Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Zobna ščetka ni dovolj

    Dobro počutjeseptember '14

    Da bi zobe obdržali do konca svojega življenja (ali pa vsaj čim dlje), je pomembna kakovostna in temeljita ustna higiena. Govorili so nam, da moramo uporabljati mehko ščetko in ščetkati od rdečega proti belemu, saj s tem varujemo dlesen. Pa da moramo zobe ščetkati trikrat na dan, zjutraj, zvečer in po glavnem obroku. Vse to drži vsaj deloma, vendar ne zagotavlja ustnega zdravja. Zakaj? Ker se spreminja življenje in mi z njim. Zato je čas, da vnovič premislimo o naših prepričanjih in navadah … Vsekakor priporočamo uporabo mehke zobne...

  • Dva obraza iste bolezni

    Dobro počutjeseptember '14

    Naročnica Vzajemnosti me je prosila, da bi sprejela v obravnavo njenega vnuka. Star je 30 let, je močno depresiven, leži doma v postelji in se slabo počuti. Osebna zdravnica je potrdila diagnozo depresije in mu predpisala antidepresive. Zagata pa je v tem, da jih vnuk sicer redno jemlje, ko pa se mu stanje popravi in se počuti dobro, jih ne jemlje več, in to tako dolgo, dokler se ne ponovi slabo počutje. Proces se ponavlja že nekaj let, zato bi rad odkril, zakaj se mu to dogaja.

  • Spomin je odvisen od pozabljanja

    Dobro počutjeseptember '14

    Spomin je odvisen od pozabljanja

    Če vprašate starejše, kateri duševni procesi jim povzročajo največ preglavic, bodo verjetno odgovorili »spomin«. Nad slabim spominom se najbolj pritožujejo, kvečjemu še nad prepočasnimi reakcijami. Psiholog Michael Ramscar je predstavil teorijo, po kateri so možgani starejših ljudi počasnejši zato, ker vsebujejo preveč informacij in morajo izbirati med njimi. Podobno kot to velja za računalnik s preobiljem informacij, kar pomeni, da ni razlog starost, temveč prepolno skladišče spominov.

  • Vrat in poravnava zgornjega dela hrbta

    Dobro počutjeseptember '14

    Vrat in poravnava zgornjega dela hrbta

    Današnje vaje so stare več kot prvi človekovi zapisi, njihov učinek pa je neštetokrat preverjen. Vaj se lotite pravilno, z občutkom in po svojih sposobnostih, njihov učinek pa se bo pokazal praktično takoj. Primerne so za ljudi vseh starosti, poklicev in različnih sposobnosti. So pravzaprav osnovne vaje, s katerimi naj bi začenjali dan tudi manj gibljivi. Tokratne vaje razgibajo in okrepijo vrat in zgornji del telesa, s tem pa vsestransko ugodno vplivajo na vse telo.

  • Iz mamine kuhinje še diši

    Dobro počutjeseptember '14

    Iz mamine kuhinje še diši

    Drage bralke in bralci, še naprej vas vabimo k sodelovanju. Pošljite nam katerega od čim bolj izvirnih receptov jedi, ki so jih kuhale vaše mame, tete in babice, na naslov: Uredništvo Vzajemnosti, Dunajska 109, 100 Ljubljana ali po elektronski pošti na urednica@vzajemnost.si. Če je le mogoče, dodajte fotografijo jedi. Ne pozabite pripisati svojega naslova in telefonske številke. Vsak mesec bomo izbrali in objavili po dva recepta, naša sodelavka za prehrano Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh. pa ju bo strokovno komentirala.

  • Da bo korak bolj poskočen

    Dobro počutjeseptember '14

    Da bo korak bolj poskočen

    Strokovnjaki pravijo, da sta jutranji sprehod ali rekreacija na zraku najbolj krepčilna, poživljajoča za telo in za možgane. Ob tem se kaže spomniti reka, da je vreme vedno primerno za aktivnosti v naravi, le ustrezno moramo biti oblečeni in dobrovoljni. Toda načela so eno, stvarnost pa nekaj povsem drugega. Ali je mogoče s pravilno hrano doseči, da bo naš korak bolj gibljiv in poskočen? Seveda, če s hrano dobimo vse snovi, ki jih potrebujemo za življenje! Mladostnost in zdravje okostja sta odvisna od dveh vrst celic: od osteoklastov in...

  • Recepti

    Dobro počutjeseptember '14

    Recepti

    Pečen krompir z zeliščno skuto Potrebujemo: 8 - 10 srednje velikih krompirjev, sol, 250 g skute, sveža zelišča (drobnjak, peteršilj, timijan ali pehtran). Priprava Krompirje enake velikosti temeljito umijemo in neolupljene prerežemo na polovice. Položimo jih na pekač s prerezano stranjo navzgor in postavimo v pečico, segreto na 200 do 220 stopinj. V posodici z vilicami pretlačimo skuto in ji dodamo narezana sveža zelišča (ali suha), solimo in premešamo. Če želimo nekoliko bolj tekočo omako, skuti dodamo jogurt ali kislo smetano.

  • Bazilika, dobra misel in majaron

    Dobro počutjeseptember '14

    Bazilika, dobra misel in majaron

    Tri začimbe, ki se razumejo s paradižnikom - kolikor ga je še ostalo na vrtu. Bazilik poznamo več vrst in podvrst, celo take z rdečkastimi listi, vse pa imajo zelo podoben vonj. Dobra misel je lepo slovensko ime za zelišče, ki ga največkrat uporabljamo posušenega, bolj pa ga poznamo pod tujim imenom origano. Po ljudskem verovanju šop navadne dobre misli v hiši odganja zle duhove, čarovnice in uroke. Vejico navadne dobre misli so ponekod dekleta pripela fantom, ki so odhajali v vojsko, in jih tako pospremile „z dobrimi mislimi“ -...

  • Poučno in okusno …

    Dobro počutjejulij '14

    Poučno in okusno …

    … je bilo na delavnici o zdravi prehrani na srečanju naročnikov Vzajemnosti v Pulju. Odziv je bil zelo pozitiven. Nekaj udeležencev je predstavilo svoje izkušnje in zagotovo je tako aktivno sodelovanje največja potrditev pomena takih predavanj in delavnic! Vse, kar smo pojedli na delavnici, je bilo preverjeno dobro in zdravo, saj so živila podarili slovenski proizvajalci (navedeni so posebej), ki jih poznam, zato za njihove izdelke jamčim, da so resnično naravni, domači in zdravju koristni. Jedi sem izbrala premišljeno in z določenim namenom.

  • Iz mamine kuhinje še diši – julij 2014

    Dobro počutjejulij '14

    Iz mamine kuhinje še diši – julij 2014

    Drage bralke in bralci, še naprej vas vabimo k sodelovanju. Pošljite nam katerega od čim bolj izvirnih receptov jedi, ki so jih kuhale vaše mame, tete in babice na naslov: Uredništvo Vzajemnosti, Dunajska 109, 100 Ljubljana ali po elektronski pošti na urednica@vzajemnost.si. Če je le mogoče, dodajte fotografijo jedi. Ne pozabite pripisati vašega naslova in telefonske številke. Vsak mesec bomo izbrali in objavili po dva recepta. Naša sodelavka za prehrano Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh. pa ju bo strokovno komentirala.

  • 1
  • …
  • 165
  • 166
  • 167
  • 168
  • 169
  • …
  • 238
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 11, november 2025

    Št. 11, november 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Hospic je prostor za žive Sočutje, solidarnost, spoštovanje, strpnost, sodelovanje, strokovnost, enakopravnost in enake možnosti za vse so vrednote, ki jih že tri desetletja zagovarjajo v...

    Cepljenje lahko prepreči zaplete Še ne dolgo nazaj, v začetku 20. stoletja so ljudje v povprečju umirali pri petdesetih. Ob koncu 20. in začetku 21. stoletja pa se življenjska doba hitro daljša.

    Za martinovo naj zadiši po domačem Za praznike mora dišati po domačem kruhu, potici, po pečenki... V moji mladostni zagnanosti, vsevednosti in navdušenju nad vsem novim sprva tega nisem znala ceni.

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov