej še niste storili. Hkrati z začetniki pa boste že razgibani lahko preizkusili, ali so vaši temelji dovolj dobri. Od prvega vdiha po rojstvu se večina ljudi ne zaveda več dihanja. Vsaj do tistega trenutka ne, ko lahko dihajo tekoče in brez vsakršnih težav.
Čim manj bele moke in sladkorja
Moka, sladkor in sol so tri pomembna živila, brez katerih v življenju ne moremo. To nam pove že preprosta zdrava pamet. Zapleten pogled pa nam razkrije velik pomen kakovosti teh živil. Ni vseeno, ali moki, sladkorju in soli dodamo pridevnik ''bela'' ali ''beli'' in zapišemo bela moka, beli sladkor in bela sol. Pri tem pridevnik pomeni določeno stopnjo rafiniranja teh živil, kar pa s stališča koristi za naše telo pravzaprav pomeni – osiromašenje.
Bela moka, zmleta na valje, je nekaj povsem drugega kot polnovredna moka, zmleta na mlinske kamne. Rjav nerafinirani sladkor in melasni sladkor sta po vsebnosti koristnih snovi za telo nekaj povsem drugega kot rafiniran, prečiščen beli sladkor. Enako velja za sol, o kateri bomo več govorili v prihodnji številki: bela, prečiščena se po kakovosti za zdravje ne more primerjati z grobo, naravno morsko soljo z vsemi primesmi.Mlečni izdelki – vir beljakovin
Mleko je nasprotno od mesa veliko cenejši vir beljakovin. Je tudi surovina za številne prehrambene izdelke, brez katerih si že težko predstavljamo naš vsakdan. Da se bomo med njimi laže znašli, jih predstavljamo pobliže. Jogurt, skuta, sir, kislo mleko, kefir, smetana, maslo nastanejo z delovanjem mlečno kislinskih bakterij, zato jim pravimo fermentirani mlečni izdelki. V drugo skupino uvrščamo pinjenec in sirotko, ki ju dobimo v postopku predelave smetane v maslo ali mleka v sir ter ju po želji spremenimo v fermentirane mlečne izdelke,...
-
Oslič v paradižnikovi omaki
500 g filejev zamrznjenega osliča ali škarpine delno odtajamo in narežemo na kose, debele štiri centimetre. Vsak kos povaljamo v moki, v ponvi na malo olja popečemo in prestavimo na krožnik.
Dve čebuli narežemo na kolobarje in hitro popražimo. Dodamo paradižnik iz pločevinke, premešamo, bogato začinimo s timijanom, solimo in pokrito kuhamo nekaj minut. Zatem v omako naložimo kose rib, prilijemo še kozarec vina in pokrito kuhamo še pet minut. Čim manj mešamo, posodo raje stresamo, da nežno ribje meso ostane v celih kosih. Nazadnje dodamo še malo črnih oljk in omako ponudimo s kuhanimi njoki in solato. -
Dejstvo je, da procesi v našem telesu z leti potekajo drugače, počasneje in v manjšem obsegu. Zmanjša se tvorba hormonov in količina nujno potrebnih tekočin, vse to pa povzroča staranje kože, suho sluznico v očeh, nosu, pri ženskah tudi v nožnici. Oči so za dobro počutje dobesedno odvisne od solz, ki jih tvorijo in sproščajo žleze. Ko se v sistemu tvorbe solz poruši ravnovesje, lahko oči postanejo suhe. To občutimo kot dražeč občutek, oči pečejo, zdi se, kot da bi imeli v njih pesek, občutljivi smo na svetlobo, vid pa se lahko poslabša.
-
V zimskih mesecih je vse več ljudi, ki kašljajo povsod, kjer se družimo - v nakupovalnih centrih, zdravstvenih domovih, bolnišnicah, tudi na delovnih mestih. Kašelj je naraven obrambni mehanizem telesa, ki nastane zaradi različnih draženj sluznice dihal, da bi se dihalne poti očistile sluzi, tujka in drugih dražljivcev ali ovir. Receptorji za kašelj so razporejeni po dihalnih poteh od žrela do najmanjših sapnic, ki vodijo v pljučne mešičke. Poznamo dve vrsti kašlja.
-
Kislinsko-bazično ravnovesje je bistvenega pomena za zdravo telo. Že Hipokrat je govoril: "Naša hrana naj bo naše zdravilo in naša zdravila naj bodo naša hrana." Zdravilna zelišča vplivajo na kislinsko-bazično ravnovesje, saj dovajajo bazične snovi, spodbujajo presnovo, čistijo kri in pospešujejo odvajanje vode. Vrednosti merimo tako: kislo je od 1 do 7 pH, nevtralno 7 pH, bazično pa od 7 do 14 pH. Presežek baz ali kislin je škodljiv. Zato skrbijo pufri (nevtralizatorji), ki lahko vežejo presežke obojih.
-
Laž je poseben način odzivanja v okoliščinah, ki ogrožajo človekovo samopodobo in celo samospoštovanje. Če smo iskreni, se vsi kdaj pa kdaj zlažemo. Prav pogosto pa je laž obrambni mehanizem predvsem pri otrocih. Vzrokov za laganje je veliko, pa vendar bodimo pozorni in raje stopajmo po poti resnice, ki je manj stresna. Včasih je ta pot sicer neprijetna in tudi boleča, a nas osrečuje, medtem ko nas laž ne osrečuje, tudi če je majhna in če nam trenutno prinaša koristi. V trenutkih, ko bi se zatekli k laži, raje poiščimo drug izhod.