-
Zaskrbljenost in strah Naš naročnik bo dopolnil 40 let delovne dobe. Večinoma je bil zaposlen na vodilnih mestih, pred tremi leti pa so ga prestavili na drugo delovno mesto, s čimer se je težko sprijaznil. Je zelo natančen človek, svoje naloge opravlja kar najbolj prizadevno. Lani je doživel miokardni infarkt. Po nasvetu zdravnice je shujšal, začel se je gibati in skrbeti zase. Izogibal naj bi se tudi stresu, kar pa na njegovem delovnem mestu ni možno. Ob misli na vrnitev v službo postane zaskrbljen, boji se, da se bo ponovil napad.
Besede so kakor čebele: lahko pikajo ali prinašajo med
Način, kako se sporazumevamo z okoljem, pomembno vpliva na odnose med ljudmi. Zato je zelo pomemben tudi za starejše. Sposobnost komuniciranja ni prirojena vsem ljudem, vendar jo lahko pridobimo. Potrebujemo pa voljo in odločnost. Zavoljo specifičnosti življenja naše generacije je sporazumevanje z okoljem nekoliko zoženo, je manj dinamično, osredotočeno na vsakdanje informacije, spomine, na zoženo socialno okolje. Vendar lahko tudi v takih okoliščinah ohranjamo svoje komunikacijske sposobnosti, jih pridobivamo na novo in posledično tudi...
Z roko v roki za ravnotežje in moč
Januarja sprejemamo prve vdihe ob razgibavanju hrbtenice in ramenskega obroča, predvsem pa se bomo tokrat posvetili vajam, ki nas bodo prepričale, da ravnotežje in moč vedno sodita skupaj. Rednost je lepa čednost in najprej je na vrsti ogrevanje. Ker nas tudi v zimskih dnevih vabi narava, je najbolje, da po prvih nežnih in previdnih korakih telo okrepite in z malce hitrejšo hojo poženete kri po žilah. Ko začutite prijetno toploto po vsem telesu začnite z vajami, pri katerih bodite pozorni na pravilno dihanje skozi nos.
-
Križnice (lat.: Brassicaceae) so precej razširjene in uporabne rastline, med katere sodijo: zelje, repa, koleraba, brstični in listni ohrovt, cvetača, brokoli, pa tudi hren, oljna repica, gorčica in redkev. Ime so dobile zaradi križnih, zvezdasto zasnovanih cvetov s cvetno čašo in križnega preseka na zgornjem delu vratu rastline. Za naše zdravje je pomembno, da vse križnice vsebujejo fitonutriente ali fitohranila, ki jih ne najdemo v nobenem drugem živilu.
Presno in kislo – oboje je zdravo Zelje ima večtisočletno zgodovino in vedno so ga cenili tudi kot zdravilo. Ima zelo veliko vitaminov in mineralov. Med vitamini izstopajo folna kislina in drugi vitamini B kompleksa. Med minerali so pomembni kalij, magnezij, kalcij, mangan, železo, kobalt, baker, cink, fosfor, selen (zlasti veliko ga je v rdečem zelju), klor, jod in žveplo. Presno zelje zaradi s-metilmetionina dobro varuje pred čirom na želodcu in na dvanajstniku, zaradi s-metilcisteina pa varuje tudi pred aterosklerozo in holesterolom.
Koze bi lahko rešile naše kmetijstvo
»Prvi kmetijski minister, ki bo rehabilitiral nedolžne koze, ki so jih leta 1954, kdove zakaj, z zakonom prepovedali rediti, se bo zagotovo z zlatimi črkami zapisal v zgodovino slovenskega kmetijstva. Mali kozjerejci namreč v kmetijski politiki niso deležni nobene podpore, kar je močno nenavadno, saj se, denimo na Danskem, v Avstriji, Nemčiji ali Švici, kmečka družina preživi že samo s šestdesetimi kozami,« povzame Jožef Škof, univerzitetni diplomirani inženir agronomije, ki si nadvse želi, da bi bilo tako tudi pri nas.
-
Če verjamemo stari arabski pripovedki, odkritje kave dolgujemo kozam. Arabski pastir je namreč nekoč opazil, da so bile njegove koze živahnejše kot druge in da ponoči niso spale, če so jedle plodove določenih grmov. Še celo samec, ki je bil zelo resnoben in dostojanstven, je poskakoval naokrog, kot da bi bil spet kozliček. Radovedni pastir je tudi sam poskusil neznane plodove ter pozabil je na vse težave in postal najsrečnejši pastir v »Srečni Arabiji«.
-
Toč s klobaso
Par klobas skuhamo in narežemo na kolesca, vodo, v kateri se je kuhala klobasa, pa prihranimo.
Večjo čebulo narežemo na rezine, na malo olja jo svetlo popražimo, poprašimo z žlico moke, dobro premešamo in zalijemo z zajemalko prihranjene vode. Prilijemo še deciliter rdečega vina (terana) in napol odkrito kuhamo od pet do deset minut. Nazadnje v omako dodamo narezano klobaso in po potrebi prilijemo še malo vode. Solimo in začinimo po okusu.
Opomba: Na Primorskem to preprosto jed ponudijo s krompirjem, polento ali kruhom, ki ga pomakamo („potočimo“) v omako. Lahko ga pripravimo tudi z oljkami, kaprami, pršutom, fižolom, ipd. Oboroženi proti gripi in prehladu
Med virusi, ki v teh mesecih krožijo med ljudmi, so tudi virusi gripe, ki se razlikuje od prehladnih obolenj. Medtem ko so prehladi večinoma manj obremenjujoči, pa lahko gripa precej zdela bolnika, kar še posebej velja za starejše ljudi in za kronične bolnike. Gripa se pojavi nenadoma s povišano temperaturo (ta je lahko precej visoka), z glavobolom, z bolečinami v mišicah, s hudo utrujenostjo, slabostjo, suhim kašljem in bolečim grlom. Najboljša zaščita pred gripo je cepljenje, najboljše zdravljenje pa postelja in lajšanje bolezenskih...
V eteričnih oljih je skoncentrirana moč narave
Vsi poznamo eterična olja, ki nam odišavljajo prostore in jih uporabljamo kot aromaterapijo. Od letošnjega leta pa so pri nas na voljo tudi eterična olja, namenjena za terapevtske potrebe. V Slovenijo jih je pripeljala Vesna Kovač. Po naključju se je pred leti seznanila z makrobiotiko in se, navdušena nad njenim okusom in blagodejnimi učinki, odpravila v tujino na izobraževanje. Olja, ki jih prodaja, so stoodstotno naravna in ne vsebujejo nobenih dodatkov ali primesi, torej tudi konzervansov ne.
-
Zdajšnja stopnja razvoja medicine daje zadovoljive odgovore, kako učinkovito upočasniti procese staranja ali jih odložiti za določen čas in si zagotoviti dobro zdravje in vitalnost do pozne starosti. Z leti se telesne funkcije upočasnijo. Zmanjša se absorbcija koristnih hranil v prebavilih, izločanje pomembnih hormonov ter ustvarjanje nove kostne in mišične mase. Prav tako se zmanjša proizvodnja nevrotransmiterjev v sinapsah, da pešajo spomin in koncentracija ter kognitivne funkcije.