-
Brez začimb so jedi nekako enolične, brez karakterja. Še en vidik začinjanja jedi je pomemben: v času, ko še ni bilo hladilnikov, so začimbe služile kot sredstvo za konzerviranje hrane, saj so večinoma dobri antiseptiki. V ta namen jih še danes obilno uporabljajo v toplejših krajih. V prejšnji številki smo spoznali eksotični ingver in kurkumo, ki je glavna sestavina mešanice curry. Naše potovanje po vznemirljivem svetu začimb tokrat nadaljujemo z gorčico in lovorjem, odličnima začimbama, ki pomagata pri prebavi.
Bom pomagal ali le stal in gledal?
»Zijala« je ljudski izraz za ljudi, ki so priče tuji stiski, pa se samo »pasejo« na njej in nič ne ukrenejo. Samo pasivni očividci so. Kako iz pasivnosti prestopiti v dejavno pomoč? Kaj imamo od tega? Zakaj nekateri takoj priskočijo na pomoč, drugi pa gredo brezbrižno mimo človeka v stiski? Prizor s pločnika: sredi mestnega vrveža se zruši starejši moški. Prijateljica ga skuša dvigniti. S pogledom roti mimoidoče, naj ji kdo pomaga. Ljudje pa hodijo mimo in gledajo vstran.
-
Samopodobo oblikuje vse tisto, kar posameznik misli in sodi o sebi: o svojih sposobnostih, socialnih odnosih, čustvovanju in vedenju. Posebno pomembni so njeni moralni vidiki - ali si dober ali slab človek. Skozi življenje se samopodoba spreminja, čeprav spremembe praviloma niso velike. Samopodoba je lahko stvarna ali napačna - podcenjena ali precenjena. Podcenjena odstopa od stvarnega vedenja in je pogosto posledica neuspehov v življenju. Razvija se postopoma, od zgodnjega otroštva naprej.
-
… naj postane del vašega vsakdanjika. Pomembno je, da se ga pravilno naučite in da pri takem tudi vztrajate. Z njim boste okrepili noge in vse telo, se pretegnili, povečali zmogljivost pljuč in se tudi izjemno sprostili in osvežili. Če se sprašujete, ali je vse našteto res mogoče doseči samo s podaljšanim korakom, vam lahko le pritrdim in vas povabim k treningu. Namerno sem uporabila izraz trening, saj boste te korake do popolne obvladanosti morali večkrat pravilno ponoviti in nato čim pogosteje uporabljati.
Naj mraz ne bo ovira za sprehod
Izsledki javnomnenjskih raziskav pričajo, da je večina pripadnikov tretje generacije prepričana, da je mrzli del leta namenjen predvsem počitku na toplem, ter da je povsem normalno, če človek pozimi je bolj kalorično hrano – če se zredi, pač spomladi spet shujša. Obe prepričanji nimata objektivne podlage. Gibanje v naravi v vseh letnih časih koristi zdravju, izboljšuje počutje in dviguje razpoloženje. Zato ni vzroka, da bi se pozimi zadrževali le med štirimi stenami.
-
V hladnejšem delu leta je dobro uživati hrano, ki sprošča več energije, presežno pa nalaga. V načelu hrana intenzivno rdečih, oranžnih in rumenih barv greje in poživlja, hladi pa tista, ki vsebuje veliko vode, kar pomeni sadje in zelenjava, ali izraženo v barvah zelena, modra, purpurna in bela. Zato med hladne jedi uvrščamo tudi mleko in mlečne izdelke. Tudi znotraj posameznih kategorij so razlike. Tako med sadjem in zelenjavo tisti, ki so bolj bogati z rudninami in bolj suhi, bolj ogrejejo kot tisti, ki so siromašni z minerali.
Prostata: hrana blaži in zdravi
Po petdesetem letu starosti ima več kot polovica moških težave zaradi povečane prostate; če drugega ne, pri uriniranju, vendar te težave moški povezujejo s staranjem. Prostata je žleza, ki jo imajo moški in pod mehurjem in obdaja sečnico, po kateri urin odteka iz sečnega mehurja. Skozi prostato poteka tudi semensko izvodilo. V zrelosti doseže velikost kostanja in težo približno dvajset gramov, z leti pa spet raste. Če ne-rakastega povečanja (benigna hiperplazija prostate) ne zdravimo, bolezen napreduje in vodi do okužbe sečil, nastanka...
-
Kavna rezina Skuhamo za tri skodelice prave kave. Posebej spenimo tri velike žlice masla. Po navodilih na embalaži skuhamo čokoladni puding iz ene vrečke, ga rahlo ohladimo in vanj vmešamo spenjeno maslo, da dobimo masleno kremo. Na pladenj naložimo plast maslenih piškotov, jih poškropimo s kavo, namažemo s plastjo pudingove kreme in prekrijemo z novo plastjo piškotov. To ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin; običajno 500 g piškotov. Na vrhu premažemo s plastjo pudingove kreme in okrasimo po želji.
-
Slovenska tradicionalna kuhinja uporablja le peščico začimb - peteršilj, majaron, luštrek, drobnjak, za slaščice cimet, ob morju še rožmarin, origano in timijan. Kakšna škoda, ko pa je vendar svet začimb tako pester in raznovrsten. Začimbe so listi, cvetovi, jagode ali korenine rastlin, ki zaradi svojih naravnih sestavin dajejo jedem vonj in okus, spodbujajo tek, pospešijo prebavo; brez začimb bi hrano tudi težko konzervirali za dalj časa. Nekdaj so imele začimbe pomembno gospodarsko in politično vlogo, kakršno ima zdajšnjem času nafta.
ZPS svetuje: Navadni jogurti so kakovostni
Navadni tekoči jogurt lahko spijemo kar tako ali pa ga zmešamo s kosmiči, žiti za zajtrk in s sadjem, polijemo po solati ali vmešamo v omake. Navadni jogurt je po svojih lastnostih živilo, ki ne bi smelo manjkati v naših hladilnikih. Cene jogurtov se različne, kaj pa kakovost? Slovenski potrošniki lahko izbiramo med večinoma kakovostnimi navadnimi jogurti. Na testu je Zveza potrošnikov Slovenije preverila kakovost 13 tekočih navadnih jogurtov. Kar 12 od 13 vzorcev je dobilo skupno oceno dobro ali zelo dobro, le eden oceno povprečno.