Vzajemnost
Vzajemnost
  • Aktualno
  • Dobro je vedeti
  • Zgodbe
  • Dobro počutje
  • Prosti čas
  • Druženje
  • Mali oglasi
  • Arhiv
  • Oglaševanje
  • Nagradne igre
  • Klub
  • Koristne informacije
  • Iskanje
  • MM, kako diši ...

    Dobro počutjenovember '17

    Enolončnica s krompirjem in testeninami

    Za 4 osebe potrebujemo:

    100 g slanine

    50 g pancete

    večji por

    večji korenček

    3 do 4 večje krompirje

    4 žlice olivnega olja

    1,75 l jušne osnove ali vode

     sol, poper

    timijan, rožmarin

    pločevinko vloženega paradižnika

    malo pločevinko vloženega fižola

    150 g drobnih jušnih testenin (metuljčki, njoki, mali polžki ipd.)

    100 g parmezana

    peteršilj

    Priprava: Slanino in panceto narežemo na kockice, por na kolesca in vse stresemo v lonec. Korenček in krompir očistimo, olupimo in narežemo na podobno velike kocke.

  •  Kisanje zelenjave za domačo rabo

    Dobro počutjeoktober '17

     Naravno kisanje je eden izmed najstarejših načinov konzerviranja zelenjave. Spada med biološke metode, saj zelenjavo konzervira naravna mlečna kislina. Čeprav bi lahko kisali skoraj vso zelenjavo, najpogosteje uporabimo na rezance narezano zelje in repo. Kisanje celih zeljnih glav ali rep zavzame več prostora, kar velikokrat ni zanemarljivo dejstvo.

     Naravna mlečna kislina nastaja pod vplivom mlečnokislinskih bakterij iz ogljikovih hidratov (sladkorja) iz zelenjave. Razvoj bakterij mlečnega kisanja do določene mere omogoča sol, saj iz zelenjave pospeši izločanje vode in tako ustvarja življenjske pogoje za omenjene bakterije. Pri pravilnem poteku kisanja mlečna kislina preprečuje razvoj drugih bakterij, ki bi zelenjavo pokvarile, prav tako preprečuje razvoj plesni. Zaradi kisline rastlinska vlakna nabreknejo in zelenjava postane lažje prebavljiva.

  • Kuhamo le zase

    Dobro počutjeseptember '17

    Večinoma kuham za večjo družino, zato so se moja merila sčasoma prilagodila potrebam, in mi je včasih zelo težko skuhati samo za naju z možem, še bolj pa le zase. V resnici postanem lena, ko kuham le zase, in tako se večkrat zalotim, kako razmišljam, da bi si raje odprla vrečko piškotov ali slanih palčk oziroma na hitro pripravila toast, kot skuhala zelenjavno juho. Do enolične in nezdrave hrane tako ni daleč …

    Verjamem, da se tudi sami kdaj v svojem gospodinjstvu spopadate s takšnimi zadregami. Preskočiti zajtrk, v celem dnevu zaužiti le solato in slan prigrizek iz trgovine, za večerjo pa kos kruha in skodelico mleka je vendar tako mamljivo. Povsem napačno! Čas za hranjenje je vendar čas zase, točno tisti čas, po katerem ste hrepeneli v svoji delovni dobi.

  •  Danes bomo pripravili ribe …

    Dobro počutjejulij '17

    Ni jih malo, ki se oklepajo dejstva, da rib v otroštvu niso jedli in se nanje niso nikoli »navadili«. In smrad, ki se vije po kuhinji, kadar pripravljamo ribe, je najbrž ključen, da ribe niso pomemben del jedilnika večine ali si jih izjemoma pripravijo le poleti na prostem. Čas je, da prevetrimo kuharsko znanje v pripravi ribjih jedi.

    Ribje meso je občutljivo, zelo nežno in se zaradi pomanjkljive naravne zaščite hitro pokvari. Le zares sveže ribe, dan ali dva po ulovu, imajo prijeten vonj po morju. Pot iz vode do ribarnice na drugem koncu države pa je dolga. In ker vseh gotovo ne prodajo na tržni dan v petek ali soboto, velja pri nakupu v ponedeljek in torek posebna mera previdnosti.

  • MM, KAKO DIŠI

    Dobro počutjejunij '17

    Čokoladno-mandljeva tortica s svežim jagodičjem

    Za testo potrebujemo:

    50 g maslenih piškotov ali piškotnih drobtin

    50 g mandljev

    200 g temne čokolade

    100 g masla

    3 jajca

    100 g sladkorja

    6 do 7 žlic sladkane vode ali sadnega soka

    Za kremo potrebujemo:

    250 g maskarponeja

    150 g kisle smetane

    2 žlici sladkorja

    500 g mešanega svežega jagodičja

    5 dl bistrega sadnega soka ali vode

    2 vrečki mešanice za svetli tortni obliv

    Priprava: Za testo zdrobimo oziroma zmeljemo piškote in mandlje, čokolado pa z maslom raztopimo nad kopeljo. Pečico vklopimo na 180 do 190 stopinj, večji pekač obložimo s papirjem za peko in nanj postavimo obroč za torto s premerom 24 cm ali manjši pravokoten pekač za narastke.

  • Mm, kako diši …

    Dobro počutjejanuar '00

    Čičerka s sladkim krompirjem in panceto

    Potrebujemo:

    50 g pancete ali ostankov suhih klobas/salam

    večji sladki krompir (najbolje oranžen)

    večji por

    malo olja

    pločevinko vloženega paradižnika

    sol, poper

    rožmarin

    jušno osnovo

    2 skodelici kuhane čičerke ali enaka količina vložene čičerike

    3 stroke česna

    Priprava: Panceto narežemo in stresemo v posodo. Sladki krompir olupimo, narežemo na kocke, na kolobarje narežemo por in vse stresemo v posodo k panceti. Pristavimo, po potrebi dodamo malo olja in nad šibkim ognjem pražimo približno 5 minut.

  • Babi speče najboljšo lazanjo in skuha najslastnejše raviole!

    Dobro počutjemaj '17

    Z iznajdbo testenin se nam je odprl svet brezmejnih gastronomskih možnosti. To niso le rezanci v goveji »žup'ci« in »makaronflajš« za enostaven obrok, ampak tudi številne polnjene testenine in večji kosi rezančnega testa, ki jih zlagamo drug na drugega skoraj v nebotičnik, med posamezna nadstropja pa vstavimo omako.

    Zloženko so že davno poimenovali lasagne (po posodi, v kateri so pripravljali jed), ki jo pri nas poslovenjeno izgovorimo kar lazanja. Najbolj klasična je lazanja z omako iz mletega mesa in paradižnika, brez težav pa jo lahko naredite tudi z drugačnim nadevom, na primer s špinačnim nadevom s skuto ali ribjim za ljubitelje vsega morskega.

  • Kako dobro poznamo testenine?

    Dobro počutjeapril '17

    Morda se vam zdi, da so testenine le različno veliki polžki in špageti … Vendar je poznanih več kot 600 oblik testenin – od gladkih dolgih testenin, votlih, cevastih do školjkastih, mini jušnih testenin in nadevanih/polnjenih testenin. Nekaterih izmed teh ni mogoče narediti ročno. So pač iznajdba po industrializaciji vsega našega življenja. Že pri izdelavi špagetov bi se mučili brez ustreznega strojčka, medtem ko je izdelava rezancev in metuljčkov izvedljiva doma brez posebnih pripomočkov.

  • MMM, KAKO DIŠI ...

    Dobro počutjemarec '17

    Rižota z rdečo peso, rdečim zeljem in slanino

    Potrebujemo:

    srednje velik koren rdeče pese

    pol glave rdečega zelja

    250 g riža za rižoto

    50 g mesnate slanine ali pancete

    sol, poper

    timijan

    kozarec suhega rdečega vina

    parmezan ali zbrinc

    PRIPRAVA: Rdečo peso tanko olupimo, narežemo na kocke in v manjši količini vode skuhamo do mehkega. Hitreje gre, če uporabimo že kuhano rdečo peso.

    Vodo ali jušno osnovo zavremo. Slanino narežemo na kocke, v ponvi popečemo in prihranimo.

    Rdeče zelje narežemo na rezance in v širši kozici z malo vode na hitro podušimo. Dodamo riž, počakamo, da postekleni, nato zalijemo z vrelo tekočino in premešamo. Ogenj zmanjšamo, kuhamo naprej in postopoma prilivamo vodo ali jušno osnovo. Krepko mešamo.

  • Pust mastnih ust

    Dobro počutjefebruar '17

    Ocvrte slaščice – krofi, kvašeni in krhki flancati ter miške – niso le slovenska pustna značilnost. Kot naše miške so na primer fritule in fritulice v Istri, navadno jih pripravijo iz tekočega jogurtovega testa z dodanim pecilnim praškom. To testo ne dovoljuje veliko dodatkov, morda le rozine, vendar v manjši količini, saj je testo tekoče in zelo lahko. V vroče olje jih vstavljamo z mastno žličko, na podoben način delamo tudi pri kvašenih miškah, kot jih poznamo pri nas.

    Razni dodatki, recimo naribana jabolka in skuta, morda na prvi pogled res povečajo sočnost, vendar se med cvrenjem voda v njih zamenja z oljem, zaradi česar je to pecivo vedno precej mastno. A miške iz skutnega testa, tako kvašenega kot umešanega, so tako prijetno kiselkasto-sladkega okusa, da gotovo najdejo mesto na pustno obloženi mizi.

  • 1
  • …
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • …
  • 14
  • Naročite se

    01 530 78 44

    Arhiv PDF

    Št. 11, november 2025

    Št. 11, november 2025

    Prelistajte izvleček

    Pozdrav iz uredništva

    Hospic je prostor za žive Sočutje, solidarnost, spoštovanje, strpnost, sodelovanje, strokovnost, enakopravnost in enake možnosti za vse so vrednote, ki jih že tri desetletja zagovarjajo v...

    Cepljenje lahko prepreči zaplete Še ne dolgo nazaj, v začetku 20. stoletja so ljudje v povprečju umirali pri petdesetih. Ob koncu 20. in začetku 21. stoletja pa se življenjska doba hitro daljša.

    Za martinovo naj zadiši po domačem Za praznike mora dišati po domačem kruhu, potici, po pečenki... V moji mladostni zagnanosti, vsevednosti in navdušenju nad vsem novim sprva tega nisem znala ceni.

  • ZDUS

    Seniorske novice

  • Poglejte tudi

    Fotogalerije

    Letošnje leto prelomno za starejše1. oktober 2025 Kaj narediti, da bo Slovenija...

    Bralci Vzajemnosti so letos preplavili Krk16. junij 2025 Spomini na letošnje že 19....

    Odnos do starejših je ogledalo družbe1. oktober 2024 Včeraj se je v Cankarjevem domu...

    Medgeneracijsko sožitje je temelj družbe13. junij 2024 Četrti Dnevi medgeneracijskega...

    Tokrat je Vzajemnost preplavila Neum10. junij 2024 Od 2. do 5. junija je potekalo...

  • Klub ugodnosti

    Ponudniki ugodnosti »

    Član kluba Vzajemnost je vsak naročnik revije, ki dobi kartico s svojim imenom in naročniško številko.
    Več »

  • Najbolj brano

    Kaj podariti ostarelim staršem za rojstni dan

    Starost, ji znamo prisluhniti?

    Zdravnik mora biti bolnikov zagovornik

    Lovili smo ravnotežje med pravičnostjo in solidarnostjo

    Kuhamo po nemško

    Kvačkana želvica

    Moji ostareli starši se spreminjajo

    Za ljubitelje zelišč, zdrave kulinarike in dobrega počutja

© 2025

Zavod Vzajemnost
p. p. 134
1001 Ljubljana

urednistvo@vzajemnost.si
01 530 78 42

Naročniki lahko prenesete PDF celotne revije

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih

▲ Na vrh straniDomovKlub ugodnostiO nasOglaševanjePogoji rabe, zasebnost in piškotkiPravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih in nastavitve piškotkov