Naj mraz ne bo ovira za sprehod
Izsledki javnomnenjskih raziskav pričajo, da je večina pripadnikov tretje generacije prepričana, da je mrzli del leta namenjen predvsem počitku na toplem, ter da je povsem normalno, če človek pozimi je bolj kalorično hrano – če se zredi, pač spomladi spet shujša. Obe prepričanji nimata objektivne podlage. Gibanje v naravi v vseh letnih časih koristi zdravju, izboljšuje počutje in dviguje razpoloženje. Zato ni vzroka, da bi se pozimi zadrževali le med štirimi stenami.
-
V hladnejšem delu leta je dobro uživati hrano, ki sprošča več energije, presežno pa nalaga. V načelu hrana intenzivno rdečih, oranžnih in rumenih barv greje in poživlja, hladi pa tista, ki vsebuje veliko vode, kar pomeni sadje in zelenjava, ali izraženo v barvah zelena, modra, purpurna in bela. Zato med hladne jedi uvrščamo tudi mleko in mlečne izdelke. Tudi znotraj posameznih kategorij so razlike. Tako med sadjem in zelenjavo tisti, ki so bolj bogati z rudninami in bolj suhi, bolj ogrejejo kot tisti, ki so siromašni z minerali.
Prostata: hrana blaži in zdravi
Po petdesetem letu starosti ima več kot polovica moških težave zaradi povečane prostate; če drugega ne, pri uriniranju, vendar te težave moški povezujejo s staranjem. Prostata je žleza, ki jo imajo moški in pod mehurjem in obdaja sečnico, po kateri urin odteka iz sečnega mehurja. Skozi prostato poteka tudi semensko izvodilo. V zrelosti doseže velikost kostanja in težo približno dvajset gramov, z leti pa spet raste. Če ne-rakastega povečanja (benigna hiperplazija prostate) ne zdravimo, bolezen napreduje in vodi do okužbe sečil, nastanka...
-
Kavna rezina Skuhamo za tri skodelice prave kave. Posebej spenimo tri velike žlice masla. Po navodilih na embalaži skuhamo čokoladni puding iz ene vrečke, ga rahlo ohladimo in vanj vmešamo spenjeno maslo, da dobimo masleno kremo. Na pladenj naložimo plast maslenih piškotov, jih poškropimo s kavo, namažemo s plastjo pudingove kreme in prekrijemo z novo plastjo piškotov. To ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin; običajno 500 g piškotov. Na vrhu premažemo s plastjo pudingove kreme in okrasimo po želji.
-
Slovenska tradicionalna kuhinja uporablja le peščico začimb - peteršilj, majaron, luštrek, drobnjak, za slaščice cimet, ob morju še rožmarin, origano in timijan. Kakšna škoda, ko pa je vendar svet začimb tako pester in raznovrsten. Začimbe so listi, cvetovi, jagode ali korenine rastlin, ki zaradi svojih naravnih sestavin dajejo jedem vonj in okus, spodbujajo tek, pospešijo prebavo; brez začimb bi hrano tudi težko konzervirali za dalj časa. Nekdaj so imele začimbe pomembno gospodarsko in politično vlogo, kakršno ima zdajšnjem času nafta.
ZPS svetuje: Navadni jogurti so kakovostni
Navadni tekoči jogurt lahko spijemo kar tako ali pa ga zmešamo s kosmiči, žiti za zajtrk in s sadjem, polijemo po solati ali vmešamo v omake. Navadni jogurt je po svojih lastnostih živilo, ki ne bi smelo manjkati v naših hladilnikih. Cene jogurtov se različne, kaj pa kakovost? Slovenski potrošniki lahko izbiramo med večinoma kakovostnimi navadnimi jogurti. Na testu je Zveza potrošnikov Slovenije preverila kakovost 13 tekočih navadnih jogurtov. Kar 12 od 13 vzorcev je dobilo skupno oceno dobro ali zelo dobro, le eden oceno povprečno.
Bownova terapija spodbudi telo, da se samo ozdravi
Bownova terapija je izjemna ročna tehnika, pri kateri gre za blago manipulacijo mišičnih tkiv in fascije. Fascija je vezivno tkivo, ki obdaja mišice, kite, ožilje in živčevje, jim prinaša kisik in druge hranilne snovi ter jih povezuje v strukture, prek nje pa potekajo tudi energijski kanali, imenovani meridiani. Z nežnim, a dovolj močnim pritiskom na natančno določenih mestih obdelujemo fascijo v površinskem sloju, ki je povezan s preostalimi sloji.
-
Tako osamljena je … V svetovalnico je prišla naročnica in priznala, da ima pri petinpetdesetih letih težave z alkoholom. Poročena je trideset let in ima dva odrasla otroka, ki sta že na svojem. Mož ima veliko konjičkov, pogosto je precej odsoten od doma, zato ga pogreša. Nima prijateljic, tu in tam sreča znanko, s katero izmenjata nekaj besed. Podnevi dela v hiši in na vrtu, zvečer gleda televizijo in ko začuti nelagodje in živčnost, popije kozarec ali dva vina, da lažje zaspi.
Zadovoljstvo je najbolj dobro čustvo!
»Dokler smo na črti kolikostnega pojmovanja sreče, ne moremo razumeti in doseči, da bi nam bila sreča nekaj notranjega, osebnega, del nas samih. Dokler hočemo srečo samo imeti, ne moremo srečni biti.« prof. dr. Anton Trstenjak Pred tedni, ko smo pošiljali novoletne voščilnice, je bila v njih največkrat napisana beseda SREČA. O tem sem zadnje čase kar precej razmišljala. Povod za to pa mi je dal stavek v eni izmed nemških psiholoških revij, da je Nobelov nagrajenec in psiholog Daniel Kahneman menil, da je sreča predvsem stvar spomina.
Kratke zdravstvene novičke – januar 2014
Z naravo nad prehladna obolenja Na predavanju v Stiški čajnici na Poljanski cesti 6 v Ljubljani boste lahko v petek, 31. januarja 2014 ob 17. uri, izvedeli več o obrambi telesa z zelišči pred prehladnimi obolenji. Predaval bo farmacevt Klemen Križaj iz samostanskega podjetja Sitik d.o.o. Vstopnine ni, prijava ni potrebna. Več informacij na www.stiskacajnica.com, ali stiska.cajnica@gmail.com ter 01 320 77 68. Proti uvedbi terapevtskih skupin zdravil Mreža NVO 25 x 25, ki združuje kakih 40 društev iz vse Slovenije, nasprotuje uvedbi...