Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • Iz svetovalnice november 2012

    Dobro počutjeoktober '12

    Smrt in žalovanje pri otrocih Da bi poiskala pomoč za svojo 10-letno vnukinjo, je na svetovanje prišla zaskrbljena naročnica. V prometni nesreči pred pol leta je namreč vnukinja izgubila oba starša. Sprva je kazalo, da je izgubo dokaj dobro prenesla, kazala je pogum in odpornost, zdaj pa ima pogoste glavobole in bolečine v trebuhu, pa tudi težave z vedenjem v šoli in doma. Babica je prepričana, da so vnukinjine težave povezane z zakasnelim žalovanjem, vendar ne ve, kako ravnati, da bi ji olajšati trpljenje.

  • Papig in sprijencev ni nikoli sram

    Dobro počutjeoktober '12

    Papig in sprijencev ni nikoli sram

    Zakaj je nekatere ljudi sram in zakaj nekaterih nikoli ni? Ste se kdaj vprašali, kako da se nekdo hladnokrvno postavlja s ponarejeno diplomo, s prepisanim magisterijem ali kupljenim maturitetnim spričevalom, medtem ko bi se drugi od sramu pogreznil v tla, če bi karkoli prigoljufal? Ali pa, kako da nekateri izmed zloglasnih slovenskih megalomanov brez sramu izkoristijo prav vse možnosti, da iz svojega položaja gmotno iztisnejo, kar se da, ne da bi se menili za desetine, stotine ali celo za tisoče ljudi, ki zaradi njihovega početja ostanejo brez...

  • Krepka in trdna stoja …

    Dobro počutjeoktober '12

    Krepka in trdna stoja …

    …je osnova moči vsega telesa in ob ustrezni gibljivosti osnova zdravega gibanja. Osnovno stojo iz prejšnje številke bomo nadgradili s še več moči in ravnotežja ter dodali še kanček nujno potrebne gibljivosti.  Če je še ne obvladate najbolje, vam priporočam, da iz prejšnje številke pozorno preberete opis zadnje vaje, ki je izhodišče tokratne prve vaje. Kratko ponovimo osnovni položaj: stopala so trdno na tleh, noge tiščite skupaj v gležnjih in kolenih, stisnete zadnjico in vse mišice okrog bokov, roki visita ob telesu, prsti so iztegnjeni.

  • Je zdrava hrana res tako draga?

    Dobro počutjeoktober '12

    Je zdrava hrana res tako draga?

    Priporočila prehranskih svetovalcev, zdravnikov in ne nazadnje naša zdrava pamet nam pravijo, da moramo za zdravje uživati pestro hrano, pretežno polnozrnate izdelke, hladno stiskana olja, veliko sadja, zelenjave, najbolje ekološke ali vsaj integrirane pridelave, le pusto meso, veliko rib, pa mleko krav, ki so se mirno pasle na neoporečnih travnikih, jajca iz talne reje, slaščice le sem ter tja in sladkane le s pristnim slovenskih medom ali melasnim sladkorjem. Česen naj bo le slovenskega izvora, soja in koruza naj ne bosta gensko spremenjeni.

  • Pikantno je zdravo

    Dobro počutjeoktober '12

    Pikantno je zdravo

    Po naših mestih se kot gobe po dežju množijo kitajske, japonske, mehiške, ruske, španske, indijske, tajske in še kakšne restavracije, kjer postrežejo z bolj ali manj pekočimi specialitetami. Marsikdo med starejšimi se jih prav zaradi tega izogiba. Pa je v pikantnih živilih res toliko zdravega, da jih je dobro uživati? Pikantno je res zdravo! Že vidim, kako se ob tem mnogi zgražate in pravite, ''samo ne za moj želodec''. Začimbe izboljšajo okus in aromo jedem, toda na Daljnem vzhodu pekoče začimbe že od nekdaj uporabljajo tudi kot zdravila.

  • Poskočnih nog naokrog

    Dobro počutjeoktober '12

    Mladost in zdravje okostja sta odvisni od dveh vrst celic: osteoklastov in osteoblastov. Prve razgrajujejo kosti, saj vanje vrtajo mikroskopsko majhne luknjice. Druge pa so gradilne celice, ki s kalcijem zapolnjujejo te luknjice. Osteoblaste in osteoklaste  spodbujajo hormoni, za oskrbo z rudninami pa poskrbita predvsem kalcij in fosfor, in to v razmerju 2 proti 1; torej dvakrat več kalcija kot fosforja. Kalcij je hkrati nujen za življenjsko pomembne procese, denimo za krčenje mišic, za prenos informacij po telesu.

  • Kaki zoper visok krvni tlak

    Dobro počutjeoktober '12

    Kaki zoper visok krvni tlak

    Kaki ali zlato jabolko je dober in zelo zdrav sadež, zelo pripomore k okrepitvi imunskega sistema in pomaga pri zdravljenju prehladnih obolenj. Zrel kaki je zelo sladek; ne povsem dozorel pa ''ujeda'', kot rečemo, zato ga položimo na papir in pustimo, da ga sonce v nekaj dneh ''razvadi'' do polne, medene zrelosti. Lahko ga tudi sušimo; krhlji so bolj mehki in slajši kot pri jabolkih. S kakiji zelo hitro vnesemo energijo v telo, saj vsebujejo kar 20 odstotkov glukoze.

    Po kakije v Strunjan
    Dobra priložnost za nakup kakovostnih sadežev je vsako leto na prazniku kakijev v Strunjanu. Na parkirišču pred kompleksom Term Krka bodo 9., 10. in 11. novembra na prodaj različne sorte kakijev domačih pridelovalcev in kulinarične dobrote sečoveljskih gospodinj, udeležite se lahko predavanj o gojenju in uporabi kakijev, večernih koncertov, tradicionalno priredijo tudi tekmovanje za največji in najmanjši sadež. Več informacij na: www.td-solinarstrunjan.net

  • Pekoče začimbe

    Dobro počutjeoktober '12

    Pekoče začimbe

    Čeprav v Sloveniji nismo navajeni močno začinjene hrane, so v domači kuhinji čedalje bolj priljubljene tudi pekoče začimbe. Daleč najbolj znan in uporabljan je poper. Rastlina poprovec izvira iz tropske Azije, kjer raste kot ovijalka in lahko sega do deset metrov visoko, rodi pa kar dvakrat na leto. Na poprovcu se razvijejo socvetja drobnih belih cvetov, iz njih pa nastanejo zeleni plodovi, ki se podobno kot ribez oblikujejo v skupke jagod. Poper je bil nekoč zaradi dragega transporta tako drag kot zlato.

  • Recepti november 2012

    Dobro počutjeoktober '12

    Recepti november 2012

    Martinovo puranje stegno s skuto
    V posodici zmešamo 100 g skute, lističe timijana, ščep soli. Celo puranje stegno umijemo, previdno privzdignemo kožo in prostor pod njo napolnimo s skutnim nadevom.
    Meso posolimo in na vseh straneh opečemo v ponvi na malo olja. Preložimo na pekač, dodamo nekaj grobo narezanih strokov česna, prilijemo 1 dcl belega vina in postavimo v segreto pečico.
    Pečemo pri 200o približno 40 minut, nato temperaturo znižamo na 180o in pečemo še 20 minut, odvisno od teže mesa. Po potrebi prilivamo tekočino. Zadnjih nekaj minut po želji in okusu v omako dodamo zrna granatega jabolka.
    *Recept je prirejen po Jamieju Oliveru.

  • Nenehno mislimo na zdravje srca

    Dobro počutjeoktober '12

    Nenehno mislimo na zdravje srca

    Bolezni srca in ožilja so glavni vzrok umrljivosti v svetu in kar 80 odstotkov smrti zdravniki pripisujejo zvišanemu krvnemu tlaku, kajenju in povišanemu holesterolu. Zlasti nevaren je visok krvni tlak, ki še narašča, če jemo preslano hrano, premalo zelenjave in če ne zaužijemo dovolj živil, ki vsebujejo kalij. Na visok krvni tlak vpliva tudi prekomerno uživanje alkohola, prevelika telesna teža in premalo telesne dejavnosti. Tema letošnjega svetovnega dneva srca (29.


     

  • 1
  • …
  • 191
  • 192
  • 193
  • 194
  • 195
  • …
  • 238
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 11, november 2025

    Št. 11, november 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Hospic je prostor za žive Sočutje, solidarnost, spoštovanje, strpnost, sodelovanje, strokovnost, enakopravnost in enake možnosti za vse so vrednote, ki jih že tri desetletja zagovarjajo v...

    Cepljenje lahko prepreči zaplete Še ne dolgo nazaj, v začetku 20. stoletja so ljudje v povprečju umirali pri petdesetih. Ob koncu 20. in začetku 21. stoletja pa se življenjska doba hitro daljša.

    Za martinovo naj zadiši po domačem Za praznike mora dišati po domačem kruhu, potici, po pečenki... V moji mladostni zagnanosti, vsevednosti in navdušenju nad vsem novim sprva tega nisem znala ceni.

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov