Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Opravljivci so med nami

    Dobro počutjemarec '14

    Opravljivci so med nami

    »Biti moder pomeni priznati, da so naše sodbe lahko včasih napačne, da ne poznamo vedno vseh potrebnih dejstev, da torej nimamo vedno prav.« Pam Brown Tokratno razmišljanje je spodbudilo nedavno čakanje pred odprtjem zdravstvene ordinacije. Med prisotnimi se je spontano začel pogovor, ki sem mu morala prisluhniti, pa hotela ali ne. Posebno vneta je bila manjša skupinica, ki je izstopala z opravljivimi temami: - »Prisluškovala sem pred vrati, kaj je telefonirala...

  • Razbremenite rame in roke …

    Dobro počutjemarec '14

    Razbremenite rame in roke …

    … ter jih obenem tudi razgibajte. Preden začnete z vadbo, naredite za ogrevanje vaje, ki sem jih opisala v februarski številki. Že večkrat sem zapisala, da so spuščena in sproščena ramena v lepi drži pomemben dejavnik in pokazatelj našega počutja in zdravja. Vaje so enako učinkovite tudi za tiste, ki veliko sedijo, če jih naredijo pravilno. Da bo vpliv spomladanskih vremenskih sprememb in nihajočih temperatur čim manjši, se bomo tokrat posvetili ramenom in predklonu. Stojte vzravnano z nogami rahlo narazen. To velja za vse tokratne vaje.

  • Ocvirki – biseri dobre kmetije

    Dobro počutjemarec '14

    Povejmo kar takoj: ocvirki so lahko zdravi. Enako velja za slanino, iz katere so. A to samo tedaj, če je bil prašič pravilno vzrejen in pravilno predelan in seveda, če jih uživamo v zmernih količinah, kot velja tudi za drugo hrano. V moji mladosti si ni nihče prizadeval za čim cenejšo pridelavo in prirejo, marveč je bila v ospredju zgolj kakovost, kajti samo kakovostna naravna hrana je lahko zdrava za človeka, ga varuje, greje in obnavlja. Naša mama je redila po dva prašiča, redko tri, saj več kmetija ni premogla.

  • Recepti marec 2014

    Dobro počutjemarec '14

    Recepti marec 2014

    Zapečen koromač Potrebujemo: 4 večje koromače 2 dl smetane za kuhanje 15 - 20 izkoščičenih črnih oljk 150 g poltrdega sira, ki se dobro topi Pečico vklopimo na 180 do 200 stopinj. Koromač očistimo, liste prihranimo za okras, korene pa narežemo na večje kose. Stresemo jih v lonec, prilijemo vodo do polovice, rahlo solimo in pristavimo. Ko zavre, pokrito kuhamo dve minuti, da se koromač napol zmehča. V model naložimo koromač, prelijemo s smetano. Izkoščičene oljke narežemo, sir pa naribamo in oboje potresemo po koromaču.

  • Omamno dišeče začimbe

    Dobro počutjemarec '14

    Omamno dišeče začimbe

    Naše potovanje v svet začimb - spoznali smo že ingver in kurkumo, pa lovor in gorčico - nadaljujemo z dišečimi začimbami, ki jih poznamo predvsem po slaščicah. Prvi izmed njih sta cimet in klinčki. Začimbi torej, ki ju pozimi najbrž pogosteje uporabljamo kot v drugih letnih časih. A uporabni sta v vseh letnih časih in predvsem ne le v sladicah. Klinčki so posušeni cvetni popki tropskega drevesa klinčevca. Klinčki vsebujejo eterična olja, ki so dober antiseptik, zato že od nekdaj velja, da preprečujejo slab zadah, blažijo zobobol in...

  • Izpadanje las lahko tudi ustavimo

    Dobro počutjemarec '14

    Vzroki za izpadanje las so številni in raznovrstni. Po navadi pri zdravem odraslem vsak dan izpade približno 60 do 100 las. Pri osebah, ki si pogosteje umivajo lase, je izpadanje bolj enakomerno, pri tistih, ki si jih umivajo redkeje, pa bolj neenakomerno. Izpadanje las je tudi izrazitejše spomladi in jeseni. Povsem pričakovano in normalno je, da se s staranjem lasje tanjšajo in redčijo. Lasje rastejo v lasnih mešičkih. Rast je posebej izrazita v lasni čebulici, kjer se celice intenzivno delijo in množijo.

  • Doplačila za bolj učinkovita zdravila?

    Dobro počutjemarec '14

    Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je oktobra lani uvedel prvo terapevtsko skupino zdravil, in sicer za zdravljenje želodčnih razjed in drugih bolezni zgornjih prebavil, januarja letos pa še novi dve: za zniževanje krvnega tlaka in za zniževanje holesterola v krvi. Posledica tega ukrepa je bila, da je za določena zdravila iz teh skupin treba po novem doplačati. Od tod tudi čedalje pogostejša vprašanja, kaj to pomeni za bolnike, ali bodo morali za učinkovita zdravila seči globlje v žep. Na ZZZS zagotavljajo, da ne.  Prim. mag.

  • Z novimi kolki poskočno naprej

    Dobro počutjefebruar '14

    Z novimi kolki poskočno naprej

    Zamenjave kolka sodijo med pogoste, a tudi najbolj uspešne operacije, saj si po njih ljudje po navadi hitro opomorejo. Najbolj pogoste so zamenjave kolkov zaradi degenerativnih sprememb. O posegu, o vrsti kolčnih sklepov in o okrevanju po operaciji smo se pogovarjali s dr. Simonom Kovačem, vodjo protetike v bolnišnici Valdoltra. Zakaj pride do obrabe kolkov? Vzroka ne poznamo. Tkiva se starajo pri vseh, do sprememb pa pride le pri nekaterih, a še to zelo različno, prej ali kasneje, hitro ali počasneje.

  • Otekanje nog in kronično vensko popuščanje

    Dobro počutjefebruar '14

    Otekanje nog in kronično vensko popuščanje

    Vzrokov za otekanje nog, ki se mu lahko pridruži tudi občutek težkih, utrujenih in bolečih nog, je več. Najpogostejši vzrok zanj je kronično vensko popuščanje ali krčne žile (t. i. varice). Otekle in boleče noge pa se lahko pojavijo še pri drugih obolenjih, zato je pri postavljanju diagnoze treba najprej izključiti bolezni srca, ledvic in ščitnice. Krčne žile se lahko pojavijo tudi ob oviranem pretoku limfe (t.i. limfedemu) iz okončin, kar je pogost pojav po poškodbah nog ali operacijah v trebuhu.

  • Obrabljene zobe lahko obnovimo

    Dobro počutjefebruar '14

    Obrabljene zobe lahko obnovimo

    Zobje, natančneje njihova zunanja plast, sklenina, predstavljajo najtrše in proti obrabi najbolj odporno tkivo v telesu. Narava je poskrbela, da tako zobje učinkovito opravljajo glavno funkcijo - grizenje. Kljub temu pa se zobje obrabljajo. Ob normalni uporabi jih je vsako leto manj za približno 10 qm (mikrometrov). Povedano drugače, v sto letih se zobje skrajšajo in stanjšajo za milimeter. O »normalni (upo)rabi« lahko govorimo, ko žvečimo na način, da so zobje, žvečne mišice in čeljustni sklep v harmoničnem, varovalnem odnosu, usklajen in...

  • 1
  • …
  • 167
  • 168
  • 169
  • 170
  • 171
  • …
  • 234
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 7-8, julij/avgust 2025

    Št. 7-8, julij/avgust 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Domoljubje človek pokaže z dejanji, ne z besedami O morju, o iskanju univerzalne ljubezni, o pomorskem pravu in politiki, katere del je bil nekoč, pa o žlahtnih ljudeh, ki mu poleg družine veliko pomenijo in o...

    Naravne rešitve za miren spanec Nespečnost je zdravstveni problem, ki prizadene na milijone ljudi po svetu. Najbolj skrbi podatek, da slabo spijo že otroci v osnovni šoli.

    Dobre bakterije v fermentiranih izdelkih Ob besedi bakterija se marsikdo zgrozi. Pri tem ima seveda v mislih tiste, ki povzročajo hude bolezni, tudi kužne. Toda bakterije so kot del mikroorganizmov in jih...

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

    Razigrano, pisano in veselo29. september 2023

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Kdaj je ugodnejša upokojitev - letos ali prihodnje leto?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Adria nam je dala krila

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov