-
Večinoma kuham za večjo družino, zato so se moja merila sčasoma prilagodila potrebam, in mi je včasih zelo težko skuhati samo za naju z možem, še bolj pa le zase. V resnici postanem lena, ko kuham le zase, in tako se večkrat zalotim, kako razmišljam, da bi si raje odprla vrečko piškotov ali slanih palčk oziroma na hitro pripravila toast, kot skuhala zelenjavno juho. Do enolične in nezdrave hrane tako ni daleč …
Verjamem, da se tudi sami kdaj v svojem gospodinjstvu spopadate s takšnimi zadregami. Preskočiti zajtrk, v celem dnevu zaužiti le solato in slan prigrizek iz trgovine, za večerjo pa kos kruha in skodelico mleka je vendar tako mamljivo. Povsem napačno! Čas za hranjenje je vendar čas zase, točno tisti čas, po katerem ste hrepeneli v svoji delovni dobi.
-
Ni jih malo, ki se oklepajo dejstva, da rib v otroštvu niso jedli in se nanje niso nikoli »navadili«. In smrad, ki se vije po kuhinji, kadar pripravljamo ribe, je najbrž ključen, da ribe niso pomemben del jedilnika večine ali si jih izjemoma pripravijo le poleti na prostem. Čas je, da prevetrimo kuharsko znanje v pripravi ribjih jedi.
Ribje meso je občutljivo, zelo nežno in se zaradi pomanjkljive naravne zaščite hitro pokvari. Le zares sveže ribe, dan ali dva po ulovu, imajo prijeten vonj po morju. Pot iz vode do ribarnice na drugem koncu države pa je dolga. In ker vseh gotovo ne prodajo na tržni dan v petek ali soboto, velja pri nakupu v ponedeljek in torek posebna mera previdnosti.
-
Čokoladno-mandljeva tortica s svežim jagodičjem
Za testo potrebujemo:
50 g maslenih piškotov ali piškotnih drobtin
50 g mandljev
200 g temne čokolade
100 g masla
3 jajca
100 g sladkorja
6 do 7 žlic sladkane vode ali sadnega soka
Za kremo potrebujemo:
250 g maskarponeja
150 g kisle smetane
2 žlici sladkorja
500 g mešanega svežega jagodičja
5 dl bistrega sadnega soka ali vode
2 vrečki mešanice za svetli tortni obliv
Priprava: Za testo zdrobimo oziroma zmeljemo piškote in mandlje, čokolado pa z maslom raztopimo nad kopeljo. Pečico vklopimo na 180 do 190 stopinj, večji pekač obložimo s papirjem za peko in nanj postavimo obroč za torto s premerom 24 cm ali manjši pravokoten pekač za narastke.
-
Čičerka s sladkim krompirjem in panceto
Potrebujemo:
50 g pancete ali ostankov suhih klobas/salam
večji sladki krompir (najbolje oranžen)
večji por
malo olja
pločevinko vloženega paradižnika
sol, poper
rožmarin
jušno osnovo
2 skodelici kuhane čičerke ali enaka količina vložene čičerike
3 stroke česna
Priprava: Panceto narežemo in stresemo v posodo. Sladki krompir olupimo, narežemo na kocke, na kolobarje narežemo por in vse stresemo v posodo k panceti. Pristavimo, po potrebi dodamo malo olja in nad šibkim ognjem pražimo približno 5 minut.
Babi speče najboljšo lazanjo in skuha najslastnejše raviole!
Z iznajdbo testenin se nam je odprl svet brezmejnih gastronomskih možnosti. To niso le rezanci v goveji »žup'ci« in »makaronflajš« za enostaven obrok, ampak tudi številne polnjene testenine in večji kosi rezančnega testa, ki jih zlagamo drug na drugega skoraj v nebotičnik, med posamezna nadstropja pa vstavimo omako.
Zloženko so že davno poimenovali lasagne (po posodi, v kateri so pripravljali jed), ki jo pri nas poslovenjeno izgovorimo kar lazanja. Najbolj klasična je lazanja z omako iz mletega mesa in paradižnika, brez težav pa jo lahko naredite tudi z drugačnim nadevom, na primer s špinačnim nadevom s skuto ali ribjim za ljubitelje vsega morskega.
-
Morda se vam zdi, da so testenine le različno veliki polžki in špageti … Vendar je poznanih več kot 600 oblik testenin – od gladkih dolgih testenin, votlih, cevastih do školjkastih, mini jušnih testenin in nadevanih/polnjenih testenin. Nekaterih izmed teh ni mogoče narediti ročno. So pač iznajdba po industrializaciji vsega našega življenja. Že pri izdelavi špagetov bi se mučili brez ustreznega strojčka, medtem ko je izdelava rezancev in metuljčkov izvedljiva doma brez posebnih pripomočkov.
-
Rižota z rdečo peso, rdečim zeljem in slanino
Potrebujemo:
srednje velik koren rdeče pese
pol glave rdečega zelja
250 g riža za rižoto
50 g mesnate slanine ali pancete
sol, poper
timijan
kozarec suhega rdečega vina
parmezan ali zbrinc
PRIPRAVA: Rdečo peso tanko olupimo, narežemo na kocke in v manjši količini vode skuhamo do mehkega. Hitreje gre, če uporabimo že kuhano rdečo peso.
Vodo ali jušno osnovo zavremo. Slanino narežemo na kocke, v ponvi popečemo in prihranimo.
Rdeče zelje narežemo na rezance in v širši kozici z malo vode na hitro podušimo. Dodamo riž, počakamo, da postekleni, nato zalijemo z vrelo tekočino in premešamo. Ogenj zmanjšamo, kuhamo naprej in postopoma prilivamo vodo ali jušno osnovo. Krepko mešamo.
-
Ocvrte slaščice – krofi, kvašeni in krhki flancati ter miške – niso le slovenska pustna značilnost. Kot naše miške so na primer fritule in fritulice v Istri, navadno jih pripravijo iz tekočega jogurtovega testa z dodanim pecilnim praškom. To testo ne dovoljuje veliko dodatkov, morda le rozine, vendar v manjši količini, saj je testo tekoče in zelo lahko. V vroče olje jih vstavljamo z mastno žličko, na podoben način delamo tudi pri kvašenih miškah, kot jih poznamo pri nas.
Razni dodatki, recimo naribana jabolka in skuta, morda na prvi pogled res povečajo sočnost, vendar se med cvrenjem voda v njih zamenja z oljem, zaradi česar je to pecivo vedno precej mastno. A miške iz skutnega testa, tako kvašenega kot umešanega, so tako prijetno kiselkasto-sladkega okusa, da gotovo najdejo mesto na pustno obloženi mizi.
-
Janssons Frestelse
Za 4 osebe potrebujemo:
8 večjih krompirjev
4 čebule
3 pločevinke sardin
žlico masla
2,5 dl sladke smetane
2 dl mleka
sol
Priprava: Krompir narežemo na tanke rezine, prav tako čebulo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V ponvi na maslu svetlo popražimo čebulo, pazimo, da ne porjavi, in jo prihranimo.
V model zlagamo sestavine v plasteh: najprej malo krompirjevih rezin, jih solimo, nanje položimo sardine, praženo čebulo in vse nekajkrat ponovimo. Končamo s plastjo krompirja, ki ga solimo. Posebej zmešamo smetano in mleko ter s tem prelijemo sestavine v modelu. Pokrijemo z aluminijevo folijo in pečemo pol ure, nato temperaturo povečamo na 220 stopinj, odstranimo folijo in pečemo še 25 do 30 minut, da se krompir povsem zmehča in zapeče.
-
Bodimo letos pri izbiri darilc za svoje bližnje nekoliko izvirnejši. Pripravimo v zadnjem času zelo modna darilca iz kozarca. Preprosto v kozarec za vlaganje natresemo ali v plasteh naložimo sestavine za neko jed in s trakom privežemo kartonček z receptom.
Največkrat na ta način podarimo sestavine za sladke jedi, predvsem piškote ali kolače, s katerimi razveselimo strastne kuharice ali kuharje (morda s sestavinami za slaščico, po kateri slovimo), gotovo pa tudi otroke. Če poleg sestavin v kozarčku za slavne babičine piškote podarite še modelček ali dva za izdelovanje ter povabilo na (učno) urico peke, ste zadeli bistvo obdarovanja.